Obavijesti

News

Komentari 160

'Predsjednica treba deklarirati veze s HNS-om, ali i Mamićem'

'Predsjednica  treba deklarirati  veze  s HNS-om, ali i Mamićem'
1

Ako predsjednica to ne napravi, sve njezine inicijative, čak i ukoliko štite javni interes, završit će u zaleđu, stoji u priopćenju Centra za mirovne studije (CMS) i GONG-a

VIDEO

Centar za mirovne studije (CMS) i GONG osudili su u ponedjeljak nasilje dijela nogometnih navijača, ali i poziv na linč izgrednika, upozorili na loše upravljanje Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), te pozvali predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da javnosti deklarira osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost s HNS-om kao organizacijom i Zdravkom Mamićem.

- U izrazito osjetljivoj situaciji drastičnog sukoba između dijela navijača i HNS-a, i u kontekstu političke krize u kojoj najvažnije institucije imaju 'tehnički' legitimitet, važna je uloga predsjednice koja mora imati snažan integritet i vjerodostojnost, kako bi njene inicijative u cilju zaštite nacionalnih interesa uživale visoko povjerenje javnosti i kako bi mogla djelovati kao posrednica između sukobljenih strana - istaknuto je u priopćenju CMS-a i GONG-a.

Ocijenili su da bi na tematskoj sjednice tehničke Vlade, koja će se baviti problemom nasilničkog ponašanja na stadionima, predsjednica u svrhu zaštite vlastite vjerodostojnosti, a posebno imajući na umu slučaj "Konzultantica", trebala javnosti deklarirati osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost sa Zdravkom Mamićem i HNS-om. Podsjećaju da su mediji već spekulirali ili iznosili činjenice o Mamićevoj donaciji za predsjedničku kampanju. 

CMS i GONG očekuju da predsjednica javno deklarira svoj potencijalni sukob interesa, "jer ako to ne napravi sve njezine inicijative, čak i ukoliko štite javni interes, 'završit će u zaleđu'", kazali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno su upozorili na društvenu neodgovornost brojnih javnih reakcija koje doprinose atmosferi straha, mržnje, nasilja, i u kojima se izgrednike etiketira kao teroriste ili neprijatelje Hrvatske te se poziva na njihov progon.

"Politički i društveno odgovorna reakcija mora se fokusirati na loše, a potencijalno i krimogeno upravljanje HNS-om bez učinkovitog demokratskog nadzora. HNS sebe ne vidi kao organizaciju od javnog interesa, već kao privatni 'kružok nogometnih djelatnika'. Navijačkim skupinama treba omogućiti demokratske načine zagovaranja vlastitih ciljeva i sudjelovanje u javnom nadzoru nad radom HNS-a", stajalište je CMS-a i GONG-a .

Dodaju da HNS odbija poslovati transparentno i odgovarati na upite građana, pritom kršeći ustavno pravo na pristup informacijama i odluke Povjerenice za informiranje, te da je sudbena grana vlasti tek nedavno odgovorila na dugogodišnje prokazivanje korupcije i nemorala u hrvatskom nogometu.

"Zdravko Mamić duboko je premrežen s društvenom i političkom elitom i javno se hvalio da je donator HDZ-a. Nikada nisu opovrgnuti javni napisi da je za predsjednicu organizirao rođendansku proslavu, viđen je na kavi s Karamarkom koji je pojasnio da 'nikad ne okreće leđa ljudima u problemu'. Uskočki nadzor otkrio je njegovu povezanost s ustavnim sucima, dok je njegovo prijateljstvo s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu zahtijevalo premještaj slučaja u Osijek", kaže se u priopćenju.

CMS i GONG smatraju da dubinsko reformiranje HNS-a nije moguće bez oštrog razvrgavanja njegovih odnosa s političkom elitom. "Jedino se političkim integritetom i sistemskim pristupom problemu korupcije kao i preventivnim radom s mladima može trajno ugasiti nasilna baklja opravdanog bijesa", stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor