Obavijesti

News

Komentari 87

Rekord za Guinnessa: Najveći čobanac skuhali u Vukovaru

Rekord za Guinnessa: Najveći čobanac skuhali u Vukovaru
5

Dvanaest kuhara na čelu s Denisom Šoštarićem (29) iz Osijeka, majstorom kotlića i višestruko nagrađivanim kuharom slavonskog čobanca, pripremilo je preko 4600 litara čobanca

VIDEO

Pod budnim okom tročlane komisije Guinnessove knjige rekorda koja je kamerama snimala svaki detalj kuhanja, u Vukovaru je skuhan najveći čobanac na svijetu. Dvanaest kuhara na čelu s masterchefom Denisom Šoštarićem (29) iz Osijeka, majstorom kotlića i višestruko nagrađivanim kuharom slavonskog čobanca, pripremilo je preko 4600 litara čobanca, odnosno oko 12.500 porcija.

- Sve smo ovo danima planirali i pripremali. Imali smo brojne sponzore i pokrovitelje, među kojima i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Do sada nitko još nije skuhao ovakvu količinu čobanca i sigurni smo da je najveći na svijetu. Kotlić za njega posudile su nam kolege iz Bačke Palanke koje su 2001. godine u njemu kuhale fiš paprikaš. U naš rekordni čobanac potrošena je tona i 700 kilograma mesa, 30 kilograma luka te sati i sati rezanja, miješanja i kuhanja. Počeli smo ga kuhati u 4 ujutro, a dovršili oko 13 sati. Trebalo je šest sati samo da prokuha. Naradili smo se, ali smo zadovoljni - kaže kuhar Denis dodajući kako će ovaj rekord teško netko potući, jer za eventualni veći moraju dati izraditi još veći kotlić.

Oko ogromnog kotlića u kojega svom visinom stane nekoliko ljudi izrađena je mala skela kojom su se kuhari penjali kako bi u njega stavljali meso i začine. Dvojica su neprestano morala miješati čobanac da meso ne zagori. Sve je bilo teže utoliko što ih je ispod kotlića grijala naložena vatra. Tijekom kuhanja, potrošeno je nekoliko metara drva.

- Komisija Guinnessa imala je dosta pravila koje smo morali poštivati. Bili smo ograđeni u prostor u koji nije smio ući nitko osim kuhara. Svaki od nas kuhara nekoliko je puta tijekom postupka pripreme alkotestiran jer je pravilo da nitko ne smije imati ni trunke alkohola u sebi. Kontroliralo se meso koje se priprema ali i svi drugi sastojci - kaže Denis kojemu je to prvo iskustvo pripreme tako velike količine čobanca pa se i sam bojao da nešto ne pođe po zlu.

Komisija Guinnessa će u 22 sata navečer objaviti da li je ovaj kotlić skuhanog čobanca najveći na svijetu. Već oko 14 sati Vukovarci su mogli isprobati deliciju. Sve se to događalo u sklopu manifestacije Tamburaški kirbaj koji se po drugi puta organizira u Vukovaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji