Obavijesti

News

Komentari 28

Premijer Tihomir Orešković u dvodnevnom posjetu Parizu

Premijer Tihomir Orešković u dvodnevnom posjetu Parizu
1

Orešković dolazi u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Parizu, gdje će se susresti s francuskim kolegom Manuelom Vallsom i predstavnicima francuskih poslodavaca i tvrtki

VIDEO

Hrvatski premijer Tihomir Orešković dolazi u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Parizu, gdje će se susresti s francuskim kolegom Manuelom Vallsom i predstavnicima francuskih poslodavaca i tvrtki.

Predsjednik vlade Orešković sastat će se u ponedjeljak popodne s francuskim premijerom Manuelom Vallsom u njegovu uredu u palači Matignon u Parizu. 

Osim o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji i investicijama, dvojica premijera razgovarat će i o predstojećem summitu u okviru procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa, koji će se održati 4. lipnja u Parizu.

Proces Brdo-Brijuni pokrenut je 2013. godine kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka. Na tom tragu je i Berlinski proces, pokrenut 2014. godine konferencijom u Berlinu. Nakon Berlina u kolovozu prošle godine održan je sastanak u Beču, a ove godine na redu je sastanak u Parizu. Do 2018. trebalo bi se održati ukupno pet summita ove vrste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na stolu su i teme i pitanja s kojima se suočava Europska unija i njezine zemlje članice - izbjeglička kriza, očuvanje schengenskog prostora, pitanje ostanka ili odlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Premijer Orešković nakon razgovora s Vallsom odlazi u sjedište Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) gdje će razgovarati s njezinim glavnim tajnikom Angelom Gurriom.

Orešković će u utorak ujutro sudjelovati na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca i razgovarati s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom.

Na kraju svog prvog posjeta Parizu, premijer Orešković će se susresti i s predstavnicima francuskih tvrtki.

Francuska je deveti vanjskotrgovinski partner Hrvatske, razmjena je prošle godine dosegnula nešto preko 700 milijuna eura. Hrvatski izvoz u Francusku prošle godine iznosio je 270 milijuna eura, što je porast od 17,8 posto u odnosu na 2014.  godinu.

Što se ulaganja tiče, Francuska je sedmi strani investitor u Hrvatskoj.  

Obje strane su zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje, od turizma do ulaganja u infrastrukturu i proizvodne pogone. Posljednjih godina raste broj francuskih turista, pa je tako prošle godine Hrvatsku posjetilo skoro pola milijuna Francuza.

Francuska udruga poslodavaca MEDEF planira u listopadu ove godine organizirati zajednički posjet francuskih tvrtki Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!