Obavijesti

News

Komentari 142

Za Dalmaciju otišlo šest ralica, u Zagrebu kaos zbog snijega

Za Dalmaciju otišlo šest ralica, u Zagrebu kaos zbog snijega
34

Nemoguće da smo "zaspali". Snijeg neprekidno pada što je napravilo poteškoće u prometu, ali se ne može reći da smo zatajili, kažu iz zagrebačke Zimske službe

VIDEO

Već peti dan Hrvatska se bori sa snijegom koji je od petka zabijelio veći dio zemlje. Dalmacija je ostala odsječena od svijeta, a nanosi snijega nošeni burom još uvijek zadaju probleme u dostavi hrane i lijekova na području Vrgorca. Dobrovoljne i javne vatrogasne postrojbe okolnih gradova angažirane su kako bi pomogle u opskrbi zabačenih sela i zaselaka do kojih ceste još uvijek u potpunosti nisu prohodne.

Zaleđeno je sve, a uprava brodogradilišta proglasila je godišnji odmor za svoje radnike do četvrtka kada će odlučiti kako dalje.

Zagreb u prometnom kaosu

Jutro u Zagrebu osvanulo je uz brojne prozivke vozača zbog neočišćenih cesta. Prvi put od kada je snježno nevrijeme zasulo grad pod Sljemenom, zimska je služba, čini se, zakazala. Većina prilaznih magistralnih cesta prema hrvatskoj metropoli relativno je dobro očišćena, dok su gradske prometnice u totalnom kaosu. Brzina vozila ne prelazi 20 kilometara na sat, zbog čega se stvaraju kilometarske kolone, posebice na važnijim križanjima u Zagrebu.

Zagrebačka Zimska služba, koja je do danas pokazala odličnu pripremljenost na snježno nevrijeme, raspolaže s gotovo 200 vozila, ali očito da ih je novi val padalina - iznenadio.

- Nemoguće da smo "zaspali". Snijeg neprekidno pada što je možda napravilo određene poteškoće u prometu, ali nikako se ne može reći da smo zatajili - objasnio je Vlado Suša, v.d. glasnogovornika zagrebačke Zimske službe.

- Ekipe rade dan i noć na raščišćavanju gradskih i prigradskih cesta, u stalnom smo kontaktu s Hrvatskim hidrometeorološkim zavodom, informacije o vremenu bilježimo iz minute u minutu te prema njima i provodimo program čišćenja - iznio je Suša.

Autobusne linije 142 Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja, 204 Kvaternikov trg - Horvatovac - Kvaternikov trg i 104 Jandrićeva - Dom umirovljenika ne prometuju do daljnjeg. Obustavljen je i promet na izvanrednoj autobusnoj liniji 140 Mihaljevac - Sljeme.

Skraćene su linije 126 Črnomerec - Gornja Kustošija - Krvarići (do starog okretišta u Gornjoj Kustošiji) i 137 Črnomerec - Perjavica (do Ulice Padine).

Tramvajske linije prometuju svojim trasama, ali usporeno.

Tri tisuće tona soli i sipine protiv zamrzavanja

Od kada se snježna oluja sručila nad Zagreb, Zimska služba potrošila je 2000 tona soli te 1000 tona sipine na zasipavanje prometnica.

Jedno je vozilo u Vrgorcu, no zagrebačke prometnice i nadalje čisti 198 ralica. 20 specijalnih vozila u vlasništvu je Zimske službe, dok su ostali kooperanti, ali svi smo na cestama i nema odmora, objasnio je Vlado Suša, v.d. glasnogovornik.

Zagrebačka trauma ima pune ruke posla

Od jutros zagrebačka Klinika za traumatologiju ima pune ruke posla, ne toliko zbog velikog broja pacijenata, koliko zbog teških i opasnih lomova zbog kojih im se javljaju građani.

- Iako su nam kapaciteti pred popunjavanjem, stanje nije alarmantno obzirom na broj pacijenata, koliko s obzirom na vrstu ozljeda. Javljaju nam se građani sa slomljenim kukovima ili potkoljenicama što su vrlo ozbiljne ozljede uzrokovane padovima na snijegu ili ledu, opisao je dr. Ivo Svilarić sa zagrebačke Klinike za traumatologiju.

Od jutros je primljeno četvoro pacijenata s vrlo ozbiljnim lomovima, zbog čega je i dr. Svilarić upozorio da se ne izlazi van bez iznimne potrebe. Većina ozlijeđenih su srednje životne dobi, pojasnio je.

U Dalmaciju iz Zagreba otišlo šest vozila zimske službe

A s obzirom na elementarne nepogode koje su zahvatile tri hrvatske županije: Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju, gradonačelnik Milan Bandiću uputio je najugroženijim gradovima pomoć u mehanizaciji i opremi.

U Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju još su sinoć poslana po dva traktora s korpom i utovarivačem te po jedan kamion s ralicom, rasipačem i solju.

Pomoć je u Dalmaciju poslana, kako su naveli iz zagrebačke Zimske službe, pod uvjetom da ni u jednom trenutku ne bude dovedeno u pitanje redovito čišćenje Zagreba od snijega.

To je nakon upućenog posebnog vozila za čišćenje prije nekoliko dana u Vrgorac, druga "posudba" zagrebačke mehanizacije zametenim područjima na jugu naše zemlje.

Iz službe 112 upućuju apel za smanjenje potrošnje struje na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno na Braču. Naime nakon sinoćnjeg kvara na dalekovodima spojeni su na alternativni vod pa je potpuno neizvjesno koliko će on izdržati zbog povećane potrošnje.

Zbog nevremena ne voze katamarani, a jutros nije mogao pristati ni trajekt koji je iz Splita krenuo za Supetar. I dalje su potpuno odsječena od svijeta sela u Kaštelanskoj zagori te Vrgoračkoj i Imotskoj krajini.

U Dalmaciji i Slavoniji još uvijek nema škole

Zbog snijega i hladnoće nastave u splitskim školama, prema odluci Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, neće biti ni u utorak i srijedu, a rektor Sveučilišta u Splitu fakultetima je poručio da odgode ispite. Nastava se neće održati ni u školama u Šibensko-kninskoj županiji, a zbog vremenskih nepogoda od 7. do 10 veljače otkazana je i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Osigurali 10.000 obroka

Zbog jake bure koja je na već očišćene ceste nanijela novi snijeg u okolici Splita noćas je bilo potrebno ispod nanosa snijega izvući dva autobusa, dva automobila i vozilo hitne pomoći. Čitavu je noć 40 pripadnika Državne interventne specijalističke postrojbe Civilne zaštite spremno čekalo moguće intervencije, a Splitsko-dalmatinska županija dogovorila je dostavu 10.000 obroka u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa