Obavijesti

Promo sadržaj

Sedam najraširenijih mitova o gljivičnim infekcijama

Sedam najraširenijih mitova o gljivičnim infekcijama
1

Da li znate da je gljivična infekcija stopala danas najčešći oblik gljivičnog oboljenja i ima ga između 15 i 25 posto ljudi?

Da li znate da je gljivična infekcija stopala danas najčešći oblik gljivičnog oboljenja i ima ga između 15 i 25 posto ljudi? Naziva se i „atletsko stopalo“, jer se dermatofitne gljive lako razmnožavaju u toplim i vlažnim uvjetima kao što su zatvorene tenisice i znojne čarape, pa se ova infekcija češće javlja kod sportaša.

Isto tako može doći i do infekcije noktiju odnosno onihomikoze kad nokti postaju žuti i krhki. Prevencijom, pravilnim liječenjem i tretiranjem gljivice se mogu spriječiti i liječiti, ali bitno je prvo razbiti najčešće mitove i znati prave činjenice kako bi naša stopala ostala zdrava. Donosimo najčešće zablude o gljivičnim oboljenjima. 


Mit 1
Atletsko stopala možete dobiti samo ako hodate bosi na mjestima gdje obitavaju gljivice
ISTINA
Točno je da možete dobiti gljivice na nogama ako bosi hodate po javnim mjestima kao što su bazeni, teretane ili javni tuševi, ali to nije jedini način. Gljivicama se možete zaraziti i ako dijelite s nekim ručnik, čarape ili cipele ili dođete u direktni kontakt sa zaraženim stopalom druge osobe. 

Mit 2
Ako vam se koža ne ljušti nemate gljivice
ISITNA
Koža koja se ljušti je svakako znak „atletskog stopala“, ali nema svatko iste simptome. Gljivično oboljenje može se manifestirati kao suhoća stopala, crvenilo, svrab ili ljuštenje, a može doći i do pojave crvenih mjehurića. Ako vam se koža ne ljušti, a imati neke od ostalih simptoma, možete naravno imati gljivično oboljenje. 

Mit 3 
Svakodnevnim tuširanjem mogu se izbjeći gljivice
ISTINA
Zaraziti se možete i dok se tuširate, jer gljivice obožavaju vlažna i mračna mjesta poput kada, tuševa i naravno pločica na javnim bazenima i u saunama. Bez obzira koliko se pažljivo perete između prstiju, tuširanje, sapun i voda neće vam pomoći u rješavanju od neugodnih gljivica. Nakon što se istuširate bitno je da dobro posušite stopala, te nakon toga nanesete kremu protiv gljivica i otopinu na nokte ako su i oni zahvaćeni infekcijom.

Otopina i krema Exoderil® imaju fungicidno djelovanje na osnovne uzročnike gljivičnih infekcija kože i noktiju, a prednost im je što ih je dovoljno nanositi samo jednom dnevno. Treba međutim biti vrlo uporan i tretirati oboljela mjesta još određeno vrijeme nakon nestanka simptoma, a kod noktiju sve do izrastanja novog nokta - jer gljivice su vrlo otporne i često se vraćaju.

MIT 4 
Atletsko stopalo zahvaća samo stopala
ISTINA
Ovo gljivično oboljenje je zarazno, prenosi se zaraženim dijelićima kože koja otpada. Tako se primjerice može prenijeti ako se brišemo jednim ručnikom. Ili ako se počešemo po stopalima, a onda po preponama ili pazusima.

Ostale dijelove tijela možemo zaraziti i ako ne mijenjamo posteljinu ili smo u kontaktu sa zaraženom odjećom. Stoga treba biti na oprezu, koristiti ručnik samo za stopala i često prati plahte, a čarape odvojeno od ostalog rublja. 

MIT 5
Gljivice na nogama nestaju s vremenom
ISTINA
Upravo suprotno. Ako ih se ne liječi simptomi mogu postajati sve gori, jer gljivice vole biti na mračnim, vlažnim i toplim mjestima poput čarapa i tenisica.

Posegnite za kremom Exoderil® kako biste odmah reagirali na infekciju i imajte na umu kako ona može biti dugotrajna. Nokti na nogama koji su zahvaćeni gljivicama liječe se u prosjeku oko šest mjeseci, najbolje otopinom koja duboko prodire u nokat. 

MIT 6
Lak na noktima sprečava nastajanje gljivica
ISTINA
Potpuno krivo, zapravo zatvara njegove pore i otežava dopiranje lijeka do nokta, a gljvice i dalje rastu. Za vrijeme gljivične infekcije noktiju nokte nemojte lakirati, ostavite ih da “dišu“ i omogućite lijeku da djeluje. Poželjno je prije nanošenja lijeka poturpijati nokat jednokratnom rašpicom.

MIT 7
Jednom kad nestanu, gljivice se više ne vraćaju
ISTINA
Kao i bilo koja druga bakterijska infekcija, gljivice se mogu vratiti i nakon liječenja. Ako ponovo dođete u kontakt s njima na javnim prostorima poput bazena ili sauna, ako su vam stopala vlažna, ako ne sušite dovoljno prostor između prstiju - sve je to izvrsna podloga za ponovni razvoj infekcije. A možda i niste dovoljno dugo liječili prvotnu gljivičnu infekciju?!

Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Plaćeni oglas o lijeku.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve
Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama
PROMO

Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama

Paneuropska banka čija je članica i Zagrebačka banka prva je bankarska grupa koja je lansirala ovu karticu za sve svoje proizvode na 12 tržišta