Obavijesti

News

Komentari 28

Poginuo posljednji klaun Alepa: Nije htio otići i napustiti djecu

Anas je živio za to da uveseljava djecu na najmračnijim i najopasnijim mjestima, rekao je njegov brat. Al-Basha je ostao u opkoljenom Alepu nakon što je njegova obitelj pobjegla

VIDEO

Anas al-Basha (24), socijalni radnik koji je maskiran u klauna uveseljavao djecu u opkoljenom istočnom Alepu, poginuo je u zračnom napadu. 

Anas je živio za to da uveseljava djecu na najmračnijim i najopasnijim mjestima, rekao je njegov brat. Al-Basha je ostao u opkoljenom Alepu nakon što je njegova obitelj pobjegla. 

- Anas je odbio napustiti Alep i odlučio je ostati kao volonter kako bi pomogao civilima i djeci i ulio im nadu - rekao je njegov brat, prenosi The Sun. 

I Anasov šef Samar Hijazi ima same riječi hvale za mladića koji se oblačio u klauna kako bi uveselio djecu usred rata.

- Izvodio je skečeve za djecu i rušio barijere među njima - rekao je. Institucija za koju je radio, Space for Hope, koja se brine o djeci koja su ostala bez roditelja, trenutno je obustavila sve akcije u Alepu.

Turska i Rusija: Treba prekinuti vatru u Alepu

Turska i Rusija, dvije sile koje podupiru suprotstavljene strane u sirijskome ratu, rekle su u četvrtak da se slažu da je potrebno zaustaviti borbe i osigurati pomoć za Alep, no među njima ostaju duboke podjele u pogledu tog sukoba.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da su se on i njegov kolega Sergej Lavrov koji je u posjetu Turskoj složili o potrebi prekida vatre u Alepu no dodao da tursko stajalište o sirijskome predsjedniku Bašaru al Asadu ostaje nepromijenjeno.

Rusija je najveća potpora Asadu dok Turska podupire pobunjenike koji ga žele svrgnuti. Pobunjenici su pod opsadom u istočnom Alepu nakon velikog napretka snaga sirijske vlade proteklih dana te se nalaze na rubu velikog poraza.

"Primirje mora biti postignuto u cijeloj Siriji, najprije u Alepu", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za tisak u sredozemnom gradu Alanyji te dodao da je Turska u dogovoru s Rusijom u širem smislu o potrebi prekida vatre, humanitarne pomoći i političke tranzicije.

Lavrov: Spasit ćemo grad od terorista

Lavrov je rekao da se mora zaustaviti krvoproliće u Siriji i na tom prostoru, da je Moskva spremna za pregovore sa svim zaraćenim stranama i da će nastaviti suradnju s Turskom. No on je također kazao da će Rusija nastaviti operacije u istočnom Alepu i spasiti grad od onih koje je opisao kao 'teroriste'.

Sirijski pobunjenici u srijedu su obećali boriti se za istočni Alep suočeni s iznenadnim napretkom vladinih snaga koji je za trećinu odrezao područje pod njihovom kontrolom.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarao je o stanju u Alepu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom preko telefona treći put u tjedan dana u srijedu i složio se o potrebi prekida vatre, rekli su izvori iz Erdoganova ureda.

Premda ostaju podijeljeni u pogledu stavova o Asadovoj budućnosti, Ankara i Moskva pokušavaju pronaći zajedničko stajalište o Siriji nakon njihova ponovna zbližavanja u kolovozu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21