Obavijesti

News

Komentari 8

Poslovni svijet: Hrvatska na 16. mjestu po mitu i korupciji

Poslovni svijet: Hrvatska na 16. mjestu po mitu i korupciji
1

Na listi od ukupno 62 zemlje Hrvatska se nalazi na 16. mjestu, dok su prva tri mjesta zauzeli Brazil (90 posto), Ukrajina (88 posto) te Nigerija i Tajland (86 posto)

VIDEO

 Istraživanje revizorsko-konzultantske tvrtke Ernst & Young (EY) o rasprostranjenosti korupcije, mita i prijevara u poslovnom svijetu pokazalo je da su mito i korupcija i dalje prisutni u poslovnom svijetu, a Hrvatska se na listi od 62 zemlje nalazi na 16. mjestu, izvjestili su u srijedu iz EY.

U istraživanju pod nazivom "Korporativni prijestupi – posljedice za pojedince" sudjelovalo je 2.825 donositelja odluka velikih tvrtki, a provedeno je u 62 zemlje svijeta među kojima je i Hrvatska.

Hrvatska na 16. mjestu, Finska percipirana kao zemlja bez korupcije

Istraživanje je pokazalo kako 60 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako i dalje iznad prosjeka svih ispitanika (39 posto) i prosjeka regije (46 posto), postotak je značajno pao u odnosu na protekle godine, što ukazuje na određene pozitivne pomake u povjerenju domaćih ispitanika u poslovni i pravni sustav u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Na listi od ukupno 62 zemlje Hrvatska se nalazi na 16. mjestu, dok su prva tri mjesta zauzeli Brazil (90 posto), Ukrajina (88 posto) te Nigerija i Tajland (86 posto).

Slovenija je na 26. mjestu (40 posto),  Srbija na 23.  mjestu (48 posto), dok se na dnu liste i ove godine nalaze skandinavske zemlje - Finska s 0 posto te Švedska i Danska s 4 posto.

Među njima se našla i Saudijska Arabija s jednakim postotkom.

Istraživanje je pokazalo i da tek 16 posto domaćih ispitanika potvrđuje kako je podmićivanje uobičajeno pri sklapanju poslova u njihovom sektoru. Uzmu li se u obzir sve 62 zemlje navedena brojka blizu je prosjeka od 11 posto, navodi se u priopćenju.

Rezultati istraživanja naglasili su i veliku podršku vezano uz povećanje transparentnosti kada je u pitanju utvrđivanje stvarnog vlasništva tvrtki. U prosjeku čak 91 posto ispitanika prepoznaje važnost mogućnosti određivanja stvarnog vlasništva tvrtki s kojima posluju. Navedena brojka kod hrvatskih ispitanika nalazi se na nešto nižih 82 posto.

"Potreba za povećanom transparentnošću vidljivo je pod utjecajem rastućih geopolitičkih napetosti i pojačane nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima", kazao je menadžer u Odjelu za istragu prijevara i rješavanje sporova u EY-u Hrvatska Ivan Brko.

Napominje i kako smo svjedoci da su prijetnje poput cyber kriminala, financiranja terorizma i zlouporabe offshore jurisdikcija u posljednje vrijeme sve raširenije. Spomenute prijetnje povećale su pritisak na vlade od kojih se očekuje djelovanje, a u isto vrijeme od tvrtki se očekuje identificiranje i suzbijanje problema povezanih s prijevarom, podmićivanjem i korupcijom, istaknuo je Brko.

Hrvati ističu slabu učinkovitost države u kažnjavanju korupcije

Jedno od pitanja ticalo se rada i uspješnosti državnih tijela u sankcioniranju koruptivnih radnji, a čak 74 posto hrvatskih ispitanika odgovorilo je kako vjeruju da državna tijela imaju volju, no ne smatraju ih efikasnima u sankcioniranju koruptivnih radnji. Time se Hrvatska našla na visokom drugom mjestu, zajedno uz Portugal, dok najmanje povjerenja u državu iskazuju Tajlanđani.

Istraživanje navodi kako su zviždači i dalje ključan izvor informacija o navodnim nedopuštenim radnjama pa tako primjerice 55 posto tvrtki ima posebne telefonske linije za zviždače, a u nekim dijelovima svijeta uključujući SAD, zviždači su i novčano nagrađeni.

Ipak, sudionici istraživanja identificirali su određena ograničenja zbog kojih takvi mehanizmi nisu uvijek učinkoviti - 18 posto ispitanika navodi da bi ih lojalnost kolegama navela da ne prijave slučaj prijevare, mita ili korupcije, a 19 posto kao presudan faktor navodi lojalnost tvrtki.

Rezultati domaćih ispitanika po ovom se pitanju nalaze unutar prosjeka. "Pronalaženje ravnoteže između privatnosti podataka i sigurnosti i dalje stvara određene komplikacije u poslovanju, no očito je kako se cyber prijetnje u poslovnom svijetu još uvijek ne doživljavaju dovoljno ozbiljno. Tako je istraživanje pokazalo da manje od pola ispitanika cyber kriminal smatra rizikom za poslovanje, dok u Hrvatskoj postotak pada na samo 22 posto",  zaključio je Brko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...