Obavijesti

News

Komentari 82

Priča o Agrokoru: Igra u kojoj propadaju hrvatski proizvođači

Priča o Agrokoru: Igra u kojoj propadaju hrvatski proizvođači
1

Ako je Perfa bio dnevno opskrbljivala hrvatsko tržište s 50.000 jaja, to znači da sad odjednom propada između 15.000 i 20.000 jaja svaki dan

VIDEO

Konzum, još najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, prestao je prodavati jaja tvrtke koja je najveći proizvođač jaja u Hrvatskoj. Izgledalo bi to kao loša poslovna vijest, ali ne previše važna, ipak su to samo jaja, da iza nije ozbiljna pozadina iz koje politika uopće nije isključena. Naprotiv.

Prije svega, Perfa Bio nije bilo koja tvrtka, nego ona koja je i u jeku afere Agrokor pokrenula stečaj Konzuma zbog duga od oko 15 milijuna kuna. Samo koji dan nakon toga u Agrokor je ušao Vladin povjerenik Ante Ramljak, a zakon je zaustavio stečajni postupak. Kad je Perfa pokrenula stečajni postupak, špekuliralo se da se to radi u dogovoru s Todorićem. Naime, jedan od suvlasnika Perfe je Ivan Valentić, vrlo blizak prijatelj Ivana Todorića, sina Ivice Todorića. Ivan Valentić je pak sin Nikice Valentića, bivšeg premijera, bliskog prijatelja Ivice Todorića. Prijatelji su i sinovi i očevi. Zato se i pretpostavljalo da Perfa bio pokreće stečaj Konzuma ne bi li stupio na snagu prije zakona kojim se Ivici Todoriću oduzima pravo upravljanja Agrokorom.

Što bi Todorić dobio time, nije bilo jasno. Sad se pak činjenicom da je Konzum naglo prestao kupovati jaja od najvećeg hrvatskog proizvođača i distributera jaja političke spekulacije ponavljaju. Perfa, naime, dnevno distribuira oko 50.000 jaja, što svojih, što od malih proizvođača.

Što, dakle, Konzum ima od toga da počne kupovati jaja iz San Marina?

Otpada i pretpostavka da se Konzum odlučio za jeftinijeg dobavljača, što bi bila prihvatljiva poslovna odluka, osobito kad je riječ o tvrtki u takvim teškoćama. Perfa Bio, naime, plasira u mrežu Konzuma oko trećinu svoje ponude, a ostalo u druge lance i druga prodajna mjesta. Oni još otkupljuju jaja Perfe bio, koja zahvaljujući tome nije još zaustavila proizvodnju.

Dakle, Perfa bio je konkurentna cijenom, no prestanak isporuke čak trećine ponude u kratkom roku može je ozbiljno ugroziti.

Napokon, Marko Brajević, direktor Perfa bio, dvaput je pismeno molio sastanak s Antom Ramljakom, ali mu ovaj nije odgovorio na zamolbu.

Ako je Perfa bio dnevno opskrbljivala hrvatsko tržište s 50.000 jaja, to znači da sad odjednom propada između 15.000 i 20.000 jaja svaki dan. Možda neće najviše stradati sama Perfa bio, možda će više stradati male farme od kojih su oni kupovali. Potvrđuje se da je priča o Agrokoru priča o dobavljačima.

Nagađalo se da je dug prema njima oko 16 milijardi kuna. Nije bio ni na koji način osiguran nego obećanjem da će biti plaćen. Dug prema bankama osiguran je dionicama i nekretninama poduzeća. Dobavljačima je plaćano sa šest i više mjeseci zakašnjenja. Ulančeni su u duge lance, kao ovi kojima je na vrhu Perfa bio, pa ono što pogodi jednog, širi se sve do malih na kraju lanca.

Kad dobavljači nisu više mogli čekati da naplate svoju robu, od Agrokora su dobivali mjenice za koje su dobivali gotovinu od tvrtki za naplatu dugova (faktoring).

Sad kad je Agrokor propao, te tvrtke od dobavljača traže natrag novac koji su dobavljači već potrošili. Ramljak je prije tjedan dana poslao na 151 adresu, u banke i dobavljačima, takozvanu promemoriju, u kojoj je ustvari molio da jedni od drugih ništa ne naplaćuju do kraja svibnja i da se pokušaju dogovoriti oko starih dugova. Naravno, to je nastavak stare prakse, dogovorit ćemo se.

Donekle bi bilo i shvatljivo, kratkoročno, da barem novi poslovi teku. Ali slučaj Perfa bio potvrđuje da su se počele igrati igre. Velike igre.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava