Obavijesti

News

Komentari 210

'Dodik vodi RS u izolaciju, za to će sigurno snositi posljedice'

'Dodik vodi RS u izolaciju, za  to će sigurno snositi posljedice'
1

Dan nakon referenduma provedenog u Republici Srpskoj mediji u tom entitetu u ponedjeljak donose naslove kojima sugeriraju kako su pobijedili demokracija i volja naroda...

VIDEO

Dan nakon referenduma provedenog u Republici Srpskoj mediji u tom entitetu u ponedjeljak donose naslove kojima sugeriraju kako su pobijedili demokracija i volja naroda, dok oni u Federaciji BiH ističu kako sada slijede ozbiljne posljedice nelegalnog i protuustavnog referendumskog izjašnjavanja.

"Praznik demokracije čuva rođendan Srpske", naslov je na prvoj stranici banjolučkog provladinog "Glasa Srpske", dok "Nezavisne novine" ističu podatak o uvjerljivoj potpori očuvanju 9. siječnja kao dana RS onih koji su glasovali na referendumu.

Prema podacima entitetskog provedbenog povjerenstva objavljenim nešto prije ponoći, odgovor "da" na postavljeno referendumsko pitanje zaokružilo je gotovo 99,8 onih koji su glasovali, a pretpostavlja se da je izlaznost bila do 60 posto.

Pisanja banjolučkih listova na tragu su potpuno jednostranog izvještavanja javnog servisa RTRS, koji je u nedjelju tijekom cijelog dana o referendumu informirao isključivo sa stajališta entitetskih vlasti, a kao sugovornike koji se trebali dokazati opravdanost tog čina u programe je uključivao i osuđene ratne zločince poput Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

'Dodik bi mogao biti smijenjen'

Sarajevski "Dnevni avaz"  na naslovnici donosi ocjenu kako Milorad Dodik organiziranjem referenduma "vodi RS u izolaciju". List citira neimenovani izvor iz američkog State Departmenta koji tvrdi kako će organizatori referenduma sada snositi posljedice, a na istaknutom mjestu navodi i izjavu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je za BBC kazao kako će sada na dnevni red doći razmatranje moguće smjene Dodika s mjesta predsjednika RS.

"Vijeće za provedbu mira (PIC) treba razmotriti je li Dodik prešao crvenu crtu", kazao je Inzko, koji je posebice upozorio na neprihvatljivost Dodikovih opetovanih najava da će organizirati i referendum o neovisnosti RS od BiH.

"Avaz" sugerira kako je najmanje što će Dodika sada snaći posvemašnja diplomatska izolacija, odnosno situacija u kojoj više nitko iz međunarodne zajednice s njim neće razgovarati, a rezultate referenduma će ignorirati.

Izvještavajući o referendumu u RS sarajevsko "Oslobođenje" na naslovnici upozorava kako je Dodik odmah nakon objave rezultata najavio otvaranje rasprave o djelovanju i statusu Ustavnog suda BiH.

Jandroković: Dodik opasno ugrožava BiH

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da je referendum u Republici Srpskoj (RS) bio neustavan sukladno odluci Ustavnog suda BiH, istaknuvši kako predsjednik tog entiteta u BiH Milorad Dodik opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Referendum u Republici Srpskoj (RS) bio je neustavan, sukladno odluci Ustavnog suda BiH", kazao je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kako komentira provedeni referendum i najavu predsjednika RS Milorada Dodika o mogućem statusu tog entiteta u BiH.

Veoma opasnim drži i sve što čini Dodik ocijenivši da time opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"S takvim stvarima se nije za igrati. Vjerujem da će i međunarodna zajednica i akteri politike u BiH zaustaviti te procese, jer su opasni ne samo za BiH i Jugoistok Europe, nego i za cijelu Europu", poručio je Jandroković. 

Prema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta, na referendumu koji je u nedjelju održan u Republici Srpskoj gotovo svi koji su sudjelovali u tom izjašnjavanju dali su potporu obilježavanju 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan kazao je novinarima kako je od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo njih 99,7 posto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 210
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa