Obavijesti

News

Komentari 130

Raskol ili? U slučaju Ostojića Most je skloniji pravima SDP-a

Raskol ili? U slučaju Ostojića Most je skloniji pravima SDP-a

Vladajuća većina na čelu odbora ne želi Ranka Ostojića. Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak najavio da je će Most "odvagnuti situaciju" pri čemu je skloniji "pravima opozicije"

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ponovio je u utorak kako Odbor za unutarnju politiku, na čijem čelu vladajuća saborska većina ne želi bivšeg ministra Ranka Ostojića (SDP), može raditi i bez predsjednika, dok je potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak najavio da će Most "odvagnuti situaciju" pri čemu je skloniji "pravima opozicije".

- Taj Odbor može funkcionirati, kao što su funkcionirali i neki drugi odbori - rekao je Reiner novinarima u Saboru, primjetivši da tada nitko nije propitivao kako su mogli funkcionirati i prihvaćati neke akte koji su, kaže, potom došli i na plenarnu sjednicu, bili raspravljeni i prihvaćeni.  

- Naravno, mora postojati kvorum u odboru, potpredsjednik, ako ne postoji predsjednik. Međutim, ne vidim razloga zašto bilo koji odbor ne bi mogao funkcionirati samo zato što taj čas nema predsjednika - izjavio je predsjednik Sabora. 

- Što da je predsjednik nekog odbora izvan zemlje, što da mu se, ne daj Bože dogodi bolest, što ćemo onda, prestati funkcionirati kompletno - zapitao se Reiner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ponovio je da će, sukladno Poslovniku, u roku od 30 dana prijedlog izbora predsjednika Odbora za unutarnju politiku biti stavljen na dnevni red.

- Sasvim sigurno, budite potpuno uvjereni da će biti stavljeno na dnevni red - rekao je Reiner. 

Odbacio je tumačenja da se u 'slučaju Ostojić' Most ponaša poput oporbe unutar vladajuće koalicije. "Ja to ne vidim tako", kratko je uzvratio Reiner.

Robert Podolnjak (Most) najavljuje, pak, da će Most odlučujući o Ostojićevu imenovanju "dobro odvagnuti situaciju".

- Mi ćemo jako ozbiljno vagati situaciju, ono što s jedne strane su istaknuli zastupnici HDZ-a, ali s druge strane, važnost opoziciji i upravo u ovoj situaciji važnost ovog odbora. Mislimo da je to poruka od iznimne političke težine, ne samo za taj odbor, nego za prava i položaj opozicije u Saboru - kazao je Podolnjak. 

Osobno smatra da u dvojbenim situacijama ne bi trebalo štetiti pravima opozicije.

- Kad moram vagati određene specifične okolnosti ovog slučaja, mislim da opozicija mora uživati sva prava u ovom Saboru i specifično u ovoj situaciji, ja bih bio osobno sklon tome - rekao je. 

Naglasio je i kako Odbor mora imati predsjednika, posebno zato što je riječ o specifičnom odboru, za koji je zakonom propisano da ga mora voditi zastupnik iz najveće oporbene stranke. 

- Ovo je vrlo specifičan odbor, nije jednak ostalima. Naravno da potpredsjednik ima neke ovlasti, ali ne može to tako dugoročno - kazao je Podolnjak, a na pitanje može li odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sazvati potpredsjednik, koji je zastupnik vladajuće koalicije, odgovorio je: "Ne znam, treba proučiti zakon, potpredsjednik može uvijek sazvati odbor".

Upitan dovodi li Most, preispitujući HDZ-ov stav o Ostojiću, opstojnost parlamentarne većine, Podolnjak je poručio kako Most ne želi dovesti u pitanje suradnju u Vladi i Saboru, ali ni suradnju opozicije u saborskim odborima.  

Podolnjak je kazao kako će Most o Ostojićevu imenovanju odlučiti do kraja tjedna, jer je "dobro što prije premostiti nastalu situaciju". 

SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako opozicija od Reinera očekuje da što prije stavi na raspravu i glasovanje o Ostojićevom imenovanju.

- Kada dođe do glasovanja, nadam se da će kolege iz Mosta napokon smoći snage i preuzeti odgovornost za barem nešto u ovoj državi, pa bilo to glasovanje 'za' ili 'protiv', ali jednostavno, gospodo, dajte više odlučite o nečemu - poručio je Grbin. 

Ponovio je da je Ranko Ostojić SDP-ov izbor zbog svoje stručnosti, a na prigovore da bi se Ostojić kao bivši ministar unutarnjih poslova mogao naći u sukobu interesa uzvraća kako se to može dogoditi i drugim članovima, koji su se onda dužni izuzeti iz odlučivanja o spornoj točki.  

- Predsjednik Odbora mora doći iz reda SDP-a jer smo mi u ovom trenutku najjača opozicijska stranka, a ovo što smo čuli od kolega iz Domoljubne koalicije, oni de facto hoće sastaviti listu tko može, a tko ne može. Na to, ne samo da ne možemo i nećemo, nego zbog naše pozicije kao opozicije, mi na to ne smijemo pristati - poručio je Grbin. 

Suglasan je da bi trebalo provesti parlamentarni nadzor vezano uz navode da je ravnatelj SOA-e kršio zakone. 

- Po mom mišljenju, bio je potreban i stručni nadzor, jer ako nekoga razrješujete zbog kršenja zakona, onda je prije toga to kršenje zakona potrebno utvrditi. Koliko je nama poznato, nije proveden stručni nadzor, a parlamentarni nadzor nije moguće provesti upravo zbog razloga što HDZ, jasno to treba reći, HDZ odbija konstituiranje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost - kazao je Grbin. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)