Obavijesti

News

Komentari 34

Psi pirotehničari: Oni će otkriti njuškama gdje se kriju mine...

Psi pirotehničari: Oni će otkriti njuškama gdje se kriju mine...
3

Željko Romić (49) u Alagincima od 2001. obučava pse za traženje mina. Dosad je obučio više od 80 pasa. Obuka traje dvije godine, a pse u mirovini udome

VIDEO

U 14 godina obučili smo više od 80 njemačkih ovčara za traženje mina. Oni uvijek rade u paru, a radni vijek im je u prosjeku osam godina, rekao je Željko Romić (49).

- Imali smo i pse koji su eksplozivne naprave tražili čak 12 godina te potom otišli u mirovinu - dodaje Romić.

Voditelj tvrtke za razminiranje, koju je osnovao 2001., ističe kako su psi, koji se obučavaju u Alagincima kod Požege, posebni jer s obukom počinju već s dva mjeseca starosti.

Kaže kako su za rad na terenu bolje ženke od mužjaka jer su više usredotočene na rad, privrženije vodiču i staloženije u obilasku miniranih površina. U prosjeku svaki par po danu pretraži 1500 četvornih metara miniranog terena. Na poligonu za obučavanje, površine 40.000 četvornih metara, Romićeva tvrtka trenutačno obučava 20 pasa, koji uvijek idu iza stroja za razminiranje. - S poligonima i boksovima za vježbanje koristimo 10.000 četvornih metara zemljišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naša selekcija je možda i najzahtjevnija u državi. Sa svakim psom radimo dvije godine prije nego što je spreman za posao. Psi puno brže mogu pretražiti teren nego ljudi - objasnio nam je Romić.

Sa svojim vodičima njegovi su psi dosad prošli sve županije te je velika mogućnost da će njegovi pirotehničari ići u Irak. Ponudu već imaju, a riječ je o razminiranju područja sjevernog Iraka, gdje su već radili prošle godine.

- Hrvatska ima 60 strojeva za razminiranje, što je najviše na svijetu, i imamo najbolji sustav razminiranja. Radili smo u Kurdistanu, kamo bismo opet trebali ići. Ondje ima od 20 do 50 milijuna kvadratnih metara miniranih površina - objasnio je Romić. Dodao je kako sa psima ne mogu ići tamo jer stanovnici islamskih zemalja ne žele pse u svojoj blizini. Najveći problem ondje će im, tvrdi, biti riješiti pitanje sigurnosti i logističke potpore.

Nakon što psi odsluže svoj radni vijek, požeški pirotehničari ih udomljavaju ili ih udome njihovi poznanici i prijatelji. Inače, samo u Požeško-slavonskoj županiji još je 32 kilometra kvadratna minski sumnjivih područja, a veći dio su šume.

Kako bi se ubrzalo razminiranje, županija će ove godine na raspolaganju imati 30 milijuna kuna. Plan je do 2019. godine očistiti cijelu Hrvatsku od mina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag