Obavijesti

News

Komentari 1913

Pljuska iz Haaga: Osudili naše generale, ali i Tuđmana i Oluju

Pljuska iz Haaga: Osudili naše generale, ali i Tuđmana i Oluju
14

Antu Gotovinu je sudsko Vijeće osudilo na 24 godine, a Mladena Markača 18. Suci su odlučili i da Ivan Čermak nije kriv ni po jednoj točki optužnice te su ga oslobodili

VIDEO

Generala Antu Gotovinu (56) Vijeće Haškog suda je nepravomoćno osudilo na 24 godine zatvora, a Mladena Markača (56) na 18 godina. Smatraju ih krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i to po točkama 1-  progon kao zločin protiv čovječnosti, 2 - deportacija kao zločin protiv čovječnosti, 4 - pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 5 - razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 6 - ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, 7 - ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 8 - nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti , 9 - okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja. Nisu krivi po trećoj točki optužnice odnosno za nečovječna djela prisilnog premještanja kao zločin protiv čovječnost.

Ivana Čermaka (62), prema prvostupanjskoj presudi, Vijeće ne smatra krivim niti po jednoj točki optužnice i mogao bi iz pritvora izaći već danas popodne.

Presudu je generalima pročitao nizozemski sudac Alphons Orie koji je rekao kako je Oluja zapravo bila zločinački pothvat. Rekao je kako je Vijeće u kojem su osim njega sjedili i Uldis Kinis iz Latvije i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea zaključilo da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio ključni sudionik u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio protjerivanje Srba iz Krajine i naseljavanje Krajine Hrvatima. Uz Tuđmana, smatra Vijeće, odgovorni su i Gojko Šušak te Janko Bobetko te još neki ondašnji visoki državni i zapovjedni čelnici.

Gotovina je, kaže Vijeće, bio general pukovnik i zapovjednik sektora Split te je zapovijedao svim jedinicama na tom području. On je kao zapovjednik bio odgovoran i za prevenciju i procesuiranje zločina

- Gotovina je prisustvovao Brijunskom sastanku i aktivno je sudjelovao u planiranju Oluje. Propustio je kazniti svoje vojnike koji su se nelegalno ponašali prema civilima - smatra Vijeće. 

- Njegovo je ponašanje dovelo do značajnog doprinosa udruženom zločinačkom pothvatu - rekao je Orie i osudio ga na 24 godine zatvora. Gotovina je presudu dočekao potpuno mirno, ali je cijelo vrijeme bio mrk. Presudu su pratili njegovi prijatelji, dok je supruga Dunja odlučila izricanje presude pratiti u Hrvatskoj.

Izricanje presude u Haagu pratila i Markačeva supruga

Vijeće smatra kako tužitelji nisu dokazali da je Ivan Čermak skrivao i poricao zločine nad Srbima. Smatraju i kako je on zapravo bio zadužen za organizaciju života u Kninu nakon Oluje i komunikaciju s Međunarodnom zajednicom. Zaključili su kako Čermak nije kriv ni po jednoj točki optužnice te su ga oslobodili. Čermaka je presuda, prema izrazu njegovog lica, pomalo iznenadila. Markač je smatraju suci također sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu. Osudili su ga kao i Gotovinu po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9, a smatraju da nije kriv po točki tri. Kao olakotnu okolnost su mu uzeli njegove probleme sa zdravljem. Osudili su ga na 18 godina zatvora. Presudu je pratila i njegova supruga te hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj.

Gotovina bi iz zatvora mogao izaći 2021. ili 2022.?

Presuda Gotovini i Markaču je nepravomoćna te se na nju tužitelji i obrana imaju pravo žaliti. Žalbeni postupak bi mogao trajati godinu dana. No kada bi presuda ostala ovakva kakva je sada, odnosno ako bi Gotovina i pravomoćno bio osuđen na 24 godine zatvora iz njega bi mogao izaći 2021. ili 2022. Osuđenici u pravilu iz zatvora izlaze nakon što odsluže dvije trećine kazne što bi u Gotovininom slučaju bilo 16 godina. No pošto je već više od pet godina u pritvoru mogao bi izaći za 11 godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1913
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca