Obavijesti

News

Komentari 22

Puše Hillary za vratom: Tko je uopće taj anonimac Sanders?

Puše Hillary za vratom: Tko je uopće taj anonimac Sanders?
1

Najveće iznenađenje predstojećih američkih izbora je zasigurno Bernie Sanders (74) za kojeg još nedavno nitko nije vjerovao da bi mogao ozbiljno ugroziti favoriziranu kandidatkinju demokrata Hillary Clinton

VIDEO

Senator iz Vermonta i uvjereni socijalist Bernie Sanders, kandidat za predsjednika SAD-a iz Demokratske stranke, prema najnovijim podacima prvi put vodi u anketama u odnosu na njegovu suparnicu, bivšu državnu tajnicu i favoritkinju demokrata za predsjedničku utrku Hillary Clinton.

Anketu je provela američka televizija Fox News u vezi predizbora kako bi se odredio predstavnik Demokratske stranke koji će na izborima u studenom odmjeriti snage sa kandidatom Republikanske stranke. Sanders je u tim anketama dobio 47 posto glasova dok je Clinton dobila 44 posto glasova. 

Bernie Sanders

Iako je to samo anketa, a njima u dosta slučajeva i ne treba slijepo vjerovati, ostaje činjenica da će se favorizirana bivša
prva dama dobro namučiti u borbi sa sinom poljsko- židovskih imigranata koji je najavio borbu protiv političke nomenklature i kojem na početku nitko nije davao nikakve šanse.

Besplatno zdravstvo i školstvo

Smatralo se zapravo da ona u Demokratskoj stranci neće ni imati pravog protivnika. No onda se pojavio Sanders kojeg su svi na početku ismijavali, a uskoro je Clintonovoj počeo "zagorčavati" život.

Bernie Sanders

Ne treba zanemariti ni činjenicu da ga je Hillary Clinton na predizborima u Iowi jedva pobijedila, a u New Hampshireu je odnio pobjedu s više od dvadeset bodova razlike. A poznato je da u tim malenim saveznim državama tradicionalno počinju američki predizbori i rezultat koji se tamo ostvari daje uvid u raspoloženje birača u SAD-u. One određuju ton i tempo nastavka predizbora.

Bernie Sanders, za kojeg većina Amerikanaca prije ovih izbora nikad nije ni čula, sebe opisuje kao demokratskog socijalista i promiče uvođenje europskog modela socijaldemokracije u SAD.

Bernie Sanders

Kampanju je započeo velikim riječima - borba protiv socijalne nejednakosti, oživljavanje srednje klase, besplatno zdravstvo i školstvo, socijalna i mirovinska sigurnosti i pravedno oporezivanje bogataša s čijim bi se novcem platili socijalni troškovi. 

Uzor su mu europski političari

Sanders koji je političke znanosti diplomirao 1964. godine u Chicagu, zapravo govori o političkoj revoluciji, on poziva na promjenu sustava, na borbu protiv rasizma i protiv ratoborne vanjske politike. Najviše ga smeta pohlepa vladajuće elite odnosno onih "jedan posto bogataša". On je prvi čovjek na američkoj političkoj sceni koji je rekao da su mu uzor europski političari i da bi želio da njegova zemlja funkcionira kao Skandinavija.

On želi oživjeti vrijeme iz američke povijesti kada je jedna osoba mogla raditi 40 sati tjedno i zaraditi dovoljno da cijelu
obitelj. A za to će biti potrebna politička revolucija, mišljenja je Sanders.

Bernie sanders

Bernie Sanders na fotografiji iz 1991. godine

Odrastanje u siromašnom Brooklynu četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća dosta je utjecalo na njegove stavove, a posebice na to da svatko ima pravo raditi i zaraditi i besplatno se liječiti. Također, veliki dio njegove obitelji ubijen je u Drugom svjetskom ratu pa je vrlo rano osvijestio da je politika itekako važna i da nam upravo ona kroje živote.

Marširao sa Martinom Lutherom Kingom

Tri puta je kao nezavisni kandidat biran za gradonačelnika Burlingtona, najvećeg grada u saveznog državi Vermont, a
u dugogodišnjoj zastupničkoj karijeri istaknuo se kao borac za radnička prava i građanske slobode. Toliko je popularan među biračima u Vermontu da postao nezavisni zastupnik s najdužim stažem u povijesti američkog parlamenta. Naime, od 1991. do 2007. bio je član Kongresa, a od 2007.godine do danas je član Senata.

Bernie Sanders

Bernie na fotografiji sa suprugom Jane

Tijekom svoje duge i bogate aktivističko-političke karijere on je još kao maloljetnik skupljao novac za korejsku siročad
nakon Korejskog rata 1950-ih, marširao na Washington s Martinom Lutherom Kingom te bio uhićen zbog kršenja rasne segregacije, zalagao se za prava LGBT osoba u vrijeme dok ih je Hoover proganjao, borio se kod diskriminacije kod zapošljavanja i podržavao dekriminalizaciju marihuane,  pobunio se protiv politike MMF-a koja osiromašuje radnike, protivio se i prvom i drugom ratu u Iraku... 

- Mislim da Amerikanci vole autentičnost i mislim da je nema mnogo u politici danas. Bernie Sanders, voljeli ga ili ne, autentičan je - kazao je za Sandersa poznati američki novinar i kolumnist Al Hunt.

Mali donatori ga financiraju

Imovinska kartica ovog vremešnog ljevičara vrijedi tek nekoliko stotina tisuća dolara, ali je uspio za kampanju prikupiti skoro 80 milijuna dolara. Samo do kraja 2015. godine skupio je 54 milijuna dolara od malih donatora, a nakon pobjede u New Hampshireu u jednoj noći na račun njegove kampanje sjelo je šest i pol milijuna dolara. Tada se preko interneta zahvalio svim svojim darovateljima i zamolio ih za još nešto malih donacija. I uspio.

Bernie Sanders

- Hillary Clinton predstavlja establishment,a ja predstavljam obične Amerikance – rekao je Sanders, koji svoju suparnicu posebno kritizira zbog donacija predstavnika krupnog kapitala i visoke cijene koju naplaćuje za govore na događajima.
Financijski izvještaji pokazuju da je 72 posto novca prikupio od ljudi koji daju 200 dolara ili manje dok je Clinton na taj način prikupila tek 16 posto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa