Obavijesti

News

Komentari 154

Premijer o Agrokoru: Apeliram na sve da malo smire loptu...

Premijer o Agrokoru: Apeliram na sve da malo smire loptu...
1

Pratimo temeljito situaciju u ovoj, privatnoj kompaniji. Učinit ćemo sve da hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav bude stabilan, vodimo dijalog koliko je to potrebno, kaže premijer

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u srijedu je komentirao situaciju u Agrokoru.

Predstavnici Vlade, ministri i ja osobno često se sastajemo s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva, međunarodnih kompanija. Apeliram na sve da malo smire loptu. To što mi danas raspravljamo o sastancima koji su se zbili prije nekoliko tjedana nije nikakav razlog za dramu ili bilo kakvo uznemiravanje. Agrokor je velika hrvatska kompanija. Za njeno vođenje odgovoran vlasnik i Uprava. Mi očekujemo da upravljanje poslovima Agrokora bude na razini koju očekuju i njegovi zaposlenici, partneri i dobavljači. Ono što je interes mene kao premijera je da sve što je vezano za Agrokor nema negativnih reperkusija na cjelovitost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Hoće li država spašavati Ivicu Todorića? Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru o sudbini Agrokora Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Wednesday, March 15, 2017

Na upit što Vlada može i hoće učiniti ako situacija u Agrokoru počne utjecati na kompletni hrvatski sustav, premijer je odgovorio:

"Mi pratimo temeljito situaciju u ovoj, privatnoj kompaniji. Učinit ćemo sve da hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav bude stabilan, vodimo dijalog koliko je to potrebno. Očekujem da Uprava Agrokora donosi mudre odluke za kompaniju, kazao je premijer Plenković.

Marić: Spekulacije o visini poreznog duga treba demantirati

Nakon premijera, i ministar financija Zdravko Marić komentirao je događanja u Agrokoru te demantirao visinu Agrokorovog poreznog duga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar financija Zdravko Marić o situaciji s Agrokorom Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Wednesday, March 15, 2017

"Kao i sa svakim drugim poreznim obveznikom, postoji institut porezne tajne. Kako s Agrokorom, tako i s pojedinim kompanijama iz sustava koncerna i svim ostalim poreznim obveznicima, Porezna uprava ima intenzivnu suradnju i prati razvoj događaja. Na tom tragu, ja mogu reći da mi u Vladi pratimo razvoj stanja u Agrokoru, da po pitanju poreznih odnosa, za sada nisu uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi ukazivali na izvanredno stanje, situacije koje sežu u sferu u kojoj treba alarmantno djelovati. Sve procedure, zakonski propisi, kako za Agrokor, tako i za ostale, su jednaki. Spekulacije koje su se pojavile po pitanju iznosa poreznog duga svakako treba demantirati", rekao je Marić.

'U nekim segmentima ću se izuzimati'

Novinari su Marića pitali hoće li se izuzeti od odlučivanja o Agrokoru, obzirom da je tamo radio prije dolaska u Vladu.

"Kao ministar u Vladi ne želim biti nikome na teret, moja odgovornost i područje koje pokrivam naravno da ima veze s Agrokorom. U određenim elementima i segmentima ću se izuzimati, ali ovo je pitanje koje se tiče cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske i Vlada će zauzeti jedinstven stav", rekao je Marić, dodavši da oko svega što se tiče Agrokora, kao i informacija koje se objavljuju treba biti oprezan i odgovoran.

"To znači da je Agrokor, odnosno neke od njenih kompanija su javno izlistane na burzi. Bez punih saznanja i uvida, a i općenito u okolnostima, sa stavovima i javnim iznošenjem trebamo biti odgovorni", rekao je Marić.

Ponovio je što je interes Vlade.

"Prvi i osnovni interes je zaštita nacionalnih interesa Republike Hrvatske, a gospodarstvo, radna mjesta i svi koji su vezani uz taj sustav spadaju u sferu nacionalnog interesa", objasnio je.

Ministar nije želio komentirati izjavu predsjednika Sabora, Bože Petrova, koji je rekao da država ne treba financirati Ivicu Todorića.

"Sve što je vezano uz samu kompaniju uzimamo u obzir. Jako je važno da se koliko je moguće trezvene glave o toj problematici raspravlja i donose odluke, u prvom koraku treba biti fokus na dobavljače i radnike", rekao je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović