Obavijesti

News

Komentari 193

Plenković i Petrov: Blizu smo dogovora oko sedam točaka

Plenković i Petrov: Blizu smo dogovora oko  sedam točaka
8

Htio bih izraziti zadovoljstvo današnjim razgovorima, nastavili smo učvršćivati partnerstvo uoči konzultacija kod predsjednice, poručio je šef HDZ-a Andrej Plenković

VIDEO

Treći krug pregovaranja između Mosta i HDZ-a završen Reporter: Ivana Kovačić

Posted by 24sata on Monday, 26 September 2016

Nakon više od četiri sata završila je treća runda pregovora između Mosta i HDZ-a.

- Htio bih izraziti zadovoljstvo današnjim razgovorima, nastavili smo učvršćivati partnerstvo uoči konzultacija kod predsjednice. Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio uoči izbora, mislim da smo blizu dogovora. Razgovarali smo o daljnjim aktivnostima izrade programa Vlade. Radimo na podudarnosti kod pojedinih strateških točaka. Treća stvar, razgovarali smo o pristupu ustroju nove Vlade i načelnim dogovorima, uz dodatne kozultacije koje Most mora obaviti sa svoje strane, kako bi narednih dana dogovorili ukupni paket suradnje Mosta i HDZ-a za stabilnu i funkcionalnu Vladu u sljedeće četiri godine - kazao je Plenković.

- Bilo je konstruktivno. Postoji razlog za optimizam. Drago mi je da smo se gotovo usuglasili oko sedam Mostovih jamstava. Postoje još određeni detalji koje ćemo ovih dana rješavati. Otvorili smo i temu za glavne programske smjernice. Nastavit ćemo razgovore narednih dana i ja se nadam da ćemo vrlo brzo završiti. Čuli smo od gospodina Plenkovića i ekipe kako oni vide ustrojstvo Vlade. Mi ćemo se posavjetovati unutar Mosta. Postoji razlog zbog čega možemo očekivati da će to vrlo brzo završiti - dodao je Petrov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve stvari koje ne idu unutar 30 dana, a to su isključivi gospodarski pojas i pretplata HRT-a, te stvari će imati jasan hodogram aktivnosti, vremena kada će se te aktivnosti odvijati i sprovesti u djelo.  Ostale će stvari biti sprovedene u vremenu koji smo na početku dogovorili. To je samo znak u kojem smjeru želimo ići, put koji će zauzeti ova Vlada. One su i male i velike, velike jer su se po prvi put promjene počele događati i da imamo suglasje s ljudima iz HDZ-a da su te promjene potrebne. U ova dva tjedna možemo vidjeti jezik argumenata, nema floskula - rekao je čelnik Mosta.

Plenković je rekao da je HDZ na današnjem sastanku predstavio svoje viđenje nove Vlade, dodavši da zahtijevaju određene modifikacije u odnosu na postojeći ustroj.

- Mi smo predstavili viziju budućeg ustroja Vlade, tu bi došlo do određenih modifikacija u odnosu na postojeći ustroj, nije to ništa veliko, ali htjeli bismo da ustrojstvo Vlade reflektira prioritete našeg programa. To je najbitnije. Htjeli bi da Most temeljtio prouči taj prijedlog. I da konačni ustroj bude donesen konsenzualno - kazao je.

Na pitanje je li HDZ spreman ministarstvo gospodarstva prepustiti Mostu, Plenković je rekao da nisu razgovarali o takvim detaljima.

- Postoje preferencije i HDZ-a i mosta oko određenih resora, ali o tome ćemo idućih dana.

Prema medijskim nagađanjima Most bi trebao dobiti četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade

- Dopustite da ove pregovore ne vodimo maksimalno transparentno. Kad se dogovorimo, ovisno o ukupnom broju članova Vlade razgovarat ćemo i o broju ministara, sukladno participaciji. Polazimo od toga koliko zastupnika koji partner ima. Ono što je najbitnije, da smo u ovom trenu zajednički, sigurni da imamo dovoljan broj zastupnika koji bi nam omogućio parlamentarnu većinu - rekao je šef HDZ-a.

- Čim naš dogovor bude dovoljno čvest i stabilan, tada ćemo povjerenje od predsjednice za sastavljanje Vlade.  Mi se držimo ustav nih rokova, oni kreću od utorka. Zadnji dan za prvu sjednicu Sabora je 16. listopada - rekao je Plenković dodajući da će razgovore intenzivirati, odnosno da će biti gotovo svaki dan.

Izjave zastupnika Željka Glasnovića, oko kojih se digla velika bura, Plenković je nazvao neprimjerenima.

- Protiv sam bilo kakve isključivosti i krajnosti. Smatram da se problemi na FFZG-u trebaju rješiti u okviru zakona i instituacija i tijela na fakultetu, a ne na bilo koji neformalan način - rekao je Plenković dodajući da nisu raspravljali o potpori Glasnovića.-

- Imamo dovoljno potpisa i bez toga. Vidjet ćemo kad za to dođe vrijeme.

Treća runda pregovora

Božo Petrov, čelnik Mosta, stigao je u pratnji Ivana Kovačića i Miroslava Šimića u središnjicu HDZ- a na treću rundu pregovora oko sastavljanja Vlade. Izjave nije htio davati, samo je kratko rekao kako će poslije sve reći.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da od razgovora s Mostom očekuje napredak dok je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković poručio kako HDZ i Most još uvijek ne razgovaraju o podijeli ministarstava, najavivši kako su sada na dnevnom redu razgovori o ustrojstvu i budućem programu rada vlade.

Plenković je, upitan što očekuje od  razgovora s Mostom, u ponedjeljak kratko novinarima poručio da "očekuje napredak".

Jandroković je, na novinarski upit razgovaraju li s Mostom o podjeli ministarstva te jesu li im spremni ponuditi više od četiri ministarstva, kazao da se o tome još ne razgovara.

"O tome još nije vrijeme za razgovor. Još uvijek razgovaramo o sedam točaka koja je predložio Most. Otvorit ćemo razgovore o ustrojstvu vlade i o njezinom budućem programu. To je sada na dnevnom redu, a o tim pitanjima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme", kazao je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Dodao je i da je dinamika razgovora dobra i da danas, kao i dosad, očekuje konstruktivne razgovore na kojem će napraviti još jedan korak prema formiranju stabilne parlamentarne većine i vlade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21