Obavijesti

News

Komentari 173

'Imamo ruke za Karamarkov opoziv, oni za Timov nemaju'

'Imamo ruke za Karamarkov opoziv, oni za Timov nemaju'
4

Predsjednik Sabora uvrstio je prijedlog za opoziv premijera u dnevni red, a u sabornici zastupnici su poveli burnu raspravu oko aktualne političke situacije u Hrvatskoj

VIDEO

>>> Zadnje informacije

12.30 - Mi imamo 76 ruku za opoziv Karamarka, a oni nemaju 76 za opoziv Oreškovića. Za raspuštanje Sabora,  ja ću glasati za sve što se dogovorimo u okviru koalicije Hrvatska raste i tu nema prijepora- rekao je Silvano Hrelja (HSU)

12.24 Radimir Čačić (Narodna stranka Reformisti) rekao je kako će glasati za raspuštanje Sabora, a nepovjerenje premijeru Oreškoviću izglasat će jedino ako HDZ- ovi ministri daju ostavke.  Što se tiče preslagivanja, kaže kako svi kontaktiraju sve pa tako i njih, a šanse za nove izbore su 90:10.

- Mi ćemo glasati za raspuštanje Sabora. Glasat ćemo za nepovjerenje Oreškoviću ako HDZ- ovi ministri daju ostavke. Politički i ljudski potpuno je neprimjereno fokusirati odgovornost za nerad i nepostojanje ove Vlade na Oreškovića, to jednostavno nije istina. Preslagivanje je naravno i lijevo i desno i u sredini, svi kontaktiraju sve pa indirektno ili direktno i nas. Mi smo po definiciji stranka centra i lijevog centra, to su naše sklonosti. A što će se dešavati u ovoj kući to nitko ne zna- rekao je Čačić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

12.06  -  Ja se nadam da će se zbog svih građana Republike Hrvatske ovaj kaos konačno okončati. Vidite Vladu koja ne radi ništa, u Saboru je također nejasna situacija. Mislim da su izbori najbolji put. Hrvatska nema što čekati. Ova ekipa, eksperiment, se pokazao da nije uspio. SDP i predsjednik Milanović je javno rekao da smo mi za izbore što prije, odmah- rekao je Franko Vidović (SDP) koji je u saborske klupe zasjeo na mjesto Ingrid Antičević Marinović koja je izabrana za ustavnog suca.

11.33  - Umjesto Josipa Leke (SDP) i Davorina Mlakara (HDZ) koji su postali ustavni suci, u saborske klupe sjeli su Dražen Pros i Tomislav Ćorić koji su na sjednici položili prisegu.

Špika zaradio pljesak u sabornici

11.27 - Milivoj Špika (BUZ) na sjednici je prozvao SDP da inicira afere kojih nema

- Budite iskreni prema građanima Republike Hrvatske i nemojte podcjenjivati njihovu inteligenciju jer građani nisu glupi, građani vide što se događa. Jer oni koji prošle izbore nisu dobili, sad bi pokušali jer im se čini da bi sad mogli biti uspješniji. Da bi to postigli, što rade? Fabriciraju afere. Radi se o sebičnim interesima jedne političke skupine koja se nastoji ponovno vratiti se na vlast. U svakom slučaju pokažimo građanima i pokažimo hrvatskoj javnosti da smo odgovorni. Ukoliko ima parlamentarna većina koja može dati funkcionalnu Vladu, može, ukoliko ne, ja prvi dižem ruku da idemo na nove izbore. Ali pustimo neka demokracija uradi svoje - rekao je Špika na što je dobio pljesak.

Richembergh: Prekinite ovu agoniju

11.15 - Goran Beus Richembergh (HNS) također jena sjednici komentirao aktualnu političku situaciju koja trese državu. Istaknuo je kako zastupnici koji  ignoriraju situaciju zapravo krše prisegu koju su dali Hrvatskom saboru.  

- Ovdje nije riječ o momačkome nadmetanju, o međusobnom utrkivanju, o natezanju užeta između različitih silnica koje tvore vlast, ovdje je riječ, nažalost, o neshvaćanju elementarnih potreba očuvanja odgovornosti prema vlastitoj državi. U ovoj sadašnjoj situaciji kada je najveća stranka od koalicije i kooperacije na vlasti shvatila, i nakon šest mjeseci priznala da je pogriješila, da se radi o jednom eksperimentu, najviša razina odgovornosti HDZ- a bila bi da nam omogući svima da što prije vratimo svoje mandate biračima. HDZ jest od 1990. do danas jedan od najvažnijih aktera hrvatske političke zbilje i ta će stranka sigurno igrati važnu ulogu u političkom životu ove zemlje još dugo vremena, ali zato je i na njima odgovornost da poslušaju ono što govorimo mi iz opozicije, slijedeći prije svega raspoloženje većine birača koji kažu: „Prekinete ovu agoniju! Ne igrajte se politike, ne igrajte se sudbinom političkih institucija nego nam omogućite da novim izborima odlučimo tko će i kako ubuduće voditi Hrvatsku“- rekao je Beus Richembergh.

Apelirao je na predsjednika Sabora da se prijedlog o raspuštanju Hrvatskog sabora koji su poslali Hrvatski laburisti, što prije uvrsti na dnevni red i stavi na raspravu.

Tireli: A što je s pitanjem odgovornosti Bože Petrova?

10.50 -  Iako je cjelokupna javnost usmjerena na političku i moralnu odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka bilo bi uistinu nepošteno zaboraviti i na pitanje odgovornosti Bože Petrova koji nam je samo prije nekoliko mjeseci obećavao reforme i samo reforme, a jedina reforma kojoj je doprinio jeste reformirati normalnost u ovaj kaos u kome danas jesmo. Odgovornost u ovom trenutku jeste u rukama saborskih zastupnika - istaknula je Tireli.

Laburisti poslali u proceduru prijedlog za raspuštanje Sabora

10.47 Hrvatski laburisti poslali su u saborsku proceduru 'Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora radi održavanja prijevremenih izbora'.

- Razlog tome je to što u posljednjih nekoliko mjeseci, a posebice posljednjih tjedana hrvatska javnost je svjedok neuspješnog eksperimenta koalicijske suradnje HDZ-a i MOST-a u kojem je zbog antagonizma i neslaganja isključivo vođe dviju stranaka Tomislava i Karamarka i Bože Petrova u drugi plan stavljena dobrobit Republike Hrvatske. Tako su građani bez vlastite krivnje postali žrtve lažnih obećanja o gospodarskim, društvenim pa i moralnim reformama. U stvarnosti sadašnja Vlada RH ne funkcionira obzirom da njezini ključni akteri, prvi potpredsjednik Karamarko i potpredsjednik Petrov kao ni njihove stranke očito nisu u stanju ostvariti kvalitetnu suradnju ni dijalog niti iznaći rješenje koje bi vodilo stabilizaciji i funkcioniranju sadašnje Vlade - rekla je Nansi Tireli dodajući kako HDZ i MOST očito nisu u stanju riješiti otvorena pitanja u najboljem interesu hrvatskih građana.

Grbin: Prekinimo ovaj eksperiment i prestanimo sramotiti državu

10.30 - Peđa Grbin (SDP) je zatražio raspuštanje Sabora.

- Je li vam neugodno što nam prijeti nestanak dotoka novca iz europskih fondova za školstvo i okoliš?Je li vam barem malo neugodno što je jedan ministar pregovarao o 800 tisuća eura, a drugi ministar donosi iza njegovih leđa prostorne planove koji onemogućavaju te projekte? Je li vam neugodno što ova vlast čini ama baš sve da zaustavi najvažniju reformu od Hrvatske samostalnosti, kurikularnu reformu? Je li vam neugodno što ste jučer govorili za Tihomira Oreškovića da je vrhunski profesionalac i vrhunsko rješenje? Je li vam neugodno što nas niste slušali kad smo govorili da nema legitimitet? Je li vam neugodno što danas vi navodite da je on iracionalni čovjek, zalutao u politiku, osoba koja je počela uvoditi kancelarsku diktaturu uz pomoć preuzimanja represivnog aparata? Je li vam neugodno što ste od Hrvatske napravili politički laboratorij za političke eksperimente? Ako vam je barem trunku neugodno, prekinite ovo. Raspustimo Hrvatski sabor, kažite gotovo je, prekinimo ovaj eksperiment i prestanimo sramotiti ovu državu - rekao je Grbin.

Sinčić: Sabor se što prije treba sam raspustiti

10.25 - Sabor se treba što prije sam raspustiti i treba doći do prijevremenih izbora da što prije završi ova politička kriza. To je jedino ispravno u ovom trenutku. Ja kao jedan zastupnik ne mogu bitno utjecati na te procese, ali kad bi bila neka takva inicijativa, naravno da bih podupro - rekao je Ivan Sinčić (Živi zid). 

- Sve sam ja rekao kad treba i reći ću vam opet sve što imam kad treba - vrlo kratko je komentirao Darko Milinović (HDZ)

Martinović (Most): Ako dođe do glasanja, bit ću za opoziv premijera  

Juro Martinović iz MOST- a u prolazu je komentirao kako je za on za opoziv premijeru Oreškoviću ukoliko uopće do tog glasanja dođe. 

Tuđman i Krstičević (HDZ): Sada nam novi izbori ne odgovaraju

Miroslav Tuđman (HDZ) i Damir Krstičević (HDZ) također nisu potpisali zahtjev za opoziv. Oboje su se složili kako novi izbori nisu dobri za Hrvatsku. 

- U ovakvoj situaciji Hrvatskoj ne trebaju novi izbori jer svi vrapci već znaju da je ovo vrijeme kad su u Europi jeftini krediti, kada treba zamijeniti ove skupe kredite za jeftine, a ići na izbore znači izgubiti ovu godinu - komentirao je Tuđman. 

- Dijelim mišljenje gospodina Tuđmana.  Sada nam treba mir, odgovornost, razboritost i da povjerenje koje smo dobili od naših ljudi, da mi realiziramo. Mislim da mi to možemo napraviti. Sigurno da u ovom trenutku nama izbori ne odgovaraju- rekao je Krstičević. 

Tuđman je komentirao je da je pitanje da li će uopće doći do tog glasanja, a na pitanje da li Tomislav Karamarko treba otići, nisu željeli odgovoriti.

Špika: Orešković nema autoriteta ni sposobnosti da bi bio premijer

10.03 -  Milivoj Špika (BUZ) u Saboru je komentirao zašto nije potpisao zahtjev za opoziv premijera Oreškovića koji je njihov koalicijski partner HDZ pokrenuo. 

- To nije bilo nužno za tehničko podnošenje zahtjeva za opoziv.  HDZ je skupio 42 potpisa. A to nema veze s glasovanjem koje će biti.  Ja već mjesec dana govorim da ovaj eksperiment nije uspio i da kolega Orešković pod hitno treba napustiti poziciju na kojoj je jer nema autoriteta ni sposobnosti da bi bio premijer Republike Hrvatske. Gospodin Orešković uopće ne razumije političke odnose i procese u Republici Hrvatskoj jer ukoliko je izgubio potporu parlamentarne većine koja ga je izabrala pa bi najnormalnija stvar bila da podnese ostavku. Tko će uopće glasati za njega? Čovjek se blamira bezveze. A to je samo dokaz da uopće ne razumije okolnosti u kojima se nalazi - rekao je Špika dodavši kako bi prije novih izbora trebalo dati priliku HDZ- u i SDP- u da sastave novu većinu. 

- Može se dati i trebala se dati prilika HDZ- u i SDP- u. Izvolite pokušajte napraviti novu parlamentarnu većinu koja će funkcionirati . Ako ne funkcionira, idemo na nove izbore. Ovo nastojanje da se radi dramatika oko nepotrebnih stvari je samo rezultat toga što SDP misli da će u nekim prijevremenim izborima proći bolje. I MOST isto inzistira na tome jer navodno je zaustavljen pad rejtinga pa sad kontaju da bi mogli nešto ušićariti. Ako je njima svima u interesu Republika Hrvatska onda će pokušati napraviti konfiguranciju koja će funkcionirati u interesu Hrvatske,a  ne njihovom. A ne zazivati prijevremene izbore - rekao je Špika.

Započeli stankama zbog aktualne političke krize

9.40 satiSjednica Sabora počela je uobičajeno desetominutnom pauzom koju su zatražili klubovi SDP- a, HSU- a i Nezavisne liste Stipe Petrine, Hrvatskih laburista, HNS-a i BUZ-a zbog političke situacije u Hrvatskoj dok je Klub zastupnika nacionalnih manjina zatražio stanku zbog pitanja prijevoza učenika. 

Dopunjen dnevni red: Uvrstili opoziv premijera

Predsjednik Sabora Željko Reiner dopunio je dnevni red sjednice točkom 'Prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću'. Sada Vlada ima osam dana da se očituje oko toga.

Reiner:  Logično je da se prvo raspravlja o opozivu premijera

Reiner je u utorak za Dnevnik HTV-a rekao kako logičnim smatra da se u Saboru prvo raspravlja o HDZ-ovu zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću jer, ako mu se izglasa nepovjerenje, pada cijela Vlada pa nije potrebna rasprava ni glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, što traži SDP.

Podsjetio je i na proceduru po kojoj Vlada ima rok od osam dana da se očituje o zahtjevu Kluba zastupnika HDZ-a za izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, nakon čega saborska rasprava o tome treba uslijediti unutar 30 dana.

Izvještaj o radu mirovinskih fondova

Osim proširenja dnevnog reda, Sabor bi trebao raspraviti o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015. AZ obvezni mirovinski fond kategorije A, koji ima najviši stupanj rizičnosti i namijenjen je članovima najmlađe dobi kojima je do umirovljenja više od 10 godina, zadnjeg dana izvještajnog razdoblja brojio je 2.108 članova. Neto imovina Fonda iznosila 195,1 milijun kuna i tijekom godine povećana je za 31 milijun kuna. Tijekom prošle godine ostvaren je prinos od 9,67 posto, čime je za članove Fonda ostvarena zarada od 16,4 milijuna kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja prošle godine iznosio 10,19 posto

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje