Obavijesti

News

Komentari 128

Rimac, Tomašić, Sobol...: Sve one su odbačene saborske žene

Rimac, Tomašić, Sobol...: Sve one su odbačene saborske žene
1

Osim Josipe Rimac, u zastupničkim klupama novog saziva Sabora više neće sjediti ni dugogodišnje zastupnice SDP-a Gordana Sobol i Dragica Zgrebec...

VIDEO

Bliska suradnica bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, kninska gradonačelnica Josipa Rimac nije se ni našla na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. Novi šef Andrej Plenković smatrao je kako se za nju veže previše negativnih konotacija pa je na čelno mjesto liste postavio Branku Juričev-Martinčev, široj javnosti nepoznatu gradonačelnicu Vodica. Dosadašnja saborska zastupnica Sanja Putica, nećakinja HDZ-ove veteranke Dubravke Šuice, našla se na listi HDZ-a u X. izbornoj listi, ali tek na 12. mjestu pa više neće biti zastupnica.

U Saboru neće biti ni Margarete Mađerić koja je u HDZ-u prošla put od predsjednice stranačke mladeži, preko zastupnice u Skupštini grada Zagreba, pa do zastupnice u posljednjem sazivu Sabora. Ovaj put joj 1509 glasova s 10. mjesta liste u I. jedinici nije bilo dovoljno za novi mandat. U sabornici više neće biti ni Nensi Tireli, bivše šefice Laburista. Nakon odlaska iz stranke priključila se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, no u I. jedinici osvojila je samo 175 glasova. 

U Sabor nije ušla ni Mostova Ružica Vukovac, koja je s 2. mjesta liste u V. jedinici osvojila 2186 glasova.

Na Bandićevoj listi bila je i Gordana Rusak, koja je lani u saborsku klupu zasjela kao članica Mosta. Ovoga puta u tome nije uspjela. SDP svoju saborsku veteranku Dragicu Zgrebec nije ni stavio na listu, dok druga SDP-ova veteranka nije uspjela osvojiti i šesti mandat. Preskočila ju je Anka Mrak Taritaš zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U deveti po redu saziv Sabora izabrano je nikad manje žena - 12 posto ili njih 19.

Kosor: Dijelom su krive i političarke

No trend pada žena u Hrvatskom saboru, koji je sad kulminirao, započeo je nakon parlamentarnih izbora 2008. godine. Nakon lanjskih parlamentarnih izbora bilo ih je 15 posto, odnosno 23. U sedmom sazivu Sabora 38, a u šestom sazivu Hrvatskog sabora čak 39.

- Puno manje žena nego muškaraca bavi se politikom, pogotovo u konzervativnim strankama gdje mnogi smatraju da je ženi mjesto kod kuće, a ne na položaju, pogotovo ne na onom s kojeg se vodi država. Nekad se i političarke koje su dobile šansu ne trude dovoljno u apsolutnoj i otvorenoj borbi za prava žena. Prešućuje se podcjenjivanje itd. Misle da će ako budu glasne i one dobiti po glavi. Prvi puta na čelu ni jedne parlamentarne stranke nema žene. To također pridonosi percepciji da se politika razumijeva isključivo kao muški posao - smatra bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja je stranku preuzela u turbulentnim vremenima nakon odlaska Ive Sanadera 2009. godine.

'Žene se biraju samo u očaju'

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je sve manje žena u Saboru djelomično zbog tradicionalno konzervativnijeg poimanja uloge žene u hrvatskom društvu, a djelomično i zbog općeg konzervativnog trenda koji je krenuo iz Mađarske.

- Jedino oni imaju manji postotak žena u parlamentu, oko 10 posto. Trend je da se odbacuje politička korektnost i kreće prema reakcionizmu. U Hrvatskoj su žene došle na čelna mjesta samo u situaciji očaja. Sanader je postavio Jadranku Kosor kao svoju nasljednicu, a i HDZ je predsjedniku Ivi Josipoviću suprotstavio Kolindu Grabar Kitarović samo iz očaja jer nisu imali boljeg kandidata - kaže Puhovski, koji smatra da većem broju žena u Saboru neće pomoći ni propisi s kvotama. Zakon, naime, propisuje žensku kvotu od 40 posto na listama za izbore. Za nepoštovanje pretpostavlja kaznu od 50.000 kuna, ali istodobno propisuje da se povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije na trećim redovitim izborima od stupanja na snagu zakona, a to bi bili sljedeći izbori.

- Mislim da propisi s kvotama neće pomoći kad i same žene prihvaćaju takav tradicionalistički stav te na izborima glasaju za stranke s listama na kojima je malo žena. To će se promijeniti samo preodgojem - smatra Puhovski.

Plenkovićeva rodna rehabilitacija

Kosor ističe kako na zadnjim parlamentarnim izborima mogućnost da birači preferencijalnim glasovima dovedu više žena u parlament nije time i rezultirala:

- Na stranačkim listama uglavnom su bile žene i neprepoznatljive javnosti koje su tu stavljene samo kako bi popunile žensku kvotu. Iskustvo ju je uvjerilo, kaže Jadranka Kosor, da većina političara, čak i onih orijentiranih ka europskim vrijednostima, ne trpi žene kao konkurenciju:

- Andrej Plenković je europski orijentiran, rehabilitirao je Milana Kujundžića i Darka Prgometa, koji su otišli kad je Karamarko vodio stranku. Ali sa mnom ne želi razgovarati i time potvrđuje da je u rehabilitaciju išao po rodnoj osnovi. Zbilja ne znam koja je razlika između mene i Prgometa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag