Obavijesti

News

Komentari 45

'Zastupnici se ne bave temama koje će javnosti olakšati život'

'Zastupnici se ne bave temama koje će javnosti olakšati život'
10

Tim se izmjenama predviđa izgradnja jedinstvene baze podataka o fizičkoj infrastrukturi mrežnih operatera i tekućim ili planiranim građevinskim radovima na državnoj razini

VIDEO

Hrvatski sabor u četvrtak je zasjedanje počeo već uobičajenim zahtjevima više saborskih klubova za stankama s više različitih tema.

Tako su jutros SDP, HDZ, IDS te Klub Stranke rada i solidarnosti, reformista i nezavisnih zastupnika željeli govoriti o, kako su naveli, odnosu HRT-a prema žrtvama Domovinskog rata, problemima mladih s inozemnim diplomama ali i uvozu kruha i peciva.

Varda: U prvoj polovici ove godine uvezeno kruha i peciva za 53,5 milijuna eura

Saborski zastupnik Kažimir Varda u ime Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti - Reformista i upozorio je u četvrtak kako je samo u prvoj polovici ove godine uvezeno kruha i peciva za 53,5 milijuna eura što dovodi u vrlo težak položaj hrvatske poljoprivrednike, a upitna je kaže i kvaliteta gotovih smrznutih peciva koja se uvoze.

"Mi smo u ovoj godini u žetvi koja je bila iznimno dobra imali oko 859 tisuća tona pšenice, a za prehranu stanovništva je dovoljno 465 tona, tisuća tona. Protuvrijednost tog uvoza kruha i peciva od 53,5 milijuna eura zapravo je protuvrijednost kunska ukupne potrošnje pšenice za prehranu stanovništva na godišnjoj razini u Hrvatskoj. Zbog takvog uvoza u ovoj godini je zasijano nešto malo manje od 50 tisuća tona hektara, 50 hektara zemljišta sa pšenicom", pojašnjavao je Varda nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Nadležno ministarstvo pozvao je da obrati pozornost na uvoz kruha i peciva posebno smrznutih tijesta i gotovih smrznutih pekarskih proizvoda koji se prodaju u trgovačkim lancima.

"Pitanje je koliko je kemije u tom smrznutom tijestu a takvo pecivo najvećim djelom upravo troše naša djeca. Pa je pitanje šta će biti sa njihovim zdravljem" rekao je Varda.

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika nakon stanke osvrnuo se na probleme s kojima se suočavaju mladi koji se žele vratiti u Hrvatsku, a završili su fakultete u inozemstvu, obzirom da za postupak izdavanja rješenja o reguliranoj profesiji kod resornog ministarstva traje dulje od godinu dana što je, kaže, nedopustivo.

"Naši mladi koji su stekli stručnu inozemnu kvalifikaciju i žele raditi u svojoj profesiji prolaze kroz dodatni postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije odnosno provjere regulirane profesije koji je u RH uređen Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, a rješenje izdaje Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Naime sve te osobe su nostrificirali diplome i dobili rješenje agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju stručnosti inozemne visokoškolske kvalifikacije. Međutim, da bi se zaposlili u svojoj reguliranoj profesiji koja je u nadležnosti resornog Ministarstva moraju dobiti dodatno rješenje o reguliranoj profesiji", pojašnjavao je.

Tada se, kaže, javlja problem jer postupak izdavanja rješenja o reguliranoj profesiji kod Ministarstva traje preko godinu dana što je nedopustivo.

"Ovo je još jedna potvrda da naša državna birokracija je spora, troma i neefikasna", poručio je Demetlika.

Glavašević  o smaknuću obitelji Zec

Bojan Glavašević u ime kluba SDP-a osvrnuo se na prilog emitiran na javnoj televiziji o ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec u kojem je naglašeno kako je to ubojstvo medijski predimenzionirano i bacilo sjenu na ubojstvo više od 400 djece u Domovinskom ratu. Isti prilog emitiran je više puta tijekom dana, kazao je Glavašević.

''Ne ponovilo se, ali bojimo se da bi se moglo ponoviti opet'', rekao je zastupnik SDP-a.

Jasen Mesić iz HDZ-a kazao je da nije vidio taj prilog, ali javna televizija izdala je priopćenje da stav iznesen u prilogu vanjskog suradnika, nije stav te televizije.

Izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Nakon tema za koje su zastupnici zatražili stanke, Sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina po hitnom postupku kojim se predviđa izgradnja jedinstvene baze podataka o fizičkoj infrastrukturi mrežnih operatera i tekućim ili planiranim građevinskim radovima na državnoj razini.

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja predstavio je zakon naglasivši kako se izmjenama zakon usklađuje s direktivom Europske unije o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina.

Prijedlogom zakona propisuje se da Državna geodetska uprava bude jedinstvena informacijska točka ovlaštena za prikupljanje i vođenje baze podataka o infrastrukturi i obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima.

Propisuje se i obveza vlasnika te upravitelja infrastruktura da Državnoj geodetskoj upravi dostavljaju podatke o infrastrukturi kojoj su vlasnici ili kojom upravljaju te da mrežni operateri dostavljaju obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima.

Anka Mrak Taritaš iz HNS-a napominje kako se ovime uvodi novi parafiskalni namet objašnjavajući kako se napravi nova izmjena, a da bi se odgovarajuće mogla provesti dodatno se trebaju angažirati ljudi iz raznih službi što treba platiti. ''Riječ je korektnom zakonu, ali imam problem s člankom dva. Važno je osigurati instrumente da se zakon provodi'', rekla je Mrak Taritaš.

-Mrak Taritaš objasnila je kako je veliki problem gruntovnica neuređenost sustava i to što sve veoma dugo traje, a to je objasnila i na svom primjeru kazavši da je sređivala svoje imovinsko pravne odnose i one njezine majke, a imala je dosta znanja o tome ''I mogu reći da to traje godinama'', zaključuje Mrak Taritaš

Također je navela primjer da kad na ove naše prostore dođe netko izvana i vidi da je u katastru još sve donekle sređeno, ali onda dođe u gruntovnicu i vidi da mora zvati nekoga u Australiju, onda lako odustane.

U ime Kluba SDP-a Orsat Miljenić je kazao kako je vrlo važno srediti katastar infrastrukture, no kako smatra da Državna geodetska uprava neće imati što prikupiti s terena (podatke). Dodao je kako probleme treba riješiti pravilnikom na razini ministra, a ne da se to prepušta jedinicama lokalne samouprave, javlja Dnevnik.hr.

"Najveći posao će biti uopće izraditi taj katastar", kazao je Miljenić te dodao kako troškove treba što više prebaciti na operatere, koji će ionako imati najviše koristi od toga.

Ministar Lovro Kuščević u ime predlagatelja kazao je kako su svi složni u tome da treba što prije početi s izradom ovakvog katastra. Istaknuo je da će svi podaci biti javno dostupni i transparentni, bez naknade. Problem su, kazao je, izmjere koje su provedene, a nisu uvedene u zemljišne knjige. "Tu su bačeni milijuni kuna", ustvrdio je Kuščević.

"Bez novih izmjera nema ništa", dodao je Kuščević, "ali one će sada biti brzo provedive jer će se raditi u jednoj instituciji".

Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu financija, počeo je obrazlaganje predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu, čije je hitno donošenje iduća točka na dnevnom redu. Tim se zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim EU-a.

Ivan Pernar iz Živog zida osvrnuo se na način na koji zastupnici donose zakone, istaknuvši da su mahom dizači ruku koji uopće ne čitaju zakone za koje glasaju.

''Trebalo bi ukazati javnosti na činjenicu da se mi ovdje ne bavimo time kako građanima olakšati život'', zaključio je.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk