Obavijesti

News

Komentari 3

Senat u Paragvaju smijenio popularnog predsjednika Luga

Senat u Paragvaju smijenio popularnog predsjednika Luga
7

Južnoamerički socijalistički lideri osudili su čin kao državni udar, a Hugo Chavez kaže da Venezuela neće priznati tu bezvrijednu, nezakonitu i nepravednu vlast

VIDEO

Suzavcem i vodenim topovima paragvajske su se snage reda morale obračunati s oko pet tisuća prosvjednika ogorčenih zbog odluke paragvajskog senata da dužnosti razriješi popularnog predsjednika Fernanda Luga, bivšeg "biskupa za siromašne" i prvog ljevičarskog predsjednika u posljednje 62 godine u toj zemlji. Razriješen je po kratkom postupku, nije mu odobren ni rok od 18 dana koji je tražio da pripremi obranu, a optužen je jer je loše obavio dužnost u sukobima policije s bezemljašima 15. lipnja, kad je vlast nasilno selila oko 150 seljaka s jednog imanja.

Poginulo je 11 seljaka i šest policajaca. Od 45 članova senata, gornjeg doma paragvajskog parlamenta, njih 39 bilo je za razrješenje predsjednika Luga, četiri su bila protiv, a dvojica nisu bila na sjednici.

- Kažem vam zbogom kao predsjednik - rekao je smješkajući se Lugo, dodajući kako misli da je paragvajska demokracija tim činom duboko ranjena. Postupak protiv Luga trajao je samo 5 sati. Bivši predsjednik Lugo bio je vrlo popularan u Paragvaju još dok je bio biskup, poznat po pomoći siromašnima, na krilima te popularnosti skinuo je svećenički habit i krenuo u politiku. Predsjednik je bio četiri godine, a analitičari kažu kako nekadašnji njegovi saveznici nisu odobravali njegovu lijevu politiku i beskompromisan način vladanja.

U većini zemalja Latinske Amerike to se svrgavanje, nakon kojeg je zamjenik Federico Franco odmah prisegnuo u Kongresu u Asuncionu, doživljava kao državni udar, trojica socijalističkih lidera Venezuele, Bolivije i Ekvadora, Hugo Chavez, Evo Morales i Rafael Correa, osudila su čin. Ekvadorski predsjednik Correa kaže da je odluka nezakonita i da neće priznati drugog predsjednika. Venezuela neće priznati tu bezvrijednu, nezakonitu i nepravednu vlast - rekao je Chavez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nećemo priznati vladu koja nije proistekla iz izbora - rekao je bolivijski predsjednik Evo Morales, osuđujući čin kao parlamentarni državni udar, a to kaže i argentinska predsjednica Cristina Kirchner.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!