Obavijesti

News

Komentari 43

Pozvao nadvojvodu u posjetu i vozio se s njim: Hici ga zaobišli

Pozvao nadvojvodu u posjetu i vozio se s njim: Hici ga zaobišli
1

Austrougarski general Oskar Potiorek kao guverner Bosne i Hercegovine bio je u automobilu s nadvojvodom Franjom Ferdinandom i njegovom ženom u trenutku atentata.

VIDEO

Metak namijenjen generalu Oskaru Potioreku pogodio je suprugu austrougarskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda. Zemaljski poglavar guverner Bosne i Hercegovine tako je iz automobila u kojem se vozio zajedno s nadvojvodom i njegovom ženom Sofijom ulicama Sarajeva izašao neozlijeđen na današnji dan 1914. godine. 

Minimalno osiguranje

A on je krivac što je Franjo Ferdinand uopće i došao u Sarajevo. Naime, Oskar Potiorek (60) pozvao je nadvojvodu još krajem 1913. godine u posjet glavnom gradu Bosne i Hercegovine tijekom ljetnih manevara austrougarske vojske. Austrijski nadvojvoda je trebao svečano otvoriti novu bolnicu i znao je kako je to putovanje rizično. Naime, na vojvodu je već ranijih godina pokušano više atentata. Ipak, njegovo osiguranje, za koje je bio zadužen Potiorek je bilo minimalno.

Kraljevski par u grad je stigao vlakom 28. lipnja 1914. Bila je subota, 10 sati ujutro. Na željezničkoj postaji ih je čekao automobil kojim su krenuli prema gradu, gdje su stigli 15 minuta nakon dolaska. U prvom automobilu kolone bili su gradonačelnik Sarajeva Fehim Čurčić i dr. Gerde, a Franjo Ferdinand i supruga bili su u drugom autu s Oskarom Potiorekom . Auto u kojem su se oni vozili imao je otvoren krov kako bi ih građani bolje vidjeli.

Želio osvetiti nadvojvodu

Atentator Gavrilo Princip, pripadnik pokreta Mlada Bosna, imao je namjeru ubiti i Potioreka, ali je promašio. Njegov hitac usmrtio je prijestolonasljednikovu suprugu. Franju Ferdinanda je pogodio u vrat, a njegovu suprugu u trbuh.

Nakon atentata Potiorek je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata sa Srbijom. Izjavljivao je da preživio kako bi mogao osvetiti nadvojvodu.

Unatoč Potiorekovoj odgovornosti, on nije bio smijenjen. Čim je započeo Prvi svjetski rat, mjesec dana nakon atentata, dodijeljeno mu je zapovjedništvo nad austrougarskim trupama na Balkanu, vjerujući da će on biti osobito motiviran kako bi se iskupio za smrt Franje Ferdinanda. Zadržao je i mjesto vojnog guvernera Bosne i Hercegovine  Kao zapovjednik Balkanske vojske i vojni guverner Bosne i Hercegovine zatražio je od cara neovisnost od Glavnog stožera i Conrada što mu je i car 14. kolovoza 1914. i odobrio.

Nakon vojnih neuspjeha smijenjen

Međutim, nakon katastrofalnih poraza Potiorek je smijenjen sa položaja zapovjednika Balkanske vojske i 6. armije. U prosincu 1914. godine je i umirovljen.  Povukao se Klagenfurt, u kojem je i preminuo 1933. godine. Imao je 80 godina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti