Obavijesti

News

Komentari 64

'Rat protiv Sjeverne Koreje nije isključen, to je jedna od opcija'

'Rat protiv Sjeverne Koreje nije isključen, to je jedna od opcija'
1

Vojna akcija SAD-a protiv Sjeverne Koreje "jedna je od opcija", izjavio je u petak u Seulu američki državni tajnik Rex Tillerson, upozorivši da više nije aktualna politika "strateškog strpljenja"...

VIDEO

Vojna akcija SAD-a protiv Sjeverne Koreje "jedna je od opcija", izjavio je u petak u Seulu američki državni tajnik Rex Tillerson, upozorivši da više nije aktualna politika "strateškog strpljenja" njegove zemlje prema režimu u Pjongjangu.

"Svakako ne želimo da dođe do vojnog sukoba", kazao je Tillerson novinarima u Seulu prije nego je dodao: "Ako podignu razinu prijetnje njihova programa naoružanja na razinu koja po nama zahtijeva djelovanje ta će opcija biti na stolu".

"Gotovo je s politikom strateškog strpljenja", dodao je šef američke diplomacije nakon posjeta razvojačenoj zoni koja odvaja dvije Koreje. "Razmatramo novi niz diplomatskih, sigurnosnih i gospodarskih mjera. Sve su opcije na stolu".

Radi se o jasnom zaokretu u odnosu na politiku "strateškog strpljenja" Trumpova prethodnika u Bijeloj kući Baracka Obame. SAD nije želio razgovarati sa Sjevernom Korejom dok se vidno ne angažira u denuklearizaciji, u nadi da će unutarnje napetosti u toj zemlji izazvati promjene.

Američki državni tajnik Tillerson na turneji je po Aziji, prvom diplomatskom iskustvu upravljanja krizom. Prije Južne Koreje posjetio je Japan, a nakon razgovora u Seulu putuje u Kinu.

Japan lansirao novi satelit za špijuniranje Sjeverne Koreje

Japan je u  petak uspješno lansirao špijunski satelit koji je upotpunio skupinu za prikupljanje informacija o kretanjima u Sjevernoj Koreji. 

Mrežna stranica javne televizije NHK izravno je prenosila lansiranje 33. primjerka rakete H-2A iz baze Tanegashima na jugozapadu Japana.

"Satelit se odvojio kako je bilo i predviđeno i postavio u Zemljinu orbitu, misija je uspješna", rekao je glasnogovornik Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). 

Zbog tajnosti misije izvedene u suradnji s Mitsubishi Heavy Industries (MHI), malo je informacija objavljeno o lansiranju, osim činjenice da je riječ o "satelitu za prikupljanje informacija" radarom koji se pridružuje postojećoj floti.

Riječ je o 33. ispaljivanju lansera H-2A kojega je postotak uspjeha sada veći od 97 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"