Obavijesti

News

Komentari 5

‘Pobijedila sam 53 učenika iz 11 škola u prevođenju...’

‘Pobijedila sam 53 učenika iz 11 škola u prevođenju...’
1

VELIKI USPJEH Svestrana Katarina Zornada, učenica 4. razreda pazinske gimnazije, najbolja je mlada prevoditeljica engleskog. Na natjecanju je sudjelovalo 3000 učenika

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Već sam po malo počela i zaboravljati da sam se prijavila na europsko natjecanje, kad je stigla vijest da sam pobijedila.
Ispričala nam je to Katarina Zornada, učenica četvrtog razreda pazinske Gimnazije i strukovne škole “Jurja Dobrile”. Ona je državna pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za mlade prevoditelje “Juvenes Translatores”, koje svake godine organizira Europska komisija.

Kad je iz Bruxellesa u pazinsku Gimnaziju i strukovnu školu stigla vijest o nagradi, svestrana učenica Katarini nije mogla vjerovati da je upravo ona pobjednica. Na natjecanju je sudjelovalo više od 3000 učenika iz 28 europskih zemalja. Iz Hrvatske su u natjecanju sudjelovala 53 učenika iz 11 škola, među njima i petero iz pazinske Gimnazije i strukovne škole “Jurja Dobrile”.

Kreativnost je najvažnija


Svi su oni istodobno prevodili tekst dugačak otprilike jednu i pol novinsku karticu, koji su dobili e-mailom iz Bruxellesa tek na dan natjecanja. Trebali su ga u određenom zadanom vremenu pismeno prevesti. Prijevod su pisali rukom, a zatim su trebali skenirati i poslati mailom u Bruxelles.

- Prevodila sam tekst jednog volontera koji u Africi popravlja napuštene škole i koji je o svojim iskustvima pisao svojoj obitelji. Bilo mi je zapravo lako prevesti tekst s engleskog na hrvatski te sam čak u prevođenje ubacila i malo kreativnosti - rekla je Katarina. Za svaku od 28 zemalja članica EU proglašen je zasebni pobjednik.

- Jedva čekam u travnju otići u Bruxelles po nagradu. Školski kolege, oduševljeni pobjedom, poželjeli su da ih povedem sa sobom. U svemu mi je puno pomogla mentorica i profesorica engleskog jezika Gorana Družeta, kojoj se zahvaljujem. Ona se uvijek trudi ubaciti nas učenike u izvanškolske aktivnosti i prijaviti na razna zanimljiva natjecanja - kaže učenica.

Svečana dodjela priznanja bit će 14. travnja, kad će pobjednicima iz 28 zemalja nagrade uručiti potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgieva. Na pitanje što želi upisati nakon završene gimnazije, bez razmišljanja je odgovorila matematiku.

- Voljela bih upisati matematički fakultet u Rijeci, ali još razmišljam i o drugim mogućnostima. Imam vremena do srpnja. Engleski sam najviše savladala preko interneta te iz medija i knjiga. Jer mi učenici 21. st. bez interneta, pa tako i engleskog, ne možemo ništa - smatra ova odlična učenica.

Matematika joj nije teška jer voli izazove, a nit vodilja joj je, kako tvrdi, činjenica da matematika ima malo pravila i da se njome može izgraditi “cijeli svijet”.

- U matematici se uvijek otkriva nešto novo, drugačije, jedinstveno, i uvijek postoje novi, bolji načini rješavanja zadataka iz matematike. To me privlači i ništa mi u matematici ne predstavlja problem - rekla je Katarina.

Iako joj i engleski odlično ide, pa i talijanski, koji joj je u školi drugi jezik, matematika je njezina ljubav.
S raznih županijskih i državnih natjecanja dobitnica je desetak nagrada iz matematike. Kod pobjede u prevođenju najdraže joj je, kaže Katarina, što na tri dana putuje u Bruxelles, a posjetit će i Upravu za pismeno prevođenje. U slobodno vrijeme voli čitati knjige na engleskom jeziku, svira ukulele i uči korejski jezik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uči korejski, svira ukulele


- Ukulele sviram jer je jeftiniji od gitare i ima četiri žice, a korejski jezik mi je zanimljiv. Lakši je od hrvatskog, naročito gramatika, ali počela sam ga učiti tek prije nekoliko mjeseci. Čak sam kod kuće počela, uz naš, slušati i korejski pop - kaže Katarina.

Njezin uspjeh je velika stvar za pazinsku Gimnaziju i strukovnu školu. ž

- Katarinin uspjeh nije nas iznenadio jer se radi o talentiranoj, svestranoj učenici koja je i dosad postizala izvrsne rezultate na raznim natjecanjima. Doduše, više je okrenuta prema prirodnoj skupini predmeta, pa je ovaj uspjeh tim značajniji. Njezin uspjeh ujedno je i potvrda da se i u malim sredinama radi kvalitetno, da kvaliteta nije rezervirana isključivo za elitne škole u velikim gradovima - rekao je ravnatelj Josip Šiklić.

Sljedeće za što se ova mlada prvakinja priprema je županijsko natjecanje iz matematike koje će se uskoro održati u Puli.


Novi uspjesi nadarenih pazinskih maturanata


Katarina je druga europska pobjednica u prevođenju iz Pazina. Lani je državni pobjednik u istom natjecanju bio Luka Planinić iz Pazinskog kolegija klasične gimnazije. Pazinske škole se nadaju da će te uspjehe nastaviti.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Begin MailChimp Signup Form

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović