Obavijesti

News

Komentari 39

Ponosni: 'Beskućnici smo, a za pučku kuhinju sadimo krumpir'

Ponosni: 'Beskućnici smo, a za pučku kuhinju sadimo krumpir'
1

U prenoćištu i pučkoj kuhinji imamo tri obroka, vešeraj, struju, vodu, grijanje, pa i TV. Jako nam je drago što dio toga možemo vratiti na ovakav način, kaže Vili Vukić

VIDEO

Pokretanje videa...

00:46

Nikad nisam radio u poljoprivredi. Moram priznati da mi je ovo veliki gušt. Radimo do devet ujutro pa opet od 17.30, kad sunce nije jako, i sviđa mi se, kaže Zrinko Mirčić (56). 

On je zadarski beskućnik koji s trojicom kolega, Zvonkom Martinovićem (58), Tonijem Cotom (54) i voditeljem projekta Vilijem Vukićem (45), uzgaja povrće za pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu te socijalnu samoposlugu u Zadru. Iskrčili su zapušteni gustiš i na 2500 četvornih metara zasadili 250 kilograma krumpira i nešto rajčica.

Posla su se primili prije dva mjeseca u sklopu projekta Ministarstva socijalne politike “Nove vještine za nove mogućnosti”. Zemljište na Starom bokanjcu u Zadru dobili su na korištenje od tamošnje župe, a projekt je osmislio Caritas Zadarske nadbiskupije te ga ostvaruje u partnerstvu s Poljoprivrednom školom Stanka Ožanića i Ministarstvom socijalne politike. Momci će uskoro sve krumpire povaditi te se nadaju da će količina biti dovoljna za nekoliko mjeseci. I sami jedu u pučkoj kuhinji, pa i oni jedu svoje krumpire. 

- Jučer smo neke skuhali i moram priznati da su jako ukusni, a danas ih frigamo. Pa pogledajte ih, lijepi su i poprilično veliki. Razmišljamo o navodnjavanju, a Vili je bio u potrazi za dijelom motora za frezu pa da ostatak povadimo strojno - kaže Zvonko Martinović. Iz udruge umirovljenika obećali su pomoći kod vađenja, grupa žena s Facebooka često donese kolača, pogotovo za blagdane. Planiraju izlagati na stočnom sajmu. Sretni su jer se osjećaju korisno. 

- U prenoćištu i pučkoj kuhinji imamo tri obroka, vešeraj, struju, vodu, grijanje, pa i TV. Jako nam je drago što dio toga možemo vratiti na ovakav način i zbog toga se osjećamo odlično - rekao je Vili, a Zrinko se raduje još nečemu: 

- Živim za trenutak kad ću napuniti vrećicu krumpirima i odnijeti ih kćeri. Reći ću joj ‘Dite, ovo je tvoj tata sadio’, dati joj poljubac i reći ‘Dobar tek!’.

Mnogi su odustali od posla

Vidjevši koliko je teško iz šikare stvoriti njivu, mnogi su odustali od teškog posla. Ipak, najhrabriji mjesecima vrijedno rade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21