Obavijesti

News

Komentari 74

Prosvjed protiv privatizacije Končara pod svaku cijenu

Prosvjed protiv privatizacije Končara pod svaku cijenu
10

SMH-IS nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu. Stoga traži dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica

VIDEO

Sindikat metalaca Hrvatske upozorio je u utorak na prosvjedu protiv prodaje državnih dionica Končara da bi privatizacija te tvrtke mogla dovesti u neizvjesnost čitavu hrvatsku elektroindustriju.

Na prosvjedu protiv "privatizacije Končara pod svaku cijenu" okupilo se tristotinjak članova sindikata i građana koji su oko sat vremena pred sjedištem Vlade tražili vraćanje Končara elektroindustrije Zagreb na popis tvrtki od posebne važnosti za Hrvatsku i poništenje poziva za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica te tvrtke u vlasništvu Hrvatske i HZMO-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Radnici Končara prosvjeduju protiv privatizacije tvrtke

Pokretanje videa...

00:21

Premijer na putu, potpredsjednika nema

Predstavnici prosvjednika otišli su i u Vladu, od koje su još prije par dana zatražili razgovor kako bi iznijeli stavove protiv brzoplete prodaje dionica, no dobili su odgovor da je premijer na putu u Francuskoj, a u Banskim dvorima nisu bila ni dvojica potpredsjednika.

Predsjednik sindikata Vedran Dragičević kazao je prosvjednicima da će ponovno uputiti zahtjev premijeru i potpredsjednicima da ih prime na sastanak, a u slučaju da ne dobiju odgovor najavljuju nove prosvjede i sindikalne akcije.

Prosvjednici su na Markov trg došli s Trga bana Jelačića u povorci, opremljeni sindikalnim zastavama, zviždaljkama i transparentima - "Ako ide Končar idete i vi",  "Končar je naš Karamarko, marš!", "Hrvatske vlade samo znaju raditi kutleraj" i sl.

Sindikat metalaca, tvrdi Dragičević, nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu, već traži dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica. Sada se, kaže, namjerava "ubiti kravu radi 360 milijuna kuna" koji nisu nikakvo jamstvo da će se poboljšati rejting države.

"Tvrtki koja je u zadnjih pet godina obrnula 3,5 milijardi kuna to ne smiju napraviti", poručio je Dragičević dodavši kako to pitanje treba riješiti tako da se u dogovoru sa sindikatima i Upravom Končara dogovori kako da se sačuva elektronski sektor koji je važan za državu i sve građane.

Tko zna u čijim rukama će Končar završiti

Dragičević upozorava da je 20 posto dionica ključno za vođenje tvrtke, a kupe li taj udio mirovinski fondovi, što je po njegovim riječima izvjesno, onda država neće imati "stvari pod kontrolom". Mirovinski fondovi samo misle o tome kako doći do profita, pa se bojimo da će trgovati dionicama Končara i tko zna u čijim rukama će Končar završiti, kazao je Dragičević.

Prosvjednici su uputili glasne zvižduke vladajućima, a Dragičević je poručio Vladi: "Vi danas radite nešto što može krojiti sudbinu 4200 ljudi, radite to dosta neozbiljno i bez dublje analize, što je nekorektno i nepošteno i prema građanima, a ne samo zaposlenima u Končaru".

Zabrinjava ga, kaže, što se dovodi u neizvjesnost kompletnu elektroindustriju, time i HEP koji Končar opskrbljuje s rezervnim djelovima.  

Predsjednica sindikalne koordinacije Slavica Pranjić kaže da je u HEP-u 90 posto Končarove opreme.

"Ako se nas proda, rezervni djelovi ići će izvana, što će biti dodatni trošak za državu. Proračun se puni od Končara, Đure Đakovića i ostalih proizvodnih poduzeća", kazala je Pranjić dodavši da Končar izvozi generatore, motore i lokomotive u 75 zemalja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a