Obavijesti

News

Komentari 3

Procjena rasta hrvatskog BDP-a u 2016. godini iznosi 2,7 %

Procjena rasta hrvatskog BDP-a u 2016. godini iznosi 2,7 %

Glavni analitičar Addiko banke u utorak je izjavio da se očekuje rast BDP-a za ovu godinu od 2,7% zbog dobre turističke sezone, održivom oporavku domaće potrošnje, investicija...

VIDEO

Povisili smo prognozu rasta BDP-a za ovu godinu s 2,0 % na 2,7 % zahvaljujući turističkoj sezoni koja je nadmašila očekivanja, i dalje solidnom vanjskom okruženju nakon Brexita te održivijem oporavku domaće potrošnje i investicija, rekao je Hrvoje Stojić, glavni analitičar banke Addiko u utorak na predstavljanju makroekonomskih prognoza u Hypo Centru.

Stojić je i za 2017. godinu povisio prognoze rasta, ali i dalje očekuje usporavanje u odnosu na ovu godinu te sada u 2017. očekuje rast od 2,2 posto. Kao glavne razloge za usporavanje ističe slabiji rast realnog raspoloživog dohotka i turističkog prihoda u idućoj godini te nepovoljan utjecaj političke neizvjesnosti diljem EU-a, i to posebno na investicije.

- Hrvatska je napokon uhvatila tempo rata iznad dva posto. Posebno treba istaknuti da je porastao doprinos malih i srednjih poduzeća u pogledu investicija i izvoza i, što je najvažnije, sa stajališta konkurentnosti - kazao je Stojić i naglasio da je domaća potrošnja i dalje glavni pokretač rasta. Uz rekordnu turističku sezonu, potrošnja je podržana i oporavkom zaposlenosti, upornom deflacijom, padom stope štednje, oporavkom kredita stanovništvu te najavama daljnjeg rasterećenja dohotka.

Najveću potrebu za korjenitim promjenama, Stojić vidi u pravosudnom sustavu i smatra kako Hrvatska po tom pitanju može puno naučiti na primjeru Italije.

- Postotak naplate loših plasmana pozitivno je koreliran sa stopom rasta produktivnost. Stoga je imperativ na nositeljima ekonomske politike da poboljšaju učinkovitost pravnog sustava u rješavanju sporova - rekao je Stojić.

Zahvaljujući pozitivnom trendu, očekuje da će u idućoj godini doći do stabilizacije javnog duga na razini od 87 posto BDP-a.

Viša glavna ekonomistica Svjetske banke Sanja Madžarević Šujster upozorila je da usprkos kratkoročnom oporavku rasta traje jedno globalno usporavanje rasta.

- Ono se ne dešava samo u Europskoj uniji već i kod Azijskih tigrova poput Kine - kazala je Madžarević Šujster.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za Hrvatsku je bitno da su zemlje Srednje i Istočne Europe nositelji rasta u 2016.godini - rekla je Šujster i nadodala kako usprkos većem rastu od ostatka Europe, postoji velik prostor za bržu konvergenciju prema razvijenim europskim zemljama.

Svjetska banka očekuje rast od 2,4 posto u ovoj godini, ali za iduću godinu predviđa lagano usporavanje na 2,0 posto.

Puno toga ovisi o potezima nove Vlade, a najvažniji je zadatak izlazak iz procedure prekomjernog deficita što bi smanjilo premiju rizika.

- Rizici dolaze izvana i oni mogu dodatno usporiti rast, a također tu je pitanje provođenje reformi ipolitičke volje da se ostvari ono što je obećano - zaključila je Madžarević Šujster.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora