Obavijesti

News

Komentari 24

Pokrenula je akciju za gladnu djecu u hrvatskim školama

Pokrenula je akciju za gladnu djecu u hrvatskim školama
1

Zahvaljujući brojnim donatorima Sanja Bijonda (43) je kroz udrugu uspjela omogućiti 70.000 toplih obroka za gladnu djecu u školama. Kaže da je sretna i ponosna

VIDEO

Reportaže dnevnog lista 24sata iz ožujka 2014. pokazale su kako u Hrvatskoj ima djece kojima je školski obrok jedini objed u danu, a mnogi nemaju ni za njega. Sanja Bijonda ostala je zatečena poraznim činjenicama. 

A onda je odlučila učiniti nešto i promijeniti situaciju. Politologinja Sanja Bijonda (43) iz Zagreba sa sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom već ranije pokrenula je Portal dobrote, a 2014. godine osnovale su i istoimenu udrugu. Zbog gladnih školaraca na svojem su portalu osmislile akciju  “Da ni jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”. Sanja je željela prikupiti novčane donacije i pomoći djeci koja nisu u programu socijalne pomoći jer im roditelji rade, a mjesecima ne primaju plaću, kao i onima iz mnogobrojnih obitelji s malim primanjima koji nisu u mogućnosti platiti obrok u školi. Kasnije je Ministarstvo socijalne politike izdvojilo još novca pa su kroz udruge diljem Hrvatske mališanima ipak omogućili besplatan objed. Među tim udrugama je i Portal dobrote. 

- Škole smo birali po principu najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, a neke su nam se same obratile. Za 1000 mališana pokrili smo obroke za cijelu godinu, odnosno radi se o 20 škola i 70.000 obroka - rekla je Sanja. Dodala je kako je zbog svega sretna i ponosna iako ne razmišlja previše o tome kako se osjeća nego što još sve mora napraviti za djecu u Hrvatskoj. 

- Neke škole jednostavno nemaju kuhinju, njima organiziramo da se obroci prevoze iz škola koje imaju kuhinju. Tu još radimo na problemu zapošljavanja ljudi koji bi se time bavili. Primjerice, školama koje imaju kuhinju trebaju dodatni kuhari jer treba dodatna količina hrane za škole bez kuhinje. Pomažemo da se zaposle teže zaposlivi ljudi, oni koji su dugo kod kuće ili stariji. Putem javnih radova nastojimo zaposliti i ljude za prijevoz hrane. U svim tim ciljevima povezani smo i radimo s ministarstvom - objasnila je Sanja. Planovi za budućnost su joj osnivanja Kluba dobrote. Sa svojim timom će obilaziti škole i pitati djecu o problemima u školama te im nastojati pomoći. 

Osmislile i akciju 'Kruh za poslije'

Htjeli smo ljudima vratiti dostojanstvo, nismo htjeli da kruh traže u kontejnerima, rekla je Sanja obrazlažući zašto je pokrenula akciju “Kruh za poslije”. Danas se besplatni kruh može podići na 500 prodajnih mjesta, a podijelili su oko pola milijuna štruca u dvije godine. 

>>>Reportažu o Sanji gledajte u ponedjeljak  emisiji “Hrvatska uživo” na HTV1 i na stranici www.ponoshrvatske.hr. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa