Obavijesti

News

Komentari 116

Pripajanje, ne gašenje: Uštede od spajanja agencija - minorne

Pripajanje, ne gašenje: Uštede od spajanja agencija - minorne
1

Kozmetičke promjene: Dugo spominjano “rezanje” 40 agencija, 16 zavoda te 5 fondova u kojima je radilo više od 14.500 ljudi, uglavnom znače pripajanje, a ne gašenje

VIDEO

Nacionalnim programom reformi Oreškovićeve vlade uglavnom se ostvaruju želje Europske komisije, koja ih je puno prije njega propisala. Dugo spominjano “rezanje” 40 agencija, 16 zavoda te pet fondova u kojima je do prije godinu dana radilo više od 14.500 ljudi, uglavnom znače pripajanje a ne gašenje.

Plan je da do kraja godine 12 državnih agencija pripoje nekoj drugoj agenciji, zavodu ili ministarstvu. Koliko se time planira uštedjeti i koje još učinke očekuju ovom mjerom, iz Vlade nam do objave broja nisu odgovorili. No u planu reformi stoji kako ovo nije moguće obaviti ako se prethodno ne promijeni 30 propisa, odluka i zakona. Ujedno na samom kraju spominju kako se ovom mjerom očekuju uštede od pet milijuna kuna. Taj iznos uvelike se razlikuje od ušteda koje su spominjali njihovi prethodnici, a koji danas govore kako su sve to samo kozmetičke promjene.

Hajdaš Dončić: To koordinira isti čovjek koji je to radio u našoj vladi

- Ovaj Nacionalni program koordinira isti čovjek koji je to radio u našoj vladi, Jakša Puljiz, i zato su te mjere iste koje smo mi bili najavili. Sve su ostalo nijanse. To nisu reforme nego mjere konvergencije koje je Europska komisija davno zadala. Mi smo neke agencije već bili smanjivali, odnosno pripajali. Tako je u moje vrijeme Agencija za reguliranje tržišta željezničkih usluga pripojena HAKOM-u – pojašnjava bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ujedno ističe da je trebalo i HERA-u pripojiti HAKOM-u.

- Nisu to nikakve uštede osim one koje smo napravili s HAKOM-om. Neće se smanjivati broj ljudi niti se radi o drastičnim promjenama – dodaje Hajdaš.

Budući da jedina veća promjena slijedi za Agenciju za opremu pod tlakom, koja će postati trgovačko društvo, izvor blizak bivšem vodstvu Ministarstva gospodarstva pojašnjava što to znači.

- Pretpostavljam kako je krajnji cilj privatizirati tu agenciju. Ona inače dobro posluje. No smiješno je govoriti o uštedama od ove mjere. Država od toga ima koristi koliko i štednja na Mesićevu uredu, dakle neznatne. Ono u ovom je slučaju dobro to što je s manjim brojem formalnih tijela konkurentnost gospodarstva veća - kaže naš izvor.

Kukuriku vlada je lani bila prihvatila uređenje sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, kojima se, među ostalim, predviđa definiranje plaća u agencijama sukladno propisima za javne službe te njihovo spajanje. To je trebalo donijeti fiskalni učinak od 0,63 posto BDP-a ili 2,09 milijardi kuna u sklopu EU procedure.

Uštede su nikakve, svode se na jedno ili dva radna mjesta manje

- Ma uštede su nikakve spajanjem agencija jer se sve svede na jedno ili dva radna mjesta manje - dodaje nam jedan od članova bivše vlade koji želi ostati anoniman. Oni su u 2016. planirali spojiti i time smanjiti broj agencija za devet te su time najavili uštedu od 24,3 mil. kn, što je gotovo pet puta više od plana ove vlade. No Timov tim neće samo gasiti agencije nego će osnivati i nove, u koje će ulaziti neke stare. Jedna od njih bit će Hrvatska energetska agencija.

Nova agencija da pokrije stare

Hrvatska energetska agencija osniva se kako bi zamjenila Agenciju za ugljikovodike i Fond za razgradnju nuklearke Krško i RH operatera tržišta energije.

Agencija postaje d.o.o.

Agencije za opremu pod tlakom postaje trgovačko društvo pa će po novome biti obavezna izdavati račune.

Širi se Marićevo ministarstvo

Ministar Marić u svoj portfelj dobiva Fond za naknadu oduzete imovine. Točnije, fond će pripojiti Ministarstvu financija do kraja godine.

Pripajaju se i zavodi

Hrvatski zavod za norme pripaja se Državnom zavodu za mjeriteljstvo, a HZJZ-u se pripajaju zavodi za toksikologiju i za zaštitu zdravlja.

Gasi se Hrvatska kuća

Zaklada je bila osnovana da promiče našu kulturu u svijetu. Financiralo ju je Ministarstvo vanjskih poslova te kulture s 2,2 mil. kn.

Energetski sektor i investicije

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora pripojit će se Agenciji za investicije, koja će se pripojiti Službi za podršku investicijama.

Telemedicina odlazi 'hitnoj'

Zavod za telemedicinu spaja se s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a Agenciji za znanost pridružuje se Centar za vanjsko vrednovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1