Obavijesti

News

Komentari 40

'Radi se o neodgovornom činu koji ima cilj destabilizirati BiH'

'Radi se o neodgovornom činu koji ima cilj destabilizirati BiH'

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova izjavili su kako drže neprihvatljivim nedjeljni referendum i kako se radi o jednom neodgovornom činu

VIDEO

Miro Kovač ispred HDZ-a komentirao je referendum u Republici Srpskoj.

- Mi smo jasno poručili da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini. Sukladno tome mi skrbimo o opstojnosti BiH. Znači da poštujemo i jamčimo i za Ustav BiH. Ustavni sud BiH je jasno ustvrdio da je referendum u suprotnosti s Ustavom. Prema tome, referendum kao takav za nas kao takav nije prihvatljiv, on ne pridonosi stabilnosti u BiH, prema tome, treba se kaniti takvih referenduma. BiH treba biti zemlja koja će ići prema Europskoj uniji, zemlja koja će jamčiti i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima ustavotvornost i ravnopravnost. To je naša politika, nikakva cjepanja, nikakve parcilacije BiH, nikakve dezintegracije za Republiku Hrvatsku koja jamči za njezinu opstojnost nisu prihvatljivi.

- Mi ćemo se zalagati sa svojim kolegama i u Srbiji za to da nikakvih novih referenduma ne bude. Imamo partnere u Međunarodnoj zajednici, imamo sve one zemlje koje su svjedokinje tog Međunarodnog sporazuma za mir u BiH. Tu je i Rusija, SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska...zalagat ćemo se s njima da BiH opstane i da krene putem integracije u EU. U tom svjetlu pozdravljamo prošlotjedni važan korak, odluku Vijeća ministara da se traži od Europske komisije izrada mišljenja o članstvu u EU. Danas sam razgovarao s kolegom, ministrom vanjskih poslova Rusije, Lavrovim i mi smo se složili oko toga da moramo raditi na opstojnosti i stabilnosti u BiH i to ma temelju provedbe Daytonskog sporazuma i poštivanja načela ravnopravnosti svih triju naroda- rekao je Kovač.

MVEP: Radi se o neodgovornom činu

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo je ponedjeljak kako Hrvatska kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini drži neprihvatljivim nedjeljni referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta održan suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe", navodi MVEP u priopćenju te dodaje kako se Hrvatska zalaže za "opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna".

"Hrvatima u Bosni i Hercegovini Hrvatska jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu", kaže MVEP u priopćenju.

Srbi su u nedjelju održali referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta koji je ustavni sud BiH prethodno zabranio, a ovo glasovanje na kojem se skoro 100 posto birača unatoč tomu izjasnilo za 9. siječnja kao danu entiteta pobuđuje strahovanja da bi to mogao biti uvod i u referendum o odcjepljenju srpskog entiteta.

MVEP je rekao kako Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji. "To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca