Obavijesti

News

Komentari 3

Picassova udovica navodno skrivala djela od nasljednika

Picassova udovica navodno skrivala djela od nasljednika
1

Umirovljeni električar kazao je kako je Picassova udovica od njega zatražila da, nakon Pablove smrti unegdje spremi 15 do 17 vreća za smeće punih umjetničkih djela

VIDEO

Umirovljeni električar koji je u svojoj garaži skoro 40 godina čuvao gotovo 300 djela Pabla Picassa u ponedjeljak je pred francuskim sudom kazao da ih je dobio od slikarove udovice Jacqueline koja je od njega tražila da ih čuva, želeći ih navodno skriti od članova Picassove obitelji. 

"Gospođa Jacqueline Picasso imala je problema sa svojim posinkom Caludeom Ruizom-Picassom", rekao je Pierre Le Guennec, iznoseći novu verziju događaja pred sudom u Aix-en-Provenceu. 

Le Guennec, koji je prošle godine, zajedno sa suprugom osuđen zbog posjedovanja ukradenih umjetničkih djela, kazao je kako je Picassova udovica od njega zatražila da, nakon Pablove smrti u travnju 1973. negdje spremi 15 do 17 vreća za smeće punih umjetničkih djela velikoga slikara.

Taj sedamdesetsedmogodišnjak, koji je za Picassa radio od 1970. do 1973. i navodno s njim bio vrlo blizak, kazao je da je Jacqueline Picasso došla po vreće sa suprugovim djelima, no da mu je jednu poklonila kazavši mu: "Zadrži, ovo je za tebe."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Le Guennec je rekao da je udovica "možda" željela spriječiti da se djela popišu zbog nasljeđivanja. Priznao je da na prethodnom suđenju nije govorio istinu "iz straha da će on i supruga biti optuženi za krađu umjetničkih djela". 

Odvjetnik bračnog para Le Guennec, Eric Dupond-Moretti rekao je da je za novu verziju događaja doznao tek prije nekoliko dana. 

Le Guennec je kazao da mu je Jacqueline dala 271 djelo - 180 crteža i skica te notes s 91. crtežom, u znak priznanja zbog odanosti". Tvrdi da je bio nezainteresiran za djela pa ih je sklonio u garažu, zaboravivši na njih. Ponovno ih je otkrio 2009. 

Odvjetnik Claudea Ruiza-Picassa ljutito tvrdi da je Le Guennecovo svjedočenje "obična laž" te da je riječ o krađi počinjenoj kada je Pablo Picasso već bio vrlo star, a Jacqueline fokusirana na brigu o njemu. 

Crteži i skice su nastali u razdoblju između 1900. i 1932. i nemaju umjetnikovu signaturu. 

Vlasti su djela oduzeli Le Guennecovima kada su oni 2010. pokušali dokazati njihovu autentičnost tako što su ih pokazali Ruizu-Picassu, jednome od umjetnikovih šest nasljednika. No oni su odmah tužili bračni par.

Le Guennecovi bi, ukoliko se dokaže njihova krivnja, mogli dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i globu od 374.000 eura, što je polovica vrijednosti umjetničkih djela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS