Obavijesti

News

Komentari 61

Radili su na reformi: Evo tko podržava Jokića i njegov tim

Radili su na reformi: Evo tko  podržava Jokića i njegov tim
1

Dok god traje politička borba i svjetonazorsko prepucavanje oko ovih tema, jasno je da će pravi stručni kriteriji padati u drugi plan, stoji u pismu radnih skupina kurikularne reforme

VIDEO

Od oko 350 ljudi koji su radili na kurikularnoj reformi, oko dvije trećine (do trenutka objave ovog teksta) podržalo je Borisa Jokića i njegov tim. Tekst pisma podrške stručnih radnih skupina Cjelovite kurikularne reforme prenosimo u cijelosti s Nastavnici.org-a. Popis onih koji podržavaju ovu izjavu nalazi se na dnu teksta:

"Stručne radne skupine izražavaju podršku Ekspertnoj radnoj skupini kao i nezadovoljstvo načinom odnosa dijela struktura vlasti prema Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Mi, predstavnici struke, angažirani na osnovu javnog poziva, na osnovu znanja i radnoga iskustva, članovi stručnih radnih skupina koji smo u reformu uložili naše znanje, iskustvo, entuzijazam i vrijeme, podržavamo Ekspertnu radnu skupinu na čelu s Borisom Jokićem u nastojanju da se s ovim poslom nastavi po pravilima struke, demokracije i transparentnosti, a bez uplitanja politike i ideologije. Podsjećamo, ideja reforme usmjerena je isključivo prema dobrobiti djece i razvoju hrvatskoga društva, neovisno o političkim opcijama i svjetonazorima.

Solidarni smo s Ekspertnom radnom skupinom i inzistiramo na ostvarenju uvjeta da se posao dovrši neovisno od politike, isključivo vođeno pravilima struke.

Od svih obrazovnih reformi dosad, ovo je prva u kojoj je svatko imao priliku sudjelovati, što su mnogi pojedinci i institucije iskoristili. Ne treba zaboraviti da bi tek sada, nakon stručne rasprave, trebala uslijediti javna rasprava u kojoj će svi opet moći dati svoje mišljenje – riječ je o doista transparentnome i otvorenome procesu kakav se rijetko viđa u Hrvatskoj, a u obrazovanju dosad nije viđen nikada.

Protestiramo zbog neznanja, neupućenosti, nerazumijevanja, ali još više zbog nezainteresiranosti koja u državnim institucijama i političkim opcijama vlada za cjelokupni sustav odgoja i obrazovanja te smatramo da je ovakav tijek događaja samo posljedica nemara i neodgovornosti. Posao koji smo obavili daleko je od savršenog, ali jedini način da ga se korigira je po spomenutim principima stručnosti, demokratičnosti i transparentnosti, a nikako ishitrenim i nepromišljenim političkim odlukama.

Dok god traje politička borba i svjetonazorsko prepucavanje oko ovih tema, jasno je da će pravi stručni kriteriji padati u drugi plan. Zbog toga, u interesu obrazovanja u cjelini, očekujemo da država i društvo podrže struku te stanu protiv kratkoročnih dnevnopolitičkih interesa bilo koje strane.

Sramotno je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još uvijek nije isplatilo dio putnih troškova i honorara članovima stručnih radnih skupina za pisanje dokumenata i provođenje stručne rasprave, suprotno brojnim zakonskim odredbama. Sve to samo govori o (ne)ozbiljnosti i (ne)profesionalnosti institucije koja bi trebala pružati logističku podršku reformi i iskreno se pribojavamo istog pristupa u dugotrajnom procesu koji bi trebao uslijediti, a koji je daleko kompleksniji.

Pozivamo vlast i sve institucije da djelovanjem, a ne samo deklarativno, podrže ovu reformu u svim planiranim koracima kako bi u konačnici naša djeca postala zadovoljni i ideološki neopterećeni građani Hrvatske te ravnopravni i kompetentni građani svijeta 21.stoljeća.

Do sada su ovu izjavu u potpunosti podržali: 

SRS za jezično-komunikacijsko područje
SRS za Engleski jezik
SRS za Njemački jezik
SRS za MPT Građanski odgoj
SRS za Prirodu
SRS za Biologiju
SRS MPT Uporaba IKT-a
SRS za Nacionalni kurikulum za umjetničko obrazovanje
SRS za Umjetničko područje kurikuluma
SRS za TZK
SRS za Talijanski jezik
SRS za Kurikulum predmeta Glazbena kultura i glazbena umjetnost
SRS za Kurikulum predmeta Likovna kultura i Likovna umjetnost
SRS za Sociologiju
SRS za izradu Okvira za poticanje i prilagodbu iskustva učenja te vrednovanja postignuća djece i učenika s teškoćama
SRS MPT Učiti kako učiti
SRS za Informatiku
SRS za Društveno-humanističko područje
SRS za Nacionalni kurikulum za osnovnoškolski odgoj
SRS MPT Održivi razvoj
SRS za Tehničko i informatičko područje
SRS za Pravoslavni vjeronauk
SRS za Matematiku
SRS Islamski vjeronauk
SRS MPT Osobni i socijalni razvoj

Skupine kod kojih se dosad nisu javili svi članovi: 

SRS Francuski jezik (za sada podržalo 5 od 7 članova)
SRS za TZK (8/9)
SRS Matematika (8/11)
SRS Hrvatski jezik (od ukupno 11 članova, podržavaju: Emina Berbić Kolar, Diana Greblički Miculinić, Anita Šojat i Nikolina Marinić)
SRS za Matematičko područje (7/9)"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa