Obavijesti

News

Komentari 2

'Potrebna je jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu'

'Potrebna je jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu'
1

Pupovac smatra da treba poslati jasnu i nedvosmislenu poruku do čega je dovelo mijenjanje granica na prostoru bivše Jugoslavije i do čega može dovesti u Europi

VIDEO

Predstavnici HDZ-ovih koalicijskih partnera Milorad Pupovac (SDSS) i Darinko Kosor (HSLS) izjavili su u utorak da je potrebna jača diplomatska reakcija Hrvatske na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Dalmaciji i Istri", no uz poruku da Hrvatska prvo mora voditi računa o tome što se događa na njezinu teritoriju.

"Najprije treba prestati s revizionizmom u vlastitoj kući, u vlastitoj zemlji i biti svjestan kolika je to opasnost za nas kada netko drugi poseže za revizionizmom, a kada su u pitanju naši interesi", poručio je Pupovac komentirajući Tajanijevu izjavu.

'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'
'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'

Pupovac: Zbog odricanja od antifašizma Hrvatska ima "ranjeno koljeno"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pupovac smatra da treba poslati jasnu i nedvosmislenu poruku do čega je dovelo mijenjanje granica na prostoru bivše Jugoslavije i do čega može dovesti u Europi.

"Da svatko onaj tko priziva tu vrstu principa, neovisno je li ishodište u fašizmu, nacizmu ili nekoj trećoj ideologiji  - da je to iznimno opasno i neprihvatljivo", izjavio je Pupovac uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Što se tiče hrvatskog diplomatskog odgovora, smatra da hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova treba poslati poruku Italiji i da je neophodno obaviti konzultacije, odnosno razgovor s predstavnikom Europske komisije u Hrvatskoj. 

Upitan je li, u odnosu na  Sloveniju, Hrvatska u svojoj reakciji bila manje rezolutna što se tiče pozivanja na antifašističko naslijeđe, Pupovac je odgovorio da "Hrvatska ima ranjeno koljeno, pa tako brzo i trči".

'Nisam nikog mislio uvrijediti, samo sam se prisjećao mrtvih'
'Nisam nikog mislio uvrijediti, samo sam se prisjećao mrtvih'

Ranili su je, kaže, oni koji su požurili da skinu naziv jednoga trga u centru Zagreba, što je potaklo određene grupacije u Italiji da sljedeći dan kažu: Sad je naš momenat, oni priznaju ono što mi smatramo da se priznaje.

"Hrvatska se olako odriče svoga antifašističkog naslijeđa, olako sudjeluje u revizionističkim projektima i naravno da je i sama ranjiva. U okolnostima kada se taj revizionizam širi u Europi, Hrvatska je izrazito izložena zemlja. Moramo ozbiljno povesti računa o toj činjenici, ne samo notama i reakcijama u parlamentu, nego dubokim političkim planom - što činiti s obzirom na naše naslijeđe i na opasnosti koje nam dolaze u novom europskom kontekstu, za koji očito Europska unija nema dovoljno snage da to zaustavi", smatra Pupovac. 

Radin: 'Tajanijeva izjava ne pripada današnjem vremenu'
Radin: 'Tajanijeva izjava ne pripada današnjem vremenu'

Kosor: Mora uslijediti hrvatska nota Italiji

Darinko Kosor smatra da mora uslijediti hrvatska nota Italiji, a uvjeren je i da će to biti tema sastanka koalicijskih partnera.

"Mislim da to nije pitanje samo za Hrvatsku, već i za Europski parlament i za sve koji sudjeluju u modernoj Europi koja je temeljena na antifašizmu, a s druge strane predsjednik Europskog parlamenta daje fašističke izjave", kazao je.

Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru
Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru

Kosor smatra da Hrvatska nije kriva za ono što je izjavio Tajani, ali jest kriva za ono što se događa u njezinu dvorištu.

"Mislim da prije svega moramo poraditi s educiranjem novih generacija jer je najveći problem  s mladima koji ne razumiju probleme na ovim prostorima u zadnjih stotinjak i više godina", rekao je Kosor.

Po njegovu mišljenju, potrebna je strategija hrvatske države i društva o tome što se želi u budućnosti.

"Ne možemo se pozivati na NDH i takve stvari. Ne kažem da je to službeno, ali mnogi se na to pozivaju neslužbeno. Mislim da jasno za sva vremena moramo raskinuti s tom prošlošću", istaknuo je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a