Obavijesti

News

Komentari 220

Povijesna atrakcija: Na Galebu će se opet gledati Titovi filmovi

Povijesna atrakcija: Na Galebu će se opet gledati Titovi filmovi
5

U kuhinji Titova broda gosti će birati sastojke iz njegove kuharice, a obnovit će i brijačnicu. Tito je često putovao na Galebu, ali i ugošćivao svjetske državnike i holivudske zvijezde

VIDEO

Danas ruzinavi brod koji je Grad Rijeka jeftino otkupila na javnoj dražbi i tako ga spasila od potapanja, postat će muzej.

Još jedan reprezentativni objekt postat će jedna od najljepših baroknih palača na ovim prostorima, građena za upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane. Slavna Šećerana postat će Muzej grada Rijeke, a Galeb njegova podružnica. Obnavljaju ih u sklopu projekta Europska prijestolnice kulture 2020.

Goran Kovačić/Pixsell

- Brod je bio dio svih režima 20. stoljeća i zato postaje muzej - objavio je u srijedu riječki gradonačelnik gradonačelnik Vojko Obersnel. Za obnovu je iz fondova EU odobreno nepovratnih 69 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
galeb

- Tito je, bez ikakve sumnje, značajna povijesna figura, što potvrđuje i stalan interes svjetskih medija za Galeb, pa tako i Rijeku. Stoga će upravo činjenica da se Galeb veže uz njegovo ime budućemu muzeju dati posebnu atraktivnost - objasnio je Obersnel.

Rijeka će preko Galeba progovoriti o svim društvenim režimima kojima je pripadala kroz svoju burnu povijest. Preuređenje Galeba u muzej bit će četvrta prenamjena broda. Od novih sadržaja planirani su hostel, restoran i kafić, a u funkciju će ponovno biti puštene slastičarnica, pekarnica i brijačnica iz Titova doba. Najluksuzniji dio na petoj i šestoj palubi, gdje je bio Titov i Jovankin apartman, opremit će se skupim materijalima. U nekadašnjoj blagovaonici prikazivat će se imaginarna večera najviših uzvanika, aplicirana na veliki stol - tko je gdje sjedio, što se jelo i sl. U kuhinji će gosti moći kombinirati sastojke pomoću Titove kuharice i virtualno kuhati, uz miris najfinijih jela koja su se pripremala na brodu. Brod će biti otvoren 365 dana u godini.

Suvremenom tehnologijom bit će opremljena i Šećerana, koja je simbol Rijeke kao trgovačkog i industrijskoga grada. Oba prostora služit će kao mjesta kulturnih događanja.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.