Obavijesti

News

Komentari 121

Riječanin: Država mi je ukrala lijek zbog kojeg mogu hodati

Riječanin: Država mi je ukrala lijek zbog kojeg mogu hodati
3

ZABRANJENA POMOĆ Huanito Luksetić (36) je tjedan dana bio u pritvoru zbog marihuane, od koje radi ulje koje mu pomaže u liječenju multiple skleroze

VIDEO

Ja sam pokretan, mogu raditi, kretati se, hodati, što prije nisam mogao. Oni su ukrali moj lijek, koji nisam prodavao nikome nego sam ga koristio isključivo za sebe, rekao je Huanito Luksetić (36) iz Matulja kraj Rijeke.

Njega su u petak pustili iz riječkog pritvora, u kojem je bio tjedan dana. U njegovu podrumu, naime, policija je našla 22 kilograma marihuane.

Sutkinja ga je pustila da se brani sa slobode, ali je morao položiti jamčevinu od 70.000 kuna. Ispred istražnog zatvora u Rijeci dočekali su ga otac i majka, ali i mnogi pristaše liječenja kanabisovim uljem. Huanito, koji od 2008. godine boluje od multiple skleroze, kaže da psihoaktivnu biljku koristi za pravljenje ljekovitoga kanabisova ulja.

Novac za njegovu jamčevinu, osim roditelja dali su i prijatelji koji su novac sakupljali i na Facebooku.

A njegova majka Zlata tvrdi kako se otprije znalo da Huanito uzgaja marihuanu isključivo za svoje potrebe.

- On to nije prodavao. Svi su znali da se time liječi i nismo imali što kriti - rekla je.

Dodaje kako je ponosna na sina, koji je napokon našao “lijek” koji mu zaista pomaže.

- Pokušao je sve. Od tradicionalnih lijekova do alternativnih metoda poput liječenja pčelama ili kaktusima. Ništa nije pomagalo, bio je u fazi u kojoj nije mogao hodati ni govoriti - prisjetila se majka Zlata.

Huanito je na internetu pročitao za metodu liječenjem uljem od kanabisa. Rekao je: ‘Nemam što izgubiti’ i počeo je s uzgojem u vrtu.

- Počeo ga je koristiti i bilo mu je bolje. Ja sam živi svjedok da ulje djeluje. Ne razumijem zašto su ga držali u zatvoru kao nekakvoga kriminalca, a on se samo liječio - ogorčena je Huanitova majka.

Zalaže se za javnu raspravu o legalizaciji marihuane.

- Što se čeka? On je dokaz koji hoda, ja kao majka vidim da to mom djetetu pomaže i svakako bih to dopustila. Ovim putem pozivam sve iz sudstva i medicine za koje znam da koriste ulje da izađu u javnost i pomognu da bolesnici dobiju olakšanje od svojih patnji - zaključila je Zlata Luksetić.

Huanitov slučaj potaknuo je velike rasprave u javnosti. Dok neki misle da je njegovo uzgajanje marihuane bilo opravdano, drugi se ne slažu s tim.

- Mislim da bilo što što mijenja kemiju mozga nije dobro i ne bih se usudila to uzimati na duge staze - rekla je jedna bolesnica koja također pati od multiple skleroze.

Neurolog prof. dr. Juraj Sepčić ipak smatra kako ova biljka ima svoje prednosti.

- Preparati od kanabisa su poznati u medicini još od prošlog stoljeća. Tijekom svoje karijere nekolicina mi je oboljelih od multiple skleroze rekla kako im pomaže pri spazmima i boli - rekao je dr. Sepčić.

Složio se kako bi preparati od kanabisa trebali biti dostupniji onima kojima su potrebni.

- U medicini se koriste stvari koje mogu biti daleko štetnije od kanabisa. Ako netko pati, poput Huanita, koji si je želio pomoći, ne vidim razlog zbog kojeg ne bismo učinili divnu stvar i riješili ga patnje - zaključio je dr. Sepčić te dodao da se ova biljka u svijetu već godinama koristi u ljekovite svrhe. S njim se slažu i u udruzi MS.

- Nadamo se da će se konačno nešto pokrenuti s mrtve točke. Radit ćemo na tome da se u Saboru konačno počne raspravljati o ulju kanabisa kao lijeku koji teško oboljelima znači sve - kazala je tajnica Udruge MS Diana Ivanišević.

U podrumu je imao 22 kilograma marihuane

Policija je u svojoj akciji u vrtu Luksetićevih pronašla 11 stabljika marihuane visokih od 150 do 180 cm. U podrumu obiteljske kuće u Matuljima nađeno je 22 kg ove ilegalne biljke. Procjenjuje se da bi “ulična” vrijednost te količine bila oko 200.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa