Obavijesti

News

Komentari 221

'Treba vam skinuti imunitet i poslati vas svih na Goli otok'

'Treba vam skinuti imunitet i poslati vas svih na Goli otok'
11

Saborski zastupnici na današnjoj sjednici će pred ministrima i predsjednikom Vlade raspravljati o prijedlogu Državnog proračuna za 2017. godinu i projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

VIDEO

Najprije su minutom šutnje odali počast prvom predsjedniku Franji Tuđmanu. Zastupnici mogu podnijeti amandmane na prijedlog Državnog proračuna do kraja rasprave, a Vlada ima rok od tri dana da ih razmotri.

- Prijedlog proračuna pripremljen je u specifičnim političkim okolnostima. Vlada je dobila povjerenje od Sabora prije nešto manje od dva mjeseca i pokazali smo  u ovom kratkom roku odlučnost i odgovornost upravljanja državom. Cijenim jučerašnju brzinu i aktivnost Sabora i Odbora koji su uspjeli u samo jednom danu dati mišljenje na ovaj prijedlog proračuna. Prijedlog uključuje ostvarivanje bitnih političkih ciljeva uz istovremeno poštivanje makroekonomskih ograničenja, rekao je Plenković.  

Plenković: Povećava se minimalna bruto plaća

- Ukupni proračunski manjak zadržavamo značajno ispod tri posto BDP- a, točnije na 1,9 posto BDP- a. Ovakav proračunski rezultat omogućava da se u 2017. nastavi pad udjela javnog duga u BDP- u i rast kreditnog rejtinga. Osigurano je porezno rasterećenje i definirana je struktura rashoda. Predvidjeli smo sredstva za povećanje plaća prvi put nakon 2009. godine. Vodili smo računa o zaštiti prava i dostojanstva  hrvatskih branitelja. Proračun je pripremljen u ekonomskom okruženju koji obilježava gospodarski rast. Porezno rasterećenje omogućit će da građanima i poduzetnicima ostane 2,5 milijarde kuna više, naglasio je Plenković dodajući kako u projekcijama rasta Vlada  ipak ostaje oprezna, ali stvara uvjete i prostor rasta i razvoja i u idućim godinama.

-  Postojeće pozitivne trendove ne shvaćamo kao razlog za opuštanje. Vidimo ih kao razlog da provedemo promjene. Očekujemo zamašnjak gospodarstvenicima koji će stvoriti nova radna mjesta i poboljšati standard svih ljudi. Vlada je nastojeći reflektirati političke prioritete posvetila pozornost jačanju demografske obnove. Proračunom se jača se i domovinska i nacionalna sigurnost, a nakon više godina konstantnog smanjenja, povećavaju se sredstva za Ministarstvo obrane više od devet posto nego je predviđeno rebalansom za ovu godinu. Vlada je utvrdila i povećanje minimalne bruto plaće u iznosu od 3276 kuna, što je 156 kuna više. Najavili smo da se u proračunu osiguravaju i sredstva za jedinice lokalne uprave i samouprave u ukupnom iznosu od četiri milijarde kuna. Vlada će pristupiti i izradi programa slabije i ratom pogođenih područja- istaknuo je, među ostalim, Plenković.

Maras: Vaše izlaganje je flah, bez emocija

Za repliku se prvi javio SDP- ov Gordan Maras i ušao u raspravu s premijerom Plenkovićem. Zamjerio mu je na izlaganja lišenog emocija

-  Vaše izlaganje bilo je flah, lišeno emocija. Niste uložili niti trunke emocija da nas uvjerite u ovo što govorite. Kao da ni sami ne vjerujete u to što ste rekli. Trošite novac koji nemamo. Sedam milijardi kuna veći rashodi Državnog proračuna. 2015.-2019. devet milijardi kuna više potrošenog novca koji će građani Hrvatske morati kroz zaduženje vraćati, koji će naše sljedeće generacije morati vraćati. S druge strane, nerealno planirani prihodi koji su po nama  prenapuhani i koji govore, kako vi kažete da rasterećujete građane i poduzetnike,a porezni prihodi su dvije milijarde kuna veći. Pa sad vi meni recite kako je moguće rasterećivati građane i poduzetnike ako je dvije milijarde kuna prihoda više? 

Nažalost, niste usmjerili taj novac, tih devet milijardi kuna troška na umirovljenike, na one koji su najpotrebitiji s minimalnim plaćama minimalnim. Niste htjeli podržati inicijativu SDP- a da minimalna plaća bude 3800 kuna . A gdje ste usmjerili vidi se najbolje iz proračuna. Vaš Ured troši četiri milijuna kuna više godišnje, sa osam na 12 milijuna kuna ste podigli troškove. 60 posto su veći troškovi  za usluge, 30 posto veći  za materijalne rashode. Vi ste ti koji ste rastrošni - poručio je Maras.

'Kolega Maras, neću se ja vama inspirirati'

Plenković mu je odmah odgovorio.

- Kolega Maras, što vi mislite da ću se ja inspirirati vama kako ću govoriti? Govorit ću upravo onako kako se o proračunu govori, a govori se trezveno i racionalno u okolnostima u kojima se zemlja nalazi i na temelju vrlo pažljivih projekcija, analiza i očekivanja od gospodarskog rasta. Vi govorite o tome da nismo dovoljno dobro analizirali niti prihode ni rashode. Iduće godine će deficit biti manji nego ikada do sad. Kad je riječ o minimalnoj plaći, vi ste u zadnje tri godine vaše Vlade zajedno povećali minimalnu plaću  manje nego mi ove godine odlukom od 156 kuna- rekao je Plenković, a Maras je dobacio kako to nije točno.

- Je, je, to je točno. Jeste li 30.12. prošle godine povećali minimalac za 90 kuna- pitao je Marasa na što mu je odgovorio kako se ne sjeća.

- O ne sjećate svi, kolega Maras, dosta toga. Pitajte kolegu Mirsića. Nemojte mi prodavati demagogiju - rekao je Plenković.

Proračun kao Golf dvojka pred registraciju

Za riječ se javio i nezavisni Tomislav Žagar koji proračun vidi kao da ga je ministar Marić skockao kao Golfa dvojku pred registraciju.

- Kad bih u jednoj riječi morao opisati ovaj proračun, ja bih rekao da je on skockan. Ministar Marić ga je skockao kao Golfa dvojku pred registraciju, tako imam osjećaj. Kratkoročno gledano ovaj proračun, a vi ste sami rekli, se temelji na očekivanjima i pretpostavkama. U tom smislu, on je u danim okolnostima, takav kakav je. Dakle, u ovom trenutku imamo samo dvije reforme, ministra Marića i ministrice Dalić. I druge reforme, ja zapravo, ne vidim. Ili su one zaustavljene ili još nisu pokrenute. 

Da bi država krenula naprijed, trebamo se zajednički dogovoriti, trebate pozvati svoje ministre, vašu Vladu, sve sudionike pa čak i opoziciju da se oko ključnih pitanja dogovorimo. Dakle, da se reforme konačno počnu provoditi. Kad spomenete reformu, ljudi ne vjeruju ni toj riječi pa bi čak jedna poslovica mogla glasiti: „U reformi su kratke noge“. Ministar Marić može i dalje mutiti šećer u vodu, mazati gume kako bi one izgledale sjajnije, međutim one su i dalje ćelave, a meni se čini i malo prenapumpane, a vi ste malo brže povezli. Zato, zbog sigurnosti građana ove zemlje, pripazite na vožnju i pokrenite reforme o kojima ste pričali- poručio je Žagar na što ga je Plenković upitao je li on u oporbi ili u vlasti.

- Nisam razumio iz vašeg pitanja u kojem smjeru  idete- rekao je i nasmijao zastupnike.

- Što se tiče Golfa dvojke, nije proračun skockan, rađen je obazrivo, smireno sa pojasom- rekao je Plenković. 

Jovanović: Šarena laž i knjigovodstvena obmana

SDP- ov Željko Jovanović poručio je Plenkoviću da je parola o važnosti obrazovanja i znanosti laž i obmana. 

- Predsjedniče Vlade, vi ste u svom izlaganju izrekli parolu o važnosti obrazovanja i znanosti, a radi se o šarenoj laži i knjigovodstvenoj obmani. Naveli ste da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobiti čak milijardu i 600 milijuna kuna više, daje to 11,2 posto više u odnosu na 2016. Nažalost, to je obmana. U tih milijardu i 600 milijuna, nalazi se 987 milijuna kuna decentraliziranih sredstava koja su se lani vodila na poziciji Ministarstva financija i sada se prebacila u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, što znači da se ne radi o nikakvom povećanju. Dolazimo do toga da je vaše povećanje svega 180 milijuna, odnosno jedan posto. Obrazovanje vam je opet na zadnjem mjestu – poručio je Jovanović.

Plenković je istaknuo kako su kurikularna reforma te obrazovanje i znanost prioriteti Vlade.

HNS: Ne gradite ni škole ni dvorane

HNS- ov Goran Beus Richemberg istaknuo je kako Vlada već drugu godinu za redom odbija ispuniti svoje obveze za izgradnju škola i sportskih dvorana. Pita se kako sredstava ima za izgradnju arena, a za dvorane ne. 

-  Rekli ste da ste posebnu pozornost posvetili demografskoj obnovi. U okolnostima porasta proračunskih rashoda, potpuno je nevjerojatno da se u prijedlogu proračuna za 2017. ignoriraju pravne obveze Vlade slijedom sporazuma i ugovora potpisanih za realizaciju javno-privatnog partnerstva za izgradnju škola i dvorana. Dakle, ovo je druga godina za redom kako hrvatska Vlada odbija ispuniti svoje pravne obveze i time dovodi čitav niz jedinica lokalnih uprava u gotovo bezizlaznu situaciju. Vlada se ponaša jednostrano, kao da ne postoji pravni poredak i pravne obaveze. Već su neke tužbe podnesene i sve ćete ih izgubiti. Kako je moguće da za izgradnju arena ima sredstava, a za dvorane nema? To nije logika- rekao je Beus Richemberg.

Plenković je istaknuo kako je razgovarao sa županom Varaždinske županije o tom problemu te da je ta tema kompleksnija nego što je Beus Richemberg predstavlja. 

- Točno je da su sporazumi potpisivani, ali kada ih analizirate, neki od njih potpisivani su bez suglasnosti ministra financija. Gledamo kako riješiti taj problem i s pravne i s financijske strane- odgovorio je Plenković.

Bernardić: Vlada puni proračun kao da mu je autor Bijeli zec

Novi predsjednik SDP- a Davor Bernardić istaknuo je kako Vlada nudi proračun kao da mu je autor Bijeli zec iz priče Alisa u zemlji čudesa.

- Danas, nakon 25 godina, Hrvatska i dalje teško diše. Hrvatska ne diše ni približno punim plućima kako bi moglo biti. Slavonija, teško diše, stradali hrvatski krajevi, danas u Hrvatskoj teško dišu. Slavonija koja bi mola hraniti Hrvatsku jedva hrani samu sebe. već prva nelogičnost koja se nalazi u prijedlogu ovog državnog proračuna za sljedeću godinu je produbljivanje tih nejednakosti između hrvatskih razvijenijih i nerazvijenijih krajeva. 

Vlada nudi proračun  kao da mu je autor Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa- rekao je Bernardić podsjetivši kako je SDP-ova vlada ostavila uređenu državu, skresani deficit i gospodarski rast.

-  Deficit pada zato jer je ostavljen na dobrim temeljima rasta, ostavljen je na dobrim temeljima nižeg deficita koji je ostavila prošla Vlada, ali nema razgovora o budućnosti Hrvatske, nema razgovora o prvim potezima Vlade, nema razgovora o viziji Hrvatske, nema razgovora o tome kako stvoriti novu vrijednost i otvoriti nova radna mjesta- istaknuo je dodavši kako su vladajući odbili njihov prijedlog o povećanju minimalne plaće na 3800 kuna i ograničavanju plaće političarima i državnim dužnosnicima.

Istaknuo je kako će jedinice lokalne samouprave izgubiti dvije milijarde kuna te da nema nikakvog kriterija po kojem će im se kompenzacijske mjere isplaćivati

-  Poruka je mladim obiteljima nametanje poreza i mamac za dužničko ropstvo. To je nešto što mi iščitavamo iz ovog proračuna i s čime se ne možemo niti ćemo se pomiriti. Premijer Plenković danas je izrekao jednu veliku istinu. Proračun je složen, tako da ispunjava političke ciljeve i u tome je sav njegov grijeh - zaključio je Bernardić.

'Treba nam hrvatskih čokoladica'

HDZ-ov Josip Borić rekao mu je kako se za teško disanje uzima Bronhi.

- Rekli ste da se teško diše. Ako se teško diše, moramo uzeti Bronhi, a ovaj proračun je Bronhi da se prodiše - rekao mu je Borić.

Bernardić se složio s njim pa bocnuo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

-  Slažem se s vama da nam treba više Bronhija. Treba nam više hrvatskih bombona, ledenih kocki, bajadera, svih oni dobrih hrvatskih proizvoda koje proizvode naše firme, hrvatskih čokoladica - odgovorio je Bernardić aludirajući na slučaj predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović sa srpskom čokoladicom.

Premijer Plenković ostavio je zastupnike da raspravljaju o proračunu, a on je sjednicu napustio zbog puta Trakošćan gdje će nazočiti konferenciji za gradonačelnike i župane u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer.

SDP- ov Gordan Maras rekao je kako je premijer Plenković došao samo pročitati svoj govor i otišao u Zagorje na puricu s mlincima. 

-  Moramo izbjegavati predstave i sat vremena pročitati govor i onda otići na puricu s mlinicima- poručio je Maras Plenkoviću.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) istaknuo je kako ga proračun podsjeća na 2007./2008. godinu i bijeg u Celovec. 

- Spomenuli ste konzervativno planiranje proračuna, a povećavate prihode. Kada smo u mjerama prekomjernog deficita, vi proračun nazivate konzervativnim. To me podsjeća na 2007. i bijeg u Celovec. Hoće li 2018. biti bijeg u Europsku komisiju, a narod će opet dobiti premijerku i njenu grah ili krumpir salatu i krizni porez- rekao je Hajdaš Dončić.

Proračun je itekako inspirirao zastupnike u korištenju šaljivih doskočica.

- Ovaj proračun podsjeća na onu „cvijeta cvijeće u naše poduzeće“, doduše, malo i jesmo u „Tijesnoj koži“- rekla je HNS- ova Nada Turina- Đurić.

Šef HNS- a Ivan Vrdoljak istaknuo je kako se niti jedan proračun ne može gledati crno- bijelo.

- Premijer se nama pohvalio kako su obavili jednu veliku reformu na početku mandata, poreznu, koja treba doprinijeti rastu BDP-a od 0,5 posto i da ćemo sljedeće godine imati 3,2 posto rast BDP-a. I onda u projekcijama potpuno isti rast i osamnaeste i devetnaeste godine. Kada netko sam svoje projekcije planira, da sve što je trebao odraditi odradi u prvih nekoliko mjeseci i da nakon toga ide stagnacija rasta to nije dobra poruka. Kada kažemo poruku da ćemo stagnirati u rastu sljedeće 3 godine, to nije sigurno nešto što nas može veseliti- poručio je Vrdoljak.

Maras: Proračun podsjeća na Šuker ekonomiju

Nadovezao se i Maras kojeg proračun podsjeća na Šuker ekonomiju.

- Posebno zabrinjava jedna situacija koja podsjeća na situaciju iz 2005. kada je gospodarstvo raslo, a Vlada je to iskoristila za kupovinu glasova kroz proračun i dizanje rashoda. Ovo me podsjeća na Šuker ekonomiju- potroši više nego što imaš i budi rasipniji nego što je potrebno- poručio je Maras.
 
- Mislim da je vrijeme HDZ- a iz 2000- ih iza nas i da je vrijeme kupovine glasova i korupcije u HDZ- u prošlo. Prošlo je 10 godina, puno ih je u zatvoru- odgovorio mu je Vrdoljak. 

Popodne tek 17 zastupnika

Broj zastupnika u sabornici drastično se smanjio u popodnevnim satima na što je ukazao i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

-  Sa mnom ovdje u Saboru nazočno je 16 zastupnika i poštovani građani hvala. Što ste izabrali, to ste i dobili- poručio je Lovrinović.

SDP- ov Siniša Varga na svom twitter profilu objasnio je kako zastupnici u klubovima pišu amandmane koje moraju predati do kraja rasprave.

Lovrinović smatra da je prijedlog proračuna optimističan, a kao najopasniju bolest ove zemlje vidi rastuće kamate na javni dug koje, kako je istaknuo, sada iznose skoro 12 milijardi kuna, odnosno 10 posto prihoda proračuna, a objasnio je zašto je napustio Most.

- Što treba još napraviti da se ljudi koji upravljaju ovom zemljom probude i da ovo režu? Dok sam bio u Mostu upozoravao sam na taj problem i oni su to tad podržavali. Danas nitko iz Mosta ne spominje kamate i ovo ne smatra problemom. I eto vidite za što sam između ostalog napustio Most- rekao je Lovrinović.

Istaknuo je kako u HNB- u stoji 16 milijardi kuna, od čega se 10 milijardi može iskoristiti, a o tome nitko ne govori.

- U HNB-u postoji nešto što se zove kapitalski račun i na njemu se nalazi 16 milijardi kuna. Prema najopreznijim procjenama na tom računu opće i posebne rezerve za stabilnost funkcioniranja HNB-a treba ostati najviše šest milijardi kuna. Dakle, mi imamo 10 milijardi kuna koje čekaju, spremne da se mogu iskoristiti u ova najteža vremena za Hrvatsku. 

Postavlja se pitanje zna li Plenković da tamo stoji 10 milijardi kuna koje su sada neprocjenjivo važne za Hrvatsku? Koliko sam shvatio i dobio odgovor oni nisu upoznati s tim. Mi pored onoga što imamo jednostavno ispadamo sirotinja i ispada da nitko o tome ne zna ništa i ne govori. E pa zato smo mi iz stranke Promijenimo Hrvatsku došli da mijenjamo Hrvatsku, ali na ovakav radikalan način sa novim rješenjima koja su vrlo, vrlo jasna- rekao je Lovrinović.

Pernar: Ništa se ne mijenja

Ivan Pernar iz Živog zida istaknuo je kako je zadnjih 25 godina naša politika konstantna i kako se ništa ne mijenja.

- Iz Vlade u Vladu, iz deficita u deficit, iz duga u dug, iz prodaje u prodaju, naša politika je konstantna. Ništa se ne mijenja zadnjih 25 godina i opravdano je pitati pitanje treba li takvu politiku nastaviti ili promijeniti. Zdrava pamet nam govori da ako smo određenim putem ušli u probleme da ne možemo nastavkom tog puta iz problema izaći. Međutim, ova Vlada nam tvrdi da ćemo, suprotno onoj Einsteinovoj izreci, nastavkom onog istog puta koji nas je odveo u propast, izaći na svjetlo- rekao je Pernar.

Branimir Bunjac iz Živog zida istaknuo je kako se ovakvim zaduživanjem predviđenim u proračunu, našim potomcima stavlja kugla oko noge i betonski blok oko vrata. Zbog ovakvog proračuna, smatra da onima koji su ga pisali i podržavaju ga, treba skinuti imunitet i poslati ih na Goli otok.

- Da li ste svjesni vi ovdje svi koji sad sjedite, a koji imate djecu ili ih mislite imati što ovakvo zaduživanje znači za vaše potomke? Mi svojoj vlastitoj djeci stavljamo kuglu oko noge i betonski blok oko vrata- rekao je Bunjac dodavši kako one koji su pisali ovakav proračun treba poslati na Goli otok.

- Vi jučer skidate imunitet zastupniku Pernaru zbog štete od 30 kuna, a vi radite štetu od 35 milijardi kuna. Pa ako njega treba poslati na sud, vama svima treba skinuti imuniteti i poslati na Goli otok- rekao je.

Smatra da je proračun štetočinski i pretvara Hrvatsku u koloniju dužničkog ropstva.

- Ovakav proračun ne bi sastavio sam Rothschild glavom i bradom. Ovo ne može sastaviti ni uprava PBZ-a ni Zagrebačke banke ni Erste zajedno. Ovakav štetočinski proračun koji ide na ruku krupnom kapitalu i pretvaranju Hrvatske u koloniju dužničkog ropstva- rekao je Bunjac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca