Obavijesti

News

Komentari 366

Opet nema kvoruma: Glasanje u Saboru još jednom je propalo

Opet nema kvoruma: Glasanje u Saboru još jednom je propalo
8

Ne dižite paniku. Kolege Culej i Dodig su bolesni, dvojica su u Americi. Drugi petak ćemo glasovati. Nema problema - rekao je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić

VIDEO

Još jedno glasovanje u Saboru je propalo jer nije se uspio skupiti kvorum. Nešto prije podneva čnilo se da je Sabor osigurao kvorum za glasanje pa je dnevni red tekuće sjednice dopunio s 25 novih akata. Ipak, nakon što je kvorum utvrđen, kada je krenulo glasanje on je izgubljen i glasanje je ponovno odgođeno

Da je kvorum upitan postalo je jasno kod izglasavanja uredbe EU iz područja platnog prometa, točnije kod izglasavanja Vladina amandmana na istu. Oporba se isključila. Za je glasovalo 75 zastupnika. Nedovoljno. 

- Utvrđujem da nema kvoruma - rekao je Reiner. Oporba je počela izlaziti iz sabornice. 

Iz redova vladajućih na sjednici Sabora danas se nisu pojavili Goran Dodig (HDZ), Stevo Culej (HDZ), Željko Glasnović (HDZ), Damir Krstičević (HDZ), koji se opravdao zbog putovanja u SAD, te Sandra Perković (Bandić Milan 365), koja je na turniru u Kini.

Đakić: Ne dižite paniku

Josip Đakić (HDZ) se po izlasku iz sabornice nije činio zabrinut zbog izostanka kvoruma.
 
- Bit će ga. Bit će ga idući petak. Sto posto smo sigurni. Bit će kvoruma i apsolutno je sve u redu. Ove podvale, mislim da su preblijede - rekao je Đakić, a na pitanje čije podvale odgovorio je: 

- Ima bolesnih ljudi. Hvala Bogu, opravdani su razlozi. Doktor Dodig je bolestan, Culej je bolestan, dvojica su Americi. Evo, to je jedini razlog i nemojte stvarati paniku. Sve je u redu - kazao je Đakić. 

Ivana Tepeša (HSP AS) žalosti što nema kvoruma, ali tvrdi da većine ima. 

- Imamo većinu. Nažalost,  kolege koji su trebali biti u Saboru, nisu u Saboru. Zašto? To morate pitati njih, ne mene - rekao je Tepeš. Nastavio je kako treba biti savjestan.
 
- I ja imam puno obveza, petkom sam ovdje. Glasovanja će biti. Većina postoji, ali, nažalost, dio zastupnika koji čine većinu nisu danas ovdje - kaže Tepeš ponavljajući kako ne zna gdje su. 

- Ali ja smatram da tamo gdje primamo plaću trebamo biti - zaključio je. 
Milivoj Špika (BUZ) kazao je kako jedan dio kolega očito ima nekih drugih obveza. 
- Vidjeli ste i sami da iz naših redova, iz Domoljubne koalicije, dosta zastupnika nedostaje - rekao je Špika. Na novu većinu, dodao je, treba pričekati, a to da ova očito ne funkcionira prokomentirao je riječima: 

- Sad smo bili na 75. Doduše, u sabornici je bio i 76. kolega koji se nije htio prijaviti. Gospodin Sinčić je bio cijelo vrijeme unutra - rekao je. 
 

Ivan Sinčić (Živi zid) poručuje, pak, kako on nije njihova većina.
 
- Ako je vladajuća većina htjela provoditi glasovanje, trebala je dovesti svoje ljude. Ja nisam njihova većina niti ću biti. Vladajuća većina se treba zapitati ima li većinu i je li to uopće većina. Ako nije, idemo na nove izbore - rekao je Sinčić te dodao da je on u sabornici sjedio jer je bio prijavljen na raspravu nakon glasovanja. 
Nenad Stazić (SDP) poslao je poruku premijeru. 

- Premijer je rekao 'show me the numbers'. Evo, brojevi su se pokazali i oni govore da ova parlamentarna većina više ne postoji - rekao je Stazić. 

Na Đakićeve riječi da je to podmetanje oporbe, odgovorio je: 

-Kakvo podmetanje? Riječ je o uobičajenom parlamentarnom postupku dokazivanja da oni koji drže vlast u ovom je trenutku zapravo drže nelegitimno. Većina im se raspala - zaključio je Stazić.

Šuker prilično ljutit

Ivan Šuker, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a iz sabornice je izašao prilično ljutit. 

- Dva HDZ-ova zastupnika i jedan iz vladajuće koalicije nisu javili da neće doći i to je razlog zašto nismo imali 76 glasova. Ispričavam se građanima, ali većina ipak nije upitna, ona postoji. Zašto ova tri gospodina nisu došla, to ne znam. S predsjednikom Sabora dogovoreno je da više niti jedan zastupnik neće dobiti putni nalog koji traje dulje od četvrtka. Jedini koji se ispričao da danas neće doći, jer je na putu u SAD-u, je general Krstičević, što je s ovom trojicom ne znam. 

Sandra Perković je na natjecanju u Kini. To je tako, nažalost - zaključio je Šuker dodavši kako većina nije pretanka. 

- Imamo 79 zastupnika, u Klubu ćemo utvrditi zašto ova trojica nisu došla. Ponavljam, moja isprika javnosti jer ovo stvarno je neozbiljno - ponovio je Šuker. 
Upitan je hoće li sljedeći tjedan imati kvorum. 

- Neki ljudi, ako ne mogu biti u Saboru, neka podnesu ostavke, za miloga Boga. Nećemo nikoga natjerati, ali postoji nešto što se zove moral, etika i odgovornost prema hrvatskim građanima. Konačno je vrijeme da netko to pokaže, ako nije u stanju biti tu, neka podnese ostavku. Zašto ljudi gomilaju funkcije? Imate zastupnika s po pet, šest, funkcija. Trebaju odlučiti što će biti, to je moja stav. Mislim da imam moralno i ljudsko pravo reći to jer tu sam svaki dan - kaže Šuker.

Mostov Miroslav Šimić kazao je kako ovo potvrđuje da se mora korigirati način plaćanja zastupnika. 

- Kako bismo ovo doveli u red. Svih 15 zastupnika Mosta bilo je ovdje. Pitajte kolege iz Domoljubne koalicije zašto im neki zastupnici nisu bili tu - rekao je, poručivši kako na odgovornost treba pozvati zastupnike koji nisu došli. 

- Most podržava ovu Vladu, mislimo to i dalje i odgovorno se ponašamo i dolazimo na saborske sjednice - rekao je. 

'Evidentno je da nema većine'

Igor Dragovan (SDP) rekao je kako je evidentno da ne postoji većina. 

- Ovo je sada uistinu sramota, oni moraju utvrditi činjenicu da nemaju kvoruma. Ovo samo pokazuje da ne postoji parlamentarna većina, već treći petak za redom. Osim što Vlada ne funkcionira, ne funkcionira ni parlament. Kao što vidite, zakoni se ne mogu donositi, a odgovornost je parlamentarne većine da donosi zakone - kazao je Dragovan i dodao kako SDP, HNS i ostatak oporbe nemaju tu nikakve odgovornosti.
 
- Naša je odgovornost da pokažemo da ova Vlada ne funkcionira, da Hrvatska nema Vladu i da nema parlamentarnu većinu. Nažalost, najviše trpe hrvatski građani. Ovo je već treći petak da oni nisu u stanju organiziorati glasanje - rekao je. 

Mostova Ines Strenja Linić ponovila je kako su neki kolege bolesni. 

- Valjda će do slijedećeg tjedna ozdraviti. Do pola smo izglasali, oni koji su bolesni ozdravit će, nadam se, mi smo liječnici i pomoći ćemo im i doći će na glasanje. Svi Mostovci su bili na glasanju i kao što vidite i dalje imamo većinu - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 366
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
Gotov razgovor HDZ-a i DP-a. SDP-ovka: Zašto se pregovori održavaju u zgradi vlade?
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov razgovor HDZ-a i DP-a. SDP-ovka: Zašto se pregovori održavaju u zgradi vlade?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori