Obavijesti

News

Komentari 91

Rodila ovisnike o heroinu: 'Bez droge ne mogu, ali ni bez djece'

Rodila ovisnike o heroinu: 'Bez droge ne mogu, ali ni bez djece'

Zagrepčanka (35) se obratila liječnicima Referentnog centra za ovisnosti o drogama. Tvrdila je da ne može živjeti bez droge, ali ni bez djece, i da će roditi, unatoč svemu...

VIDEO

Trudna sam tri mjeseca. Na terapiji sam metadonom, a povremeno uzimam i heroin. Molim vas, pomozite mi, želim roditi ovo dijete.

Tim se riječima Zagrepčanka (35) obratila liječnicima Referentnog centra za ovisnosti o drogama, KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu. Bilo je to prije tri godine. Bila je svjesna svog stanja i mogućnosti da bez adekvatne lječničke pomoći u svakom trenutku može posrnuti i ugroziti svoje, ali i zdravlje svog nerođenog djeteta. No želja za djetetom bila je veća.

- Zadržat ću dijete bez obzira na sve. Bez obzira na majku koja se žustro tome protivi. Moj nevjenčani suprug također je ovisnik i prima metadon, ali dat ću sve od sebe da rodim zdravo dijete - rekla je trudnica liječnicima. Trudnoću, naravno, nije planirala i u prvim mjesecima nije bila ni svjesna svog stanja.

- Čim nam se obratila za pomoć primili smo je na liječenje. Iako je do tog trenutka već bila na zamjenskoj terapiji metadonom, uputa liječnika nije se pridržavala pa je uzimala doze veće od propisanih. Potpuno je izgubila kontrolu nad samom sobom, no u odluku da želi biti majka nije sumnjala - rekao je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, psihijatar koji u zagrebačkom KBC-u Sestre Milosrdnice dugi niz godina radi s ovisnicima.

Iako se njezina majka u početku protivila trudnoći, kćeri je kasnije bila velika potpora i oslonac.

Kroz trudnoću na metadonu

- Skinite je s metadona. Ovo je jedinstvena prilika. Kad ćete ako ne sad - zavapila je majka pred liječnicima nesvijesna da to može ugroziti njezino unuče i izazvati spontani pobačaj.

- Organizam trudnice bio je naviknut na opijate i bilo kakav prekid terapije izazvao bi šok - pojasnio je prof. Zoričić dodavši da je trudnica kroz cijeli period trudnoće primala poprilično visoku dozu metadona od 20 mililitara dnevno. Kako bi je držali pod nadzorom, dozu metadona je svakog dana podizala kod svog obiteljskog liječnika, a pohvalno je i što ni u jednom trenutku nije posrnula za nekom drugom vrstom droge. Bila je to njezina prva trudnoća i otprilike mjesec dana nakon što se liječnicima obratila za pomoć žena je saznala da nosi blizance. Uz stalnu kontrolu liječnika i podršku okoline koju je uistinu imala, trudnoću je iznjela do kraja i rodila bez većih poteškoća.

- Kod blizanaca se odmah nakon rođenja mogla uočiti apstinencijska kriza. Neutješno su plakali, tresli su se, bili su zajapureni i crveni u licu... Majka ih nije smjela dojiti jer je i dalje bila na terapiji. Pedijatri su im dali lijekove za smirenje i tek nakon tri do četiri tjedna djeca su se donekle primirila i sada su dobro - prisjeća se prof. Zoričić. Njihova majka je i dan danas na terapiji metadonom, kao i njezin suprug.

Djeca joj nisu oduzeta

Doza koju prima sada iznosi 15 mililitara dnevno, što je još uvijek poprilično visoka doza. Ne radi i obitelj je pod stalnim nadzorom Centra za socijalnu skrb. Unatoč tome, djeca roditeljima ni u jednom trenutku nisu bila oduzeta.

- Iako su rođeni od majke ovisnice nema bojazni da će i djeca to biti - smatra Zoričić.

Ovisnike u KBC Sestre Milosrdnice ne hospitaliziraju već ih liječe vanbolnički. Terapiju preuzimaju kod svojih obiteljskih liječnika, a u bolnicu dolaze na individualne psihoterapije svakih nekoliko tjedana.

U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Vrapče ovisnike o drogama zadržavaju na liječenju, a Zagrepčanka (30), dugogodišnja ovisnica o drogama, zatrudnila je upravo za vrijeme bolničkog liječenja.

- Doktore, znate da sam ovisna o heroinu, ali da uzimam i druge opijate. Trudna sam - kratko je rekla docentu dr. sc. Anti Bagariću, pročelniku Zavoda za liječenje ovisnosti. Da problem bude veći, nije znala kad je zatrudnila niti tko je otac djeteta.

- To može biti netko od pacijenata s odjela jer sam u to vrijeme bila u bolnici, ali i netko s ulice. Stvarno ne znam - dodala je. Bila je lošeg psihofizičkog stanja, stalno je gubila na težini, a uz to i zaražena hepatitisom C. U početku je smatrala kako je najbolje da pobaci, a istog su mišljenja bili i njezini roditelji tvrdeći da im kći nije sposobna brinuti o sebi, a kamoli o djetetu. Trudnoća je bila vrlo rizična, žena je imala ginekoloških problema, a liječnici čak nisu bili sigurni ima li dijete nekih oštećenja. U drugoj polovini trudnoće kod nje se pojavio majčinski instinkt pa je dijete pod svaku cijenu odlučila zadržati.

Trudnoće su vrlo rizične

- Kroz cijelu je trudnoći bila na zamjenskoj terapiji koju, naravno, nismo smjeli prekinuti. Za čudo, ni u jednom trenutku nije uzela heroin. O svom je stanju otvoreno govorila na grupnoj i individulanoj terapiji, a to djetešce u njoj kao da je očvrsnulo odluku da se suprotstavi dugogodišnjem poroku - rekao je docent Bagarić. Riječ je o ženi koja dolazi iz bogate, dobrostojeće obitelji. Stalno je bila u sukobima s ocem, a izlaz iz tog neslaganja tražila je na ulici gdje se već u dobi od 15 godina počela drogirati. Nikad nije završila srednju školu. Putovala je Europom, zapala u loše društvo. Krala je, policija bi ju hapsila, no u zatvoru nikad nije završavala. Roditelji su godinama plaćali njezine dugove i izvlačili je iz problema. Bila je u komunama, ali bez prevelikog uspjeha. A onda su je se tik pred trudnoću odrekli i izbacili je iz kuće.

- Rodila sam, dijete je živo i zdravo, a ono je, sigurna sam, zaslužno i za sve bolji odnos mene i mojih roditelja. Izgladilo smo probleme i vratila se kući - rekla je zadovoljno docentu Anti Bagariću kad bi dolazila na neku od redovitih terapija. Na nju bi svaki put dovela i dijete. Nikad nije saznala tko je otac njezina djeteta, no ono ju je, kazala je puno puta, izvuklo iz pakla ovisnosti.

Zoran Zoricic

"Trudnica je cijelu trudnoću bila na metadonu. Prekid terapije izazvao bi pobačaj", prof. dr. sc. Zoričić o terapiji ovisne trudnice.

"Hoću li ja to moći? Uzet će mi djecu! zadržat ću ih i dati sve od sebe da se rode zdravi", trudnica se borila sa svojim strahovima i ovisnosti.

"Sustav kontrole uzimanja metadona jedan je od najboljih u europi. Ovisnici se ne mogu predozirati jer im dozu dajemo svaki dan", Zoričić o preuzimanju terapije u ambulanti.

Djeca ovisnih majki ne moraju nužno i sama biti ovisnici...

Veći utjecaj na to da djeca krenu roditeljskim stopama ima okolina u kojoj žive, nego li neka genetska sklonost - govori prof. Zoran Zoričić koji velikim uspjehom liječnika smatra stabiliziranje ovisnih trudnica u smislu da kroz trudnoću ne uzimaju doze metadona veće od propisanih, te da uz tu terapiju ne posežu za drugom vrstom opijata.

20 ovisnica je kroz trudnoću svaki dan uzimala 20 mililitara metadona što je poprilično visoka doza.

Apstinencijska kriza u novorođenčadi je, unatoč lijekovima, bila izražena do navršena tri do četiri tjedna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa