Obavijesti

News

Komentari 123

Počela kontrola: Inspekcija na farmama proizvođača mlijeka

Počela kontrola: Inspekcija na farmama proizvođača mlijeka
1

Traže aflatoksin M1: Veterinarska inspekcija danas će uzeti uzorke sirovog mlijeka i stočne hrane s određenih farmi Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata

VIDEO

Šest dana nakon što je otkriven opasni aflatoksin M1 u nekim pakiranjima Dukatova i Vindijina trajnog mlijeka Veterinarska inspekcija u srijedu ujutro počela je službenu kontrolu na farmama Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata, javlja Večernji list

Kako se neslužbeno doznaje, inspekcija je dobila nalog za uzorkovanje sirovog mlijeka i stočne hrane za krave s određenih farmi u Budincima, Runoviku, Miholjačkom Poreču… ali i nasumično odabranih farmi, prije nego mlijeko krene u otpremu prema otkupljivačima. 

Uzorke će veterinarska inspekcija dostaviti u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu na analizu aflatoksina. 

Iako je inspekcija krenula u kontrolu mnogi se pitaju zašto je za to trebalo proći čak šest dana, a seljacima nije jasno kako to da aflatoksina nema u drugim mliječnim proizvodima ako je mlijeko s domaćih farmi. 

Neki se, pak, pitaju je li se proteklih šest dana dalo da se zataška uvoz kontaminiranog uvoznog mlijeka, na koji danima upozoravaju i seljačke udruge, a i neki saborski zastupnici.

U srijedu poslijepodne priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.

'Hrvatsko mlijeko je vrhunsko, ali incidenata ima u cijelom svijetu'

Navode da su pokrenuli pojačane kontrole u cjelokupnom procesu proizvodnje mlijeka diljem Hrvatske, od analize stočne hrane, analize sirovog mlijeka na farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, te mlijeka iz uvoza. 

- Javnost je krajem prošlog tjedna preventivno obaviještena o sumnji na pojavu neznatno povišene koncentracije  aflatoksina u mlijeku od strane nadležnih institucija i industrije, zbog čega se od tada vrši pojačana kontrola na utvrđenim kritičnim točkama, s ciljem zaštite potrošača i domaćeg mljekarskog sektora uopće. Hrvatsko mlijeko je, po svim svojim karakteristikama, u samom vrhu kvalitete te udovoljava i zdravstvenoj ispravnosti, a incidenti sa sigurnosti u hrani nažalost, pojavljuju se povremeno i na svim ostalim svjetskim tržištima - stoji u priopćenju.

'Imajte povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode'  

Ministarstvo poljoprivrede poziva hrvatske potrošače da imaju povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode koji se nalaze na policama trgovina te ističe kako ne postoji razlog za zabrinutost.  

- Također, apeliramo na predstavnike medija da se koriste isključivo relevantnim izvorima podataka i provjerenim činjenicama koje se iznose u javnost - priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk