Obavijesti

News

Komentari 525

'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život!'

Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan prisjetio se današnjeg dana 1991. kada je proglasio hrvatsku samostalnost. Bio je toliko uzbuđen da u jednom trenutku zastao i nije znao što bi dalje rekao..

VIDEO

Predsjedao sam saborskom sjednicom, ali nisam bio pripremio nikakav govor ili zaključak. Trebao sam na kraju nešto reći, ali nisam znao što. Zastao sam. Uhvatila me panika, svašta mi se vrtjelo po glavi a onda su mi u jednom trenutku pale na pamet riječi  i izustio sam "Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život' - kazao nam je u razgovoru tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan. On je na današnji dan 1991. proglasio hrvatsku samostalnom državom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58
Zarko Domljan

- Kad sam to rekao nastala je eksplozija uzbuđenja. Svi su zapljeskali i počeli se grliti. Bilo je zanosno, dirljivo i nezaboravno. U tom trenutku netko je intonirao himnu i zapjevalo se - prisjetio se Domljan koji i danas nakon 26 godina od proglašena samostalnosti kad priča o tom događaju osjeća neizmjerno sreću.

'Danas nam je rođendan'

Odluci o Hrvatskoj kao samostalnoj državi prethodila je referendumska odluka većine građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. 

Na temelju takvog očitovanja volje građana, odnosno referenduma na kojem su se građani izjasnili da žele živjeti u Hrvatskoj a ne u Jugoslaviji, ali i nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. 

- Današnji datum, 25. lipnja, je rođendan moderne hrvatske države a deklaracija kao politički akt, a ustavna odluka konstitutivni akt najvažniji su dokumenti novije hrvatske države jer se ona tada prvi put definira i kao država, i kao suverena i kao samostalna - objasnio je Domljan te dodao kako je besmisleno da se Dan državnosti slavi 25. lipnja, a Dan neovisnosti 8. listopada.

'Bio sam svjestan da krvava agresija slijedi'

- To ljude zbunjuje i ništa im nije jasno. Jer Dan neovisnosti 8. listopada samo je stavljanje u postupak onoga što je konstitutivno doneseno 25. lipnja - naglasio je Domljan. On je, dodao je, bio itekako svjestan agresije na Hrvatsku koja je tada već bila počela
- Iza nas je već bio Krvavi Uskrs na Plitvicama, zatim stravičan zločin u Borovu Selu kad je ubijeno 12 hrvatskih policajaca. Teška vremena su bila pred nama - istaknuo je Domljan.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 525
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović