Obavijesti

News

Komentari 153

Plenković o Barišiću: "Poznam ga, dao sam mu povjerenje"

Plenković o Barišiću: "Poznam ga, dao sam mu povjerenje"
1

Premijer Plenković odgovorio je zastupniku Tomiću kako je ovaj problem prenapuhan, a da tema ne zaslužuje da se toliko bave njome. On ministra Barišića pozna, kaže, i vjeruje mu

VIDEO

Na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, na kojem zastupnici postavljaju pitanja Vladi, SDP- ov zastupnik Damir Tomić postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano za ministra obrazovanja Pavu Barišića. Zanimalo ga je hoće li mu, odnosno kada će mu dati ostavku obzirom na odluku Odbora za etiku u znanosti da je svoj znastveni rad plagirao, a oko čega se proteklih dana digla prava prašina, kako od strane političara, javnosti, ali i znanstvenika.

- Prošli puta pitao sam vas kada ćete razriješiti ministra plagijatora. Stali ste u njegovu obranu unatoč dokazima i činjenici da je i sam nekoliko dana prije mog pitanja priznao plagiranje. U međuvremenu je i Odbor za etiku u znanosti utvrdio njegovu krivnju. Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Ivan Đikić poslao je priopćenje s dokumentima koji pokazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je pronašao u znastvenom radu gospodina Barišića. Sve dokumente je poslao i vama te predsjedniku Sabora. S obzirom da ministar nema dovoljno poštenja za podnošenja ostavke, hoćete li ga vi razrješiti, ustvari kada ćete ga vi razriješiti- pitao je Tomić.

'Ja ga poznam, dao sam mu povjerenje'

Premijer Plenković odgovorio mu je kako je ovaj problem prenapuhan, a da tema ne zaslužuje da se toliko bave njome. On ministra Barišića pozna, kaže, i vjeruje mu. Što se njega tiče, jedna mala tiskarska pogreška neće dovesti do destabilizacije Vlade. Preporučio je zastupniku Tomiću da pročita sporni članak.

- Da li ste vi čitali pregledni članak ministra Barišića? Bilo koju varijantu? Ne znam da jeste, ali ja vam savjetujem da ga pročitate. Ja sam detaljno proučio taj članak, metodologiju pisanja tog članka, vidio sam koliko fusnota postoji u onom izvrornom tekstu objavljenom u časopisu 2008. Sve ostale fusnote imaju referencu na izvor pojedinih misli i ideja, osim jedne u tom članku koju je ministar, tada znastvenik i autor, sam uočio prije nego što je bilo tko pokrenuo bilo kakav proces provjere ili verifikacije navodnog citiranja jednog drugog autora, a bez navođenja izvora. Ministar je o tome dao jasna pojašnjenja. Bez obzira što u javnosti postoji očito prijepor jednog dijela znanstvenika u akademskoj zajednici s drugim dijelom,  pitanje jedne male reference u jednoj fusnoti, danas je dignuto na razinu ljudskog, znastvenog, političkog, moralnog integriteta prof. dr. Pave Barišića - poručio je Plenković te dodao kako ministar Barišić svoj posao obavlja sa srcem.

- Ja ga poznam, dao sam mu povjerenje, ima iskustva u radu ministarstva u kojem radi, ima važne zadaće koje treba obavljati. Ono što radi u protekla tri mjeseca, radi predano, stručno, angažirano, sa srcem, želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna takva mala, da li tiskarska ili druga greška, njemu nanese osobnu grešku, a da pridonese destabilizaciji Vlade. Što se mene tiče, neće i to vam kažem vrlo jasno i odgovorno. Mislim da je ovaj problem apsolutno prenapuhan, a tema ne zaslužuje da se njome toliko bavimo - odgovorio je Plenković.

'HDZ-u odgovaraju neobrazovani građani jer su to uglavnom vaši birači'

Tomić, nezadovoljan odgovorom, poručio je kako ova tema itekako zaslužuje pažnju hrvatske javnosti. Upitao ga je da li želi u hrvatskim školama metodu prepisivanja s interneta, a onda zaključio kako HDZ- u to i odgovara, kako im odgovaraju što neobrazovaniji građani koji uglavnom i jesu njihovi birači.

- Zaustavili ste reformu obrazovnog sustava smatrajući kako je obrazovanje ovakvo kakvo je savršeno, a iz ovih vaših riječi vidim zašto je savršeno jer je vama copy/paste metoda u školama prihvatljiva. Pitali ste me jesam li pročitao tekst, a bolje pitanje je jeste li vi pročitali dokument koji vam je posalo gospodin Đikić? Očito niste jer da jeste onda bi vas ubolo u oko barem jedna od tih devet činjenica. Profesor Đikić postavio vam je pitanje kako ćete se vi osjećati ili bilo koji od roditelja kada tijekom nedjeljnog ručka pita svoje dijete kako je bilo u školi, a on odgovori kako je bilo dobro, da je napisao je dva eseja koja su bila lagana te da je dobio 5, ali kako ne zna o čemu je pisao jer oni u školi koriste copy/paste iz Wikipedije. Je li ta metoda koju želimo hrvatskoj djeci? Po HDZ- u očito je jer vama, a povijest je pokazala, odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su uglavnom takvi vaši glasači - poručio je Tomić.

Reagirao je i potpredsjednik Sabora, HDZ-ov  Željko Reiner poručivši mu kako se nada da je svjestan da je upravo uvrijedio više od 10.000 građana. 

'Zašto javnost nije znala za predsjedničin put u SAD?'

Na aktualnom prijepodnevu na kojem su zastupnici u Saboru postavljali pitanja ministrima i premijeru, Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano za putovanje predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović u SAD.

- Obzirom da je premijer izvjestio javnost da ga je predsjednica Republike upoznala sa detaljima svoga puta u SAD, pitam premijera da li je predsjednica dobila službeni poziv za put u SAD? Također, zašto javnost nije bila unaprijed obaviještena o tom putu? I da li je veleposlanik SAD- a pričekao predsjednicu prilikom njezina dolaska? Naime, u javnosti se spominje da je veleposlanik SAD bio na godišnjem odmoru tri tjedna dok je predsjednica boravila tamo. S obzirom na ove činjenice, opravdano je postaviti pitanje da li je predsjednica u posjetu SAD- u bila privatno, službeno ili privatno- službeno- pitao je Bunjac.

'Ne bih volio da se javnost previše za to lovi'

Premijer Plenković i na to pitanje, kao za ministra Barišića, odgovorio je kako ne bi volio da se javnost previše lovi oko tog putovanja. Smatra da je predsjednica dovoljno sama objasnila s kim je razgovarala, o čemu je razgovarala i zašto je išla u SAD.

- Ja sam bio upoznat da će predsjednica posjetiti SAD prije nego što je išla, razgovarao sam s njom nakon što se vratila. Mislim da niste, pretpostavljam, razmišljali o veleposlaniku SAD- a nego veleposlaniku RH u SAD- u. On je, temeljem informacija koje imam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, obavijestio Ministarstvo da dolazi u Zagreb zbog zdravstvenih razloga članova njegove obitelji. Prema tome, bio je opravdano odsutan. Predsjednica je vodila razgovore sa sugovornicima u vrijeme tranzicije američke administracije i mislim da je sama dovoljno rekla u javnosti što je i s kim razgovarala. Niti se ikada do sada detaljno tražilo uvid u sastanke niti u kakva pozivna pisma. U posjete možete ići temeljem telefonskih dogovora, ovo je moderno vrijeme, vrijeme brze komunikacije. Ne bih volio da se javnost za to previše lovi. Meni je bilo sasvim dovoljno ono što mi je kazala- rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa