Obavijesti

News

Komentari 13

Porezna je Centar za ženske studije proglasila neustavnim

Porezna je Centar za ženske studije proglasila neustavnim
2

Porezna uprava je dala sebi za pravo tumačiti Ustav i proglasiti neustavnim Centar za ženske studije jer se zalažu za pravo pobačaja koji u Hrvatskoj nije zabranjen

VIDEO

Porezna uprava je dala sebi za pravo tumačiti Ustav i proglasiti neustavnim Centar za ženske studije jer se zalažu na pravo pobačaja. Donatorici koja je lani dala novac Centru, nisu priznali odbitak pozivajući se da je donacija za njih u suprotnosti s Ustavom kojim je propisano da svatko ljudsko biće ima pravo na život.

- Uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe se ne može priznati, jer odgoj-obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koja se zalaže za pravo na pobačaj je u izravnoj vezi s člankom 21. Ustava Republike Hrvatske u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život – napisano je u obrazloženju Porezne uprave.

U Hrvatskoj pobačaj nije zabranjen. Porezna uprava se upustila u tumačenje Ustava koje je sasvim vrijednosno obojeno, ističe Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

- Ako mi kršimo Ustav, onda krše i sve bolnice u kojima se provodi pobačaj. Hoće li i njih proglasiti neustavnima? – kaže za 24sata Rada Borić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona nam je potvrdila da je dokument koji su objavili na svojim stranicama vjerodostojan, da znaju i ime donatorice i službenika tko je potpisao ovakvo rješenje. Zbog postupka koji traje, kaže da ne može otkriti te podatke. O cijelom slučaju je obaviješteno Ministarstvo financija, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Ministarstvo kulture, kaže Borić.

Priču o ovom nevjerojatnom slučaju je prvi objavio portal H-alter. Navode da se Porezna uprava potpuno pogrešno dodatno pozvala i na presudu Europskog suda pravde u postupku koji je imao sasvim drugačiji cilj i obrazloženje. Na njihov upit se Porezna uprava nije očitovala. Hoće li se ovakvo obrazloženje poništiti, ovisi o tome hoće li Ministarstvo financija i Porezna uprava prihvatiti žalbu donatorice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...