Obavijesti

News

Komentari 20

Radnici MID-a četiri mjeseca bez plaće: "Zorane, javi se"

Radnici MID-a četiri mjeseca bez plaće: "Zorane, javi se"
7

Želimo reći da u MID-u i nakon godinu dana status nije riješen. Radnici nemaju više niti za marende, niti za prijevoz, nismo dobili plaću, rekla je Bosiljka Zlojutro

VIDEO

"Zorane, javi se", "Gladni smo", "Mi smo žrtve nerada Vlade", "Mi smo žrtve privatizacije 3. maja", poručuju radnici Tvornice motori i dizalice (MID) 3. maj u Rijeci koji već četiri mjeseca nisu primili plaće. Nakon današnjeg mirnog prosvjeda upozoravaju kako će idu puta krenuti put Zagreba. Agonija u najvećoj domaćoj tvornici brodskih motora zapravo traje već dvije godine, od nekadašnjih 400 radnika ostalo je njih 200-tinjak, polovica ih je na čekanju, a ostali rade bez plaće.   

- Želimo reći da u MID-u i nakon godinu dana status nije riješen. Radnici nemaju više niti za marende, niti za prijevoz, mi svoju djecu nismo spremili u školu, za svoj rad nismo dobili plaću. Mi smo državna firma, obaveza prema nama stoji, bez obzira na tijek privatizacije. Zanima nas gdje su zapele naše plaće, tko je u ovoj državi sebi uzeo za pravo da nas tretira kao roblje. Za MID postoji odluka Vlade o procesu restrukturiranja, pa bi htjeli znati što premijer misli o godini dana nerada državnih institucija, hoće li netko u tome procesu snositi odgovornost.  Zar nije žalosno da nema nikakvog očitovanja, tek najavom prosvjeda Pejnović sebi uzima za pravo obećati dvije plaće i dva motora. To obećavaju u zadnjih godinu dana. Nisu dvije nego četiri plaće i status tvornice. Posla ima za sve nas, ali nekome očito nije u interesu da ovo riješi – poručila je Bosiljka Zlojutro, sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske. Njezin zamjenik Milan Šašić dodaje kako je sadašnje stanje u MID-u rezultat rada Vlade.   

- Dvije smo godine dobivali nekakav novac, ne za restrukturiranje, ne za obnovu strojeva, ne za ono za što je trebalo. Davali su nam na kapaljku i kupovali su socijalni mir. Sada to više ne rade, čekaju da sami odemo, mi više izdržati ne možemo. Ljudi su zaista gladni. Pejnović priča o nekim basnoslovnim novcima koje je uložio u nas, ali to nije istina. Mi želimo raditi, želimo zaraditi naše plaće i da se u što kraćem roku naše stanje riješi – kazao je Šašić dodavši kako sada trenutno rade na dvije dizalice za Brodotrogir i MDM dizalicu za norveškog naručitelja. Napomenuo je da su ljudi, unatoč neisplaćenim plaćama, radili tijekom vikenda, u noćnim smjenama, samo kako bi se držali dogovorenih rokova.   

- Norveški naručitelj izabrao je nas za izradu testnog komada, prve takve dizalice, ali i to nekome nije dovoljno – ustvrdio je Šašić. Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić prozvao je Vladu koja nije našla vremena da u četiri mjeseca riješi pitanje plaće ovih radnika.   

-  U lipnju smo bili u Centru za restrukturiranje i prodaju, u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, gdje su nam predstavnici Vlade jasno rekli da će privatizirati MID i da će radnici dobiti plaće. Četiri mjeseca nije učinjeno ništa. Idući puta, ako treba izaći ćemo sa strojevima na ulicu i pokazati Vladi kako se vodi država – kazao je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je