Obavijesti

News

Komentari 109

Sabor izglasao: Kazimir Bačić imenovan ravnateljem HRT-a

Sabor izglasao: Kazimir Bačić imenovan ravnateljem HRT-a
2

Mi smo dobili jamstvo, suglasnost, potvrdu da će gospodin Bačić ispuniti ono što je Most zajedno s HDZ-om dogovorio prilikom pregovora o Hrvatskoj vladi, rekao je Šimić

VIDEO

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova imenovao Kazimira Bačića novim glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT) na mandat od pet godina. 

Od 102 nazočna saborskih zastupnika, Bačić je dobio glasove njih 90, dok je 12 zastupnika bilo suzdržano, a nitko nije glasovao protiv.

Bačić, dugogodišnji zaposlenik HRT-a, koji je u toj kući prošao sve razine, dobio je potporu i HDZ-a i Mosta, iako je još jutros Mostov izbor bio Blago Markota, koji je dužnost v.d. Glavnog ravnatelja obnašao od studenog prošle godine. 

Izborom Bačića dobit ćemo osobu koja poznaje taj sustav, koja će zadovoljiti zahtjeve i političkih stranaka, ali i javnosti za objekivnim javnim servisom, kvalitetnijim programom, transparentim upravljanjem, bez tajnih aneksa..., rekao je Miroslav Šimić (Most). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potvrdio je da je Most imao dvojbe, ali da je postignuto suglasje da će do kraja ove godine pretplata biti smanjena na 65 kuna, pa nema razloga da ne podrži Bačića.
I Jasen Mesić (HDZ) poručuje kako njegova stranka ne trpi i neće trpiti tajne anekse na plaće. To nećemo dopustiti, kao ni to da se ignoriraju zaključci Sabora, ustrajat ćemo na racionalizaciji sustava HRT-a, da se stvore osnove za smanjenje pretplate posebno za umirovljenike i socijalno ugrožene, rekao je Mesić.

Objasnio je i kako su pregovori i konzultacije o glavnom ravnatelju trajali dugo jer su politički partneri željeli izaći sa najboljim rješenjem. 

SDP će biti suzdržan kod glasovanja, najavio je Arsen Bauk (SDP) koji vladajućima ne spori pravo na dogovor, ali spori način kako je to napravljeno danas. 

Izbor glavnog ravnatelja HRT-a ilustracija je teškog funkcioniranja koalicije HDZ-a i Mosta, ocijenio je Bauk te Bačiću zaželio puno sreće i uspjeha u radu. 

Goran Beus Richemberg ističe načelan stav HNS-a da će podržati prijedlog oko kojeg se usuglase vladajući i da će toj osobi dati priliku da pokrene pozitivne promjene. 
Jutros toga nije bilo, konsenzus se stvorio tijekom dana, sadržaj ne znamo, rekao je Beus ističući kako su problemi na HRT-u bremeniti, te kako Bačić, ukoliko misli išta napraviti mora pokazati odlučnost da javna nabava bude transparentna, da se vanjska produkcija kontrolira. 

Bačićevim imenovanjem, Hrvatski sabor je zaključio ovotjedni rad, zastupnici se ponovno okupljaju tek 1. ožujka.

Petrov: Bačić je Mostu dao jamstva

Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je u petak da je Most bio za to da Blago Markota bude glavni ravnatelj HRT-a, a prijedlog HDZ-a da to bude Kazimir Bačić, koji je Mostu "dao jamstva", te više nisu imali razloga ne podržati ga i dovesti u pitanje opstojnost Vlade.

"Nama je bilo najvažnije dobiti jamstva za hodogram aktivnosti koji smo prethodno usaglasili s Markotom. Vjerujem da će 15 kuna manja pretplata biti dovoljan razlog za početak restrukturiranja HRT-a. Za HRT je tih 15 kuna značajna suma i tome će se morati prilagoditi, poduzeti niz koraka. Mostu je 15 kuna manja pretplata bio osigurač da će se HRT konačno restrukturirati, reorganizirati i puno kvalitetnije raditi", objasnio je Petrov novinarima nakon što je Sabor većinom glasova imenovao Bačića novim glavnim ravnateljem HRT-a.

Na pitanje zašto HDZ-u nije bio prihvatljiv Markota Petrov je uzvratio: "Nisam Plenković, morate pitati to njega."

Petrov je komentirao novinarima i postupak koji je protiv njega pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer je kao metkovski gradonačelnik sudjelovao u donošenju odluka na temelju kojih je suprug njegove sestre Pero Jerković postao članom nadzornih odbora metkovske Čistoće i tvrtke Vodovod koja je u vlasništvu Grada Metkovića i općina Kula Norinska, Opuzen i Slivno. 

"Ne radi se o bilo kakvom stranačkom uhljebljivanju nego predstavljanju općina koje su u dolini Neretve preko županijskog vijećnika koji nas predstavljau županijskoj skupštini", pojasnio je Petrov.

Da ga je, kaže, netko upozorio kako je to možda nešto loše i sam bi to prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. "Kao i što sam sam sebe prijavio u trenutku kada sam išao priložiti zahtjev za odobravanjem kredita, isto kao što sam i druge stvari sam prijavljivao, sam bih se prijavio. Nisam smatrao da se bilo što loše događa", zaključio je Petrov.

Tko je Kazimir Bačić?

Kako navodi HRT, Kazimir Bačić diplomirao je na Elektrotehničkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i završio studij menadžmenta na Bledskoj školi menadžmenta. Dugogodišnji je zaposlenik Hrvatske radiotelevizije. Od 1984. godine radio je na inženjerskim poslovima, potom je bio rukovoditelj Tehnike Hrvatske televizije (HRT – HTV) i pomoćnik glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije za razvoj i tehnologiju. 

Sudjelovao je u tehničkome ostvarenju najvećih i najzahtjevnijih projekata Hrvatske radiotelevizije kao što su natjecanje za pjesmu Eurovizije, praćenje posjeta pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, prijenosi Svjetskoga skijaškog kupa i Olimpijskih igara i brojnih drugih projekata. Vodio je ili sudjelovao u izradi i provedbi mnogih projekata televizijske tehnike i tehnologije kao što su projektiranje i opremanje HRT-ovih velikih televizijskih studija Anton Marti i Angel Miladinov, digitalizacija proizvodnje Informativnoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV), uvođenje sustava virtualne scene, automatizacija televizijskoga programa, uvođenje eksperimentalnoga emitiranja televizijskoga signala visoke razlučivosti (eng. high definition – HD).

Aktivno je sudjelovao u radu ekspertne skupine projekta Vision 2020. Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU). Ujedno je bio članom radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za prijelaz s analognoga na digitalno zemaljsko emitiranje (DVB-T), a od 2006. godine aktivni je član Tehničkoga odbora Europske radiodifuzijske unije (EBU TC), krovnoga tehničkog tijela EBU-a za tehnologiju i inovacije. 

Od studenoga prošle godine na dužnosti je dopredsjednika Međunarodne skupine za povezivost medija (eng. International Media Connectivity Group – IMCG), koja djeluje u sastavu Svjetskih radiotelevizijskih unija  (eng. World Broadcasting Unions’ – WBU).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!