Obavijesti

News

Komentari 996

'Trebamo novu Vladu, idemo u preslagivanje ili na nove izbore'

'Trebamo novu Vladu, idemo u preslagivanje ili na nove izbore'
9

Danas ću se čuti s Oreškovićem. Ako on sam ne podnese ostavku, možemo ići na opoziv i to vrlo brzo. Postoji i mogućnost da HDZ-ovi ministri podnesu ostavke - rekao je Karamarko

VIDEO

- Razgovarali smo o našoj taktici u ovoj situaciji, kako će se stranka ponašati u odnosu na mogućnost novog preslagivanja većine u parlamentu. Zaključili smo da imamo predispozicije i kvalitetne elemente da uđemo u novo preslagivanje - Izjavio je to prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke u zagrebačkom hotelu Panorama.

Nije otkrio s kim će ići u preslagivanje. No, u HDZ-u su i dalje stava da premijer Tihomir Orešković ne uživa njihovo povjerenje, a na koji način će se postaviti ako on ne odstupi nije precizirao. Otvorena je tako mogućnost da HDZ u Saboru pokrene premijerov opoziv, ali i da HDZ-ovi ministri daju ostavke. 

- Dogovorit ćemo se o tehnici sa našim ljudima u Saboru - izjavio je Karamarko. 

Mogao bih se čuti s Oreškovićem

Od petka se kaže nije čuo s Tihomirom Oreškovićem, ali mogli bi se kaže čuti danas popodne. 

- Od kad je bio u SOA-i nismo se čuli. Vjerojatno ćemo se danas popodne čuti - rekao je. 

Javno premijeru nije želio ništa poručiti, jer će kaže o svemu s njim razgovarati. Iako bi kaže novi izbori oduzeli previše vremena Karamarko je i tu mogućnost ostavio otvorenom. Na pitanje hoće li nakon preslagivanja on biti premijer nije želio odgovoriti uz poruku "nemojmo se sad baviti futurizmom". 

- Situacija je doista osjetljiva i delikatna - ustvrdio je. 

Potvrdio je da je dobio potporu stranačkih tijela da se s njim na čelu ide u preslagivanje većine. Na pitanje je li točno da je na sjednici Predsjedništva bilo kritičkih tonova te da se postavilo pitanje njegove odgovornosti za stanje u Vladi, Karamarko je uzvratio:

- Nije se pitalo za moju odgovornost nego je bilo razgovora o tome da se povućem iz Vlade i da dam ostavku. Naravno to nije bilo na glasovanju i zaključak je bio da ne iz jednostavnog razloga jer je HDZ već previše ustupaka napravio i mi više to ne možemo raditi. To je jedna nemoguća situacija. Na taj način bi osigurali što? Da gospodin Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i Mosta bez jednog i drugog čelnika. Mislim sa je to nesuvislo jer Orešković nema bez nas uporište u parlamentu - izjavio je. 

'S Mostom? Ha ha ha'

Karamarko je odbacio mogućnost da ponovno sjednu s Mostom.
 
- Takav ringišpil mislim da nećemo gledati - uzvratio je Karamarko uz osmijeh. 

Tvrdi da ga na sjednici Predsjedništva njegov zamjenik Milijan Brkić kritizirao. Naveo je da je Brkić jedan od dvoje, troje ljudi koji su pokrenuli raspravu o tome što bi za stranku, Most i premijera značilo da se on povuće s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. 

- O tome se razvila diskusija, nikakve kritike - izjavio je. 

Upitan je li siguran da ima većinu u parlamentu predjednik HDZ-a nije odgovorio. Zatražio je vrijeme za dogovor ali tvrdi da se razriješenje situacije neće dugo čekati. Naveo je i da je teoretski moguće da je opoziv premijera moguć i prije nego bi Sabor trebao glasati o nepovjerenju njemu na mjestu prvog potpredsjednika Vlade. 

- Mi ciljamo na to da ako dođe do sastavljanja nove Vlade i nove većine da ona bude kvalitetna jer ovo iskustvo koje smo imali ne bi više htjeli ponoviti - ustvrdio je Karamarko. 

Poručii je i da u ovom trenutku velika koalicija nije opcija. Iako je HSS najavio da izlazi iz Domoljubne koalicije Karamarko navodio da su oni dio koalicije. Na pitanje očekuje li da će oporba podržati opoziv premijera uzvratio je da ne zna i kako to treba njih pitati. Poručio je da je sada bitno da ministri rade svoj posao kao da se ništa ne događa. 

Izglasali preslagivanje

Prema neslužbenim informacijama na Predsjedništvu HDZ-a glasalo se o zaključku da se prvo ide na preslagivanje većine u parlamentu, a ako to ne uspije onda na nove izbore. Unatoč tome što je na sjednici pokrenuo pitanje ostavke Tomislava Karamarka na mjestu prvog potpredsjednika Vlade, Milijan Brkić glasovao je za navedeni zaključak. Suzdržana je bila tek europarlamentarka Ivana Maletić.

Neki tražili odgovornost šefa stranke

Kako se neslužbeno doznaje, na Predsjedništvu HDZ-a razvila se žestoka rasprava, a bilo je i onih koju su tražili odgovornost za Tomislava Karamarka za nastalu situaciju, no čini se da je većina stala uz šefa stranke. Neslužbeno se moglo čuti da je na Predsjedništvu zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako ne odstupi krenut će se u postupak njegovog opoziva u Saboru.

Neslužbeno se doznaje da će novi glavni tajnik HDZ-a biti Domagoj Ivan Milošević. 

Butković: Vjerojatno ćemo tražiti opoziv premijera 

Na ulazu u Panoramu potpredsjednik HDZ i ministar prometa Oleg Butković za N1 je izjavio kako će HDZ u Saboru vjerojatno tražiti opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Dodao je da će se to dogoditi u slučaju da Orešković ne posluša preporuku i zahtjev Tomislava Karamarka i sam ne podnese ostavku. Kazao je i da je HDZ ''stranka koja je dobila najviše glasova u Saboru te će diktirati situaciju''. Sumnja u opstanak ove Vlade.

- Nakon svega ovoga, teško će ova Vlada opstati - rekao je za N1. 

Ivana Maletić, Sanja Putica i Zlatko Hasanbegović po dolasku nisu željeli davati komentare. Kratko su poručili da će daljni potezi biti tema stranačkih tijela. 

Bivši HDZ-ov ministar Darko Milinović na ulazu u Panoramu rekao je kako će HDZ zauzeti 'pobjedničku taktiku'. Na pitanje kako će se stranka izvući iz ove situacije rekao je 'Pobjednički'.

Željko Reiner nije imao komentara, kao ni šef HDZ-a Karamarko koji je u hotel ušao na drugi ulaz kako bi izbjegao novinare.  

Kovač: Premijer ima dvije opcije

Miro Kovač iz HDZ-a rekao je sinoć za RTL da su premijeru jedine opcije da sam ode ili da mu se izglasa nepovjerenje, a upravo o tome bi trebali raspravljati na Predsjedništvu. U HDZ-u će prvo  pokušati stvoriti novu saborsku većinu, a Karamarko je u petak samouvjereno da to mogu učiniti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 996
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava