Obavijesti

News

Komentari 11

Prošlo je 30 godina: Snimljen Top Gun, izašao Dylan Dog...

Prošlo je 30 godina:  Snimljen Top Gun, izašao Dylan Dog...
1

Prije 30 godina izašao je prvi broj stripa Dylan Dog, te davne 1986. dogodila se katastrofa u Černobilu čije se posljedice i danas osjećaju, izašao je kultni Top Gun....

VIDEO

Černobilska katastrofa

Gluho doba noći s četvrtka na petak, 26. travnja 1986. godine. U jedan sat i 23 minute iza ponoći glasan tutanj promijenio je cijeli svijet. 

Dok su stanovnici ukrajinskog grada Pripjata bezbrižno spavali, nekoliko kilometara od njih, uz samu granicu Ukrajine s Bjelorusijom, odjeknula je golema eksplozija. Radnici nuklearne elektrane “Vladimir Iljič Lenjin” izvodili su test koji je trebao pridonijeti uštedi energije. No, sve je krenulo po zlu. Došlo je do eksplozije koja je uništila jedan od četiri reaktora. Ta mirna noć pretvorila se u jednu od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti čovječanstva.

Eksplozija je iz reaktora ispustila velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego prilikom eksplodirane bombe u japanskom gradu Hirošimi. Izravne i neizravne posljedice radioaktivnog zračenja osjetilo je do pet milijuna ljudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od te noći život u Pripjatu, u kojem su živjeli radnici nuklearne elektrane i njihove obitelji, potpuno je stao. Postao je to grad duhova. Ni 30 godina poslije radioaktivna prašina nije u potpunosti nestala. 

 

Top Gun osigurao Cruiseu vječnu slavu

Prije točno 30 godina objavljen je kultni Top Gun, film o pilotu Mavericku, koji je Toma Cruisea lansirao među planetarno popularne holivudske glumce.

Slavni glumac Tom Cruise sedam je centimetara niži od svoje ljubavne partnerice u filmu, Kelly McGillis. Tako se u filmu Kelly ne može vidjeti u potpeticama, dok je s druge strane, Tom nosio kaubojske čizme koje su ga malo povisile.

Publika koja je pogledala film prije njegova službenog objavljivanja imala je jednu veliku zamjerku. Nedostajalo im je scena sa seksom. Iako su završili sa snimanjem mjesecima prije, i bili već na drugim projektima,glumci su se morali vratiti na set 'Top Guna' i snimiti scenu u dizalu i scenu seksa. 

Snimanje filma nije bilo jeftino. Budžet filma iznosio je 15 milijuna dolara, a svaki sat letenja koštao je vrtoglavih 10 tisuća dolara. No, čini da je to bio dobro uložen novac. 'Top Gun' bio je najisplativiji film 1986. godine. Samo u Americi je zaradio 177 milijuna dolara, a vrtoglavih 353 milijuna dolara zaradio je u cijelom svijetu.

The Oprah Winfrey Show 

Jedan od najgledanijih emisija u povijesti američke televizije, The Oprah Winfrey Show na nacionalnoj razini počeo se emitirati 1986., a trajao je 25 sezona, odnosno sve do 2011. godine.

Iako prva epizoda naslovom ‘Kako se udati za osobu prema vlastitom izboru’ nije ukazivala na enorman uspjeh, snimljeno je 4560 epizoda, a Winfrey je zaradila titulu kraljice talk showa. 

Jedna od posljednjih emisija slavne Winfrey bila je popraćena suzama, zahvalama, ali i gostovanjem velikih zvijezda poput Tom Cruisa, Will Smitha i Madonne. Voditeljica će ostati u pamćenju kao ‘djevojka iz susjedstva’ koja se druži i sa Juliom Roberts i Tomom Cruiseom.

'Božja ruka'

U četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva 1986.  Argentina je pobijedila Englesku, a dva famozna gola zabio je Diego Maradona. 

Kod prvog gola, svi su vidjeli da je Maradona igrao rukom, no jedino nije onaj koji je trebao - sudac. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo. Taj pogodak jedna je od najveća prijevara u povijesti svjetskih prvenstava.

Otočani do danas nisu oprostili Maradoni, koji je o golu rukom nakon utakmice izjavio:

"Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke".

Najluđi festival na svijetu

Najpopularniji i najluđi festival na svijetu 'Burning man' ove godine slavi 30. rođendan.

Ovaj unikatni događaj svoje početke vuče još iz davne 1986. godine, kada su Larry Harvey, Jerry James i još par prijatelja, na plaži u San Franciscu spalili trometarsku drvenu skulpturu čovjeka, čin koji ih je trebao ‘pročistiti’. Ovaj se ritual spaljivanja drvenog obličja nastavio idućih par godina, te polagano počeo izazivati interes znatiželjnika. Ipak, 1991. godine ih gradske vlasti tjeraju s plaže zbog kršenja nekih zakonskih propisa, te novi dom nalaze u potpuno izoliranoj i nenastanjenoj pustinji Black Rock u Nevadi, gdje apsolutno nikome ne smetaju i mogu raditi što god ih je volja.

Burning Man jedan je od onih festivala koji slove za iznimno iskustvo koje se pamti cijeli život, ima posebnu filozofiju, izrazito je umjetnički nastrojen, zabavan i otvoren za različitosti, a brojni posjetitelji tvrde kako im je upravo on promijenio život. 

 

Prije 30 godina počeo izlaziti 'Dylan Dog'

"Judo plesaču!", omiljena je uzrečica bivšeg uposlenika Scotland Yarda, a inače svjetski poznatog privatnog istražitelja noćnih mora iz Londona. Naravno, riječ je o Dylanu Dogu, junaku stripa kojeg su prije 30 godina stvorili scenarist Tiziano Sclavi i crtač Angelo Stano.

Prvi broj Dylana Doga izašao je 26. rujna 1986. i zvao se "L'alba dei morti viventi", odnosno "Zora hodajućih mrtvaca".

Pored Italije, Dylan Dog izlazi i u Sjedinjenim Državama, Hrvatskoj, Srbiji, Danskoj, Nizezemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Turskoj. U jednom periodu, mjesečno je tiskano više od milijun primjeraka ovog stripa na raznim jezicima, no sada je ta cifra nešto manja.

Ovaj strip doživio je dvije ekranizacije: Cemetery Man (originalno Dellamorte Dellamore) izašao je 1994. godine i glavnu ulogu je tumačio Rupert Everett (inače lik po kojem je crtan Dog), te Dylan Dog: Dead of Night (2011.) u kojem je glavnau ulogu imao Brandon Routh.

 

Prvi računalni virus 'Brain'

Sve je krenulo virusom koji zapravo i nije trebao biti virus. Braća Basit i Amjad Farooq Alvi iz Pakistana načinili su zaštitu kojom bi se sprečavalo piratstvo, zbog čega su i ostavili svoj kontakt na poruci koja je upozorila korisnika da ima ilegalne stvari na disku. No, Brain (naziv virusa) se nije nadograđivao i s vremenom se počeo javljati i kad ne bi bilo ilegalnih stvari na disku, nije više mogao razaznati legalno od ilegalnog.

Braća su ubrzo povukla svoj program (virus) s tržišta, a danas imaju u Pakistanu telekomunikacijsku tvrtku Brain Telecommunication Limited i vrlo su utjecajni i bogati.

Poslije te 1986. su se sve češće počeli pojavljivati virusi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1