Obavijesti

News

Komentari 179

Plenkijeva družina za Vladu: Tko će sve popuniti 19 fotelja

Plenkijeva družina za Vladu: Tko će sve popuniti 19 fotelja
1

Na odabiru ministra kulture pokazat će se kakvu će političku liniju slijediti Andrej Plenković, te je li se u stanju oduprijeti pritiscima desnice koja ne želi vidjeti Ninu Obuljen na toj poziciji

VIDEO

Prvi put u povijesti višestranačja u nas, najljuća se borba vodi za fotelju - ministra kulture!

Pokretanje videa...

00:12

Na tom će se odabiru pokazati kakvu će političku liniju slijediti Andrej Plenković te je li u stanju oduprijeti se pritiscima desnice, koja ne želi vidjeti Ninu Obuljen na toj poziciji. Kao kompromisna rješenja spominju se Jasen Mesić, Anja Šovagović i “Osoba X”, čiji identitet nitko ne zna. Jedan je bitan ustupak Plenković već učinio - Davor Božinović, na kojeg je stranačka desnica žestoko “tiltala”, neće biti ministar nego šef kabineta. Milanoviću je tu funkciju držao omladinac Tomislav Saucha, što znači da je pozicija zvučna, ali lišena političke težine.

Davor Ivo Stier bit će ministar vanjskih poslova, a unutarnje će voditi Vlaho Orepić. To za kadrove bliske Milijanu Brkiću i dijelu HDZ-ove desnice nije osobito radosna vijest. Ministar financija već je dugo poznat. To je Zdravko Marić, marljivi, stručni, ozbiljni financijaš koji je već u kratkome mandatu Oreškovićeve vlade postigao nekoliko zapaženih uspjeha, prije svega fantastično smanjenje deficita, no uspio je ostvariti i ambiciozni plan povećanja proračunskih prihoda. Ministri iz Mostove kvote ostaju uglavnom isti kao i u Timovu timu, s tim da u novom kabinetu nećemo gledati Dubravku Alibegović Jurlinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Velike su nepoznanice u resoru turizma, gdje se, izgleda, na Bandićevu inicijativu, kao izgledna kandidatkinja pojavila Martina Bienenfeld, a za resor zdravstva bore se Milan Kujundžić i Dijana Zadravec. Neka će imena predstavljati iznenađenje.     

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:19

Ministarstvo uprave -  Ivan Kovačić. Omiški liječnik, lijevo krilo Mosta, trebao bi biti potpredsjednik Vlade i ministar uprave. HDZ-u je svojedobno poručio: “Ko vas j....”     

Ministarstvo obrane - Damir Krstičević. Dugo se spremao za ministra obrane, no Karamarko ga nije imenovao. Među prvima je podržao Plenkovića, pa je sigurno ime.     

Ministarstvo gospodarstva - Tomislav Ćorić. Mlad, obrazovan i stručan, Ćorić kotira kao favorit za važnu funkciju ministra gospodarstva, koju je ranije obnašao Tomislav Panenić iz Mosta.     

Ministarstvo financija - Zdravko Marić. Premda je Andrej Plenković više puta rekao da su sve pozicije otvorene, bilo bi čudo da Zdravko Marić ne ostane ministar.     

Ministarstvo zdravstva - Dijana Zadravec, radiologinja iz Međimurja kandidatkinja je za ministricu, no Milan Kujundžić zadovoljio bi aspiracije HDZ-ove desne struje.     

Ministarstvo rada i mirovina Goran Marić, bivši nogometni sudac teško će dobiti resor gospodarstva, a za financije nema nikakve šanse, pa bi mogao dobiti ovaj težak i neprivlačan resor.     

Ministarstvo pravosuđaAnte Šprlje. Mostov ministar iz prošle vlade, bez većeg radnog iskustva (nekoliko godina bio je sudac) bit će opet ministar pravosuđa. Čeka ga težak posao.     

Okoliš i energetika -  Slaven Dobrović, Mostov ministar dobit će još više nadležnosti nego u prošlome mandatu. Bez njegova odobrenja ni jedan veliki, a ni manji, projekt neće proći...     

Ministarstvo branitelja Tomo Medved. Čudo je da je vrlo desni Tomo Medved bio prihvatljiv čak i Zoranu Milanoviću, koji ga je htio ostaviti. Alternativa je Zvonko Milas.     

Ministarstvo turizma Martina Bienenfeld, zagrebačka “ministrica turizma” pojavila se u HDZ-u neočekivano, ali ima velike šanse. No ni Gari Capelli i Anton Kliman nisu otpisani.     

Ministarstvo vanjskih poslovaDavor Ivo Stier, otac HDZ-ove nove paradigme, koja podrazumijeva “inkluzivnost”, prevladavanje tuđmanizma i novi HDZ, ide na Zrinjevac.     

Ministarstvo poljoprivrede Davor Adžić. Favorit za poziciju ministra donedavno je bio Tugomir Majdak, ali se sad spominje i Davor Adžić, do jučer nepoznati vlasnik farme krava.     

Unutarnji poslovi - Vlaho Orepić, čvrsti ministar policije, koji se junački tukao s Tomislavom Karamarkom, postao je zvijezda Mosta. Ostaje mu resor unutarnjih poslova.     

Graditeljstvo i prostor - Lovro Kuščević. On je jedini čije se ime spominjalo, ali neće biti veliko iznenađenje ako ga Andrej Plenković zamijeni. U mandatu se nije baš istaknuo.     

Ministarstvo kulture - Nina Obuljen, iako ima veliko iskustvo u ministarstvu i HAVC-u, postala je predmet žestokih napada desnice. Alternativna rješenja su Anja Šovagović, Jasen Mesić i Andro Krstulović Opara. Imena ima još..     

Obitelj, socijala, mladi, demografija - Ministarstvu koje su dosad vodile dvije žene, Milanka Opačić i Bernardica Juretić, na čelo bi mogao doći Stjepan Šterc. On je stručnjak koji poznaje problematiku. Spominje se i ime Nade Murganić.     

Obrazovanje i znanost - Damir Jelić. Važan resor koji pokriva obrazovanje, znanost i sport navodno bi trebao ići Jeliću, no tu je i Radovan Fuchs.     

Regionalni razvoj i EU fondovi - Tomislav Tolušić. Ministar je avansno sam sebi postavio nekoliko spomen ploča u županiji, a sad bi u ministarskoj fotelji trebao pokazati da ih doista zaslužuje.     

More, promet i infrastruktura - Oleg Butković. Ministar iz Novog Vinodolskog mogao bi zadržati poziciju. Alternativno, na toj poziciji spominju i Danijela Miletu, dogradonačelnika Šibenika.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a