Obavijesti

News

Komentari 11

Preplivala je cijeli Manhattan: 'Bilo je teško, ali sam uspjela'

Preplivala je cijeli Manhattan: 'Bilo je teško, ali sam uspjela'
8

Plivala je 46 kilometara, od južnog rta u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskog trgovačkog centra, uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson

VIDEO

Kad sam iz rijeke Harlem uplovila u Hudson bila sam presretna, trebalo je biti lakše, ideš nizvodno. Kad ono, vjetar puše u glavu, valovi od 1,5 metra... Bilo je stvarno teško, ali sam uspjela, priča nam s osmijehom Dina Levačić (21) koja je u nedjelju postala prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala cijeli krug oko Manhattana.

Plivala je 46 kilometara, od južnog rta u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskog trgovačkog centra, uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson.

- Ovo nije bila utrka, plivalo nas je 12, a ja sam otplivala sve za 7 sati i 33 minute - govori Dina, članica Kluba daljinskog plivanja Split.

Plivala je ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan sa ostalim dijelovima New Yorka. Među njima su najpoznatiji Brooklynski most i najduži George Washington most koji povezuje Manhattan sa New Jerseyjem. Dina je krenula u 08.55 sati po lokalnom vremenu u nedjelju. Po East Riveru i Hudsonu je, kaže, sve išlo bez problema.

- U tom dijelu pazila sam na jake riječne struje. Zbog njih je uz mene osim broda bio i kajak. Kada sam ušla u rijeku Hudson, vrijeme se pogoršalo, digli su se vjetar i valovi koji su dosta otežavali plivanje, ali uspjela sam sve prevazići i otplivati do kraja- govori Dina koja ne može prikriti radost.

Najinteresantnije joj je bilo promatrati mostove ispod kojih je plivala. Kaže, rekli su joj da je nekoliko mostova izrazito malo, dok su neki mostovi doista veliki.

- Na kraju je ispalo da je njima mostić nešto što je dugo 200 metara. Za njih su zagrebački mostovi maleni- kroz smijeh objašnjava Dina.

Svoje plivanje završila je na mjestu odakle je i krenula, a njeno službeno izmjereno vrijeme je 7:33:50. Tijekom plivanja na brodu su Dinu pratili roditelji uz vozača broda i službenog promatrača koji je na svakih pola sata bilježio kako Dina napreduje, gdje je i za koliko stigla. Roditelji su joj na svakih 20 minuta davali nešto da popije,od vode do energetskih napitaka, a sve se to radi preko štapa, jer ona ne smije dodirnuti brod ni na tren. Samo na svakih 20 minuta roditelji su joj mogli uputiti riječi potpore, jer je brod bio nekoliko desetina metara udaljen od nje.

- Nikada ne jedem dok plivam, ne mogu, a i bilo mi je malo muka od rječne vode koje sam se nagutala zbog valova- rekla je Dina.

Veliku potporu obitelji Levačić, kao i smještaj u New Yorku, pružila je iseljenička obitelj Antićev, porijeklom sa otoka Ista, odakle i Dina vuče korijene. Na finišu su je Antićevi dočekali s transparentima i srdačno navijali za nju.

Dina je iz Mravinaca pokraj Solina, a uspješna je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu gdje sada živi. Ovo preplivavanje je početak projekta Trostruka kruna u sklopu kojeg će Dina nakon Manhattana postati i prva koja će otplivati od otoka Catalina do Los Angelesa (34 km u kolovozu) i prva Hrvatica koja će plivati preko La Mancha (34 km u rujnu).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca