Obavijesti

News

Komentari 24

Pri čišćenju snijega pomaže sol - ali pazite, može uništiti beton

Pri čišćenju snijega pomaže sol - ali pazite, može uništiti beton

Lopate imaju gotovo sve veće prodavaonice sa širokim asortimanom. Ostala oprema, kažu, stiže danas. U specijaliziranim tvrtkama ‘nema čega nema’

VIDEO

Ako asfaltnu površinu posolimo pri temperaturi oko nule, snijeg će se manje primati, odnosno topit će se u dodiru s tlom. Ako su temperature zraka i tla niže te posolimo prije snijega, on se neće topiti, ali kasnije će biti lakše čistiti ga jer se neće primiti za površinu, rekli su u Zimskoj službi Zagrebačkog holdinga.

Pitali smo ih kako si mogu pomoći oni koji trebaju očistiti snijeg oko zgrada ili obiteljskih kuća i dobili odgovor da se sol ne smije posipati po betonu. Agresivna je i nagriza ga pa će mu oštetiti gornju površinu. Loše će utjecati i na druge površine kojima se uobičajeno uređuju okućnice, a opasna je i za biljke u vrtu.

- Za osjetljive površine umjesto soli koriste se ekološka sredstva na bazi umjetnoga gnojiva, primjerice Plantabon - objasnio nam je stručnjak iz tvrtke koja uređuje zelene površine.

Koliko novca, toliko glazbe

Najjeftinije plastične lopate za snijeg dobro rade pri nekoliko centimetara bijelog pokrivača. Ako ga je više, brzo će puknuti.

Plantabon je švedski proizvod sitnih zrna, promjera do tri milimetra, koji se sipa na zaleđene površine. Nema agresivnih spojeva na bazi klora i natrija, a sadrži komponente za zaštitu betona i kamenih površina pa se može bacati na pješčane staze, kamene podloge i ostale površine uz koje ima raslinja. Baza su mu dušični spojevi, kojih ima i u umjetnim gnojivima. On probija ledenu koru, odvaja led od podloge i otapa ga. Pakiran je u vreće od 25 kilograma koje stoje 325 kuna, ali trenutačno ga nema. U tvrtki iz Preloga koja ga uvozi kažu kako će stići sljedeći tjedan.

Za otapanje leda mogu se koristiti i umjetna dušična gnojiva kakva su Urea ili Kan. Nisu skupa, no prodaju se “na veliko” pa će ih koristiti uglavnom na selima. Ona mijenjaju strukturu leda koji postaje mrvičast, poput zrnaca stiropora, i on se odvaja od podloge pa ga je lakše očistiti.

Što se tiče uobičajene “opreme za snježnu rekreaciju”, trgovačke lance s robom široke potrošnje kao da je iznenadila najava obilnijeg snijega u siječnju pa uglavnom imaju samo lopate i, eventualno, sol. Ostalo će, rekli su nam u Kauflandu, stići danas, ali nisu precizirali što. Tvrtke specijalizirane za vrt i one s velikim vrtnim odjelima imaju i vrlo dobar izbor razbijača leda, guralica snijega te električnih i motornih freza koje razbacuju snijeg.

Freze koje razbacuju snijeg od 799 kuna

Poput trimera za košnju trave izgleda najjeftinija freza za snijeg u Bauhausu. Električna je i cijena joj je 799 kuna, a snijeg baca pet metara u stranu i poslužit će za “kopanje” staza za pješake. Postoji i akumulatorska freza koja stoji 1699 kuna. Za veće površina ipak treba samohodna freza, ona na kotačima, s benzinskim motorom. Cijene su, ovisno o veličini i snazi, od 2700 do više od 10.000 kuna.

Plastične lopate 25, metalne do 300 kn

U Pevecu najjeftinija plastična lopata za čišćenje snijega stoji 24,99 kuna. U Bauhausu su plastične lopate od 39,90 do 299, a limene od 129,90 do 219 kuna.

Plantabon ‘tjera’ snijeg, ali nema ga

Prije snijega površina se može posuti ekološkim sredstvom Plantabonom na bazi umjetnog gnojiva. Trenutačno ga, međutim, nema u prodavaonicama. Inače je kilogram 13 kuna.

Guralice s kotačima stoje oko 150 kuna

Guralica na kotačima dobar je izbor za čišćenje većih ravnih, najčešće betoniranih ili asfaltiranih površina. U Plodinama guralica stoji 139,99, a u Bauhausu 159,90 kuna.

Sol nije skupa, ali uništit će beton

Uradi sam nudi vreću od 10 kilograma soli za 13,50 kuna, a 25 kilograma je 27,90 kuna. U Bauhausu je 25 kilograma kunu skuplje, a vreća od 50 kilograma je 49,90 kuna.

Umjetno gnojivo može otopiti led

Osjetljive površine, za koje je previše agresivna sol (koja će loše djelovati i na biljke), mogu se posuti umjetnim gnojivima da otope led, ali prvo treba skinuti gornji sloj snijega.

Piljevina ili pepeo sprečavaju klizanje

Osjetljive površine, za koje je previše agresivna sol (koja će loše djelovati i na biljke), mogu se posuti umjetnim gnojivima da otope led, ali prvo treba skinuti gornji sloj snijega.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca