Obavijesti

News

Komentari 49

SDP traži od Vlade da objasne kako namjeravaju vratiti Inu

SDP traži od Vlade da objasne kako namjeravaju vratiti Inu

SDP od Vlade traži objašnjenje kako namjeravaju vratiti INA- u u hrvatske ruke i da objave sve podatke oko arbitraže s MOL- om kako bi bili dostupni javnosti

VIDEO

Davor Bernardić, šef SDP- a, poručio je u petak u Hrvatskom saboru kako su u saborsku proceduru uputili interpelaciju o radu Vlade vezanu za renacionalizaciju INA- e i privatizaciju HEP- a. Od Vlade traže objašnjenje kako namjeravaju vratiti INA- u u hrvatske ruke i da objave sve podatke oko arbitraže s MOL- om kako bi bili dostupni javnosti. Osim toga, SDP zahtijeva da opozicija bude uključena u pregovore s MOL- om.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Na Badnjak kad je premijer Plenković najavio vraćanje kontrole INA- e u hrvatske ruke, mi smo podržali tu ideju. No, nakon toga bili smo svjedoci jednog glavinjanja i predstavljanja modela za kojeg smo ocijenili da nisu u interesu Hrvatske i danas sa sigurnošću možemo reći da smo bili u pravu. Jedna četvrtina HEP- a nije dovoljna za kupovinu polovine INA- e i privatizacija HEP- a nije dobro rješenje za Hrvatsku. SDP je bio u pravu jer danas svi razmatraju alternativne modele vraćanja INA- e u hrvatske ruke, a jedino premijer Plenković misli da s prodajom 25 posto HEP- a može namaknuti novac za INA- u.  I u ovom trenutku potpuno je usamljen u tom razmišljanju- rekao je Bernardić poručivši kako je Vlada autistična.
- Osnovali su Savjet u koji ne žele uključiti ni stručnu javnost ni opoziciju. I opet smo bili u pravu jer u tom Savjetu nema potpredsjednice Vlade Martine Dalić- rekao je.

Poručio je da Mađarska, čak i da želi razdvajanje INA- e i MOL- a, ne odlučuje o cijeni dionica INA- e i MOL- a nego o tome odlučuju vlasnici MOL- a. SDP zahtjeva da opozicija bude uključena u pregovore s MOL- om.

- Pregovarački proces koji je najavljen od hrvatske strane, mora za Hrvatsku biti potpuno transparentan. Plenković je najavio da započinje pregovore s MOL- om, a mi zahtjevamo da opozicija bude uključena u te pregovore. Više se nikada u hrvatskoj povijesti ne smije dogoditi da niti jedan hrvatski premijer dođe u suspektnu poziciju da radi bilo kakav tajni dogovor s Mađarima- poručio je Bernardić.

Branko Grčić istaknuo je kako interpelacijom traže odgovore od Vlade na pitanja koje dominiraju posljednjih tjedana, a prije svega što je s renacionalizacijom INA- e. 

- Malo je argumenata koji bi mogli opravdati ovaj ponuđeni model Vlade  za renacionalizaciju. Ključne su dvije pretpostavke, da MOL uopće želi razmatrati prodaju INA- e, a drugo da je ta cijena prihvatljiva i u okvirima financijskog i svakog drugog kapaciteta hrvatske države da ovlada INA-om. No, želimo to čuti od Vlade- rekao je Grčić dodavši kako od Vlade zahtjevaju i alternativna rješenja za otkup dionica INA- e uvažavajući sve one pijedloge koji su se posljednjih dana mogli čuti.

- Pa i naš prijedlog za koji mislimo da je realan i prihvatljiv i koji stavlja HEP u jednu proaktivnu poziciju koji ne umanjuje vrijednost HEP- a i ne oduzima HEP- u dobit. Ono što od Vlade tražimo je i priprema jasne strategije i plana poslovanja INA- e u slučaju da se ona renacionalizira- rekao je dodavši kako mu se sve više čini da je model otkupa INA- e koji je Vlada predložila, ustvari plan B.

SDP- ovci traže odgovore i o izmjeni Zakona o privatizaciji INA- e, ali i informacije o arbitraži s MOL- om. 
Ističu kako je nedopustivo da s mađarske strane o tome cure informcije, dok hrvatska javnost nema nikakve informacije o tome što se s tim događa.

- Europska komisija pokrenula je postupak protiv RH zbog Zakona o privatizaciji INA- e. Unatoč tome što je postupak pokrenut prije više od mjesec dana, Vlada još uvijek ne da nikakve informacije. MOL je započeo selektivno objavljivati dijelove arbitražne odluke, a Vlada RH, unatoč tome što smo mi iz Kluba SDP- a zatražili da nam se dostavi arbitražni pravorijek, još uvijek odbija pustiti isti van- rekao je Grbin.

Istaknuo je i kako se započelo s govorom o privatizaciji HEP- a, a da se prethodno nije riješilo pitanje regulacije tržišta prijenosa i distribucije električne energije.

- Govorimo o privatizaciji HEP- a i njegovoj vrijednosti, a još uvijek nismo do kraja dovršili postupke reguliranja vlasničko- pravne strukture određenih objekata koje HEP koristi- rekao je.

Istaknuo je kako je Vlada dužna izraditi analizu troškova i koristi od modela renacionalizacije INA- e koji će prije svega obuhvatiti pitanje zaštite prava radnika, zaštite proizvodnje i novaca koji će biti potrebni za daljnju modernizaciju INA- e.

- Jedino što smo do sada čuli o renacionalizaciji INA- e od premijera Plenkovića je da nakon što je renacionaliziramo, ponovno tražimo strateškog partnera koji će tu iNA- u voditi. Mi ideju da INA- u danas nacionaliziramo, da na to potrošimo novac hrvatskih građana samo kako bi ju sutra nekome prodali možda uz nekakvu proviziju, ne možemo prihvatiti- poručio je Grbin.

Nakon što zastupnici upute interpelaciju u saborsku proceduru, Vlada je obvezna dostaviti odgovor predsjedniku Sabora u roku od osam dana od prijema interpelacije.

Branko Grčić komentirao je i HNS- ov prijedlog otkupa INA- e izlaskom HEP-a na burzu s ponudom dionica i preuzimanja dionica MOL-a u INA- i. Istaknuo je kako je sličan SDP- ovu modelu, no smatra da je upravo SDP- ov prihvatljiviji i održiviji. 

- Ovaj model ima jednu manu, a to je što se u konačnici predviđa da se INA sama putem obveznica zaduži da bi se vratio kredit kojim se kupuje INA. Taj dio tog modela mi je malo nekonzistentan i neprihvatljiv jer neka iskustva iz hrvatske povijesti govore da nije dobro kada se na teret firme koju pokušavate kupiti, istovremeno i zadužujete- poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca