Obavijesti

News

Komentari 10

Šestero policajaca iz Koreje će paziti na turiste iz svoje zemlje

Šestero policajaca iz Koreje će paziti na turiste iz svoje zemlje
8

Korejski policajci radit će u mješovitim patrolama s hrvatskim kolegama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Nosit će uniforme korejske policije te biti na usluzi svojim sugrađanima tijekom posjeta Hrvatskoj

VIDEO

Šestero korejskih policajaca, među kojima su dvije policajke, u subotu su stigli u Zagreb. U Hrvatsku ne dolaze turistički već raditi, tijekom srpnja i kolovoza patrolirat će ulicama Zagreba, Splita i Dubrovnika zajedno s hrvatskim kolegama. U Hrvatsku su stigli u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona 2019.", kako bi bili od pomoći turistima, koji nam u velikom broju stižu iz Republike Koreje te kako bi pomogli našim policajcima u komunikaciji s njihovim sugrađanima.

Kao i svi ostali strani policajci, koji su od 2006. godine sudjelovali u ovom projektu, i korejski policajci biti će u svojim prepoznatljivim uniformama, bez oružja te neće imati policijske ovlasti.

Načelnik PU zagrebačke Marko Rašić rekao je kako je kroz projekt "Sigurna turistička sezona" dosad prošlo 804 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja i 21 policijske organizacije. Ove godine po prvi puta u projektu sudjeluju policajci iz Republike Koreje. 

- U posljednje dvije godine Hrvatsku je posjetilo više od 400.000 turista iz Koreje, a očekujemo da će taj broj još porasti s obzirom da je prošle godine u rujnu uvedena direktna zračna linija Seul-Zagreb - kazala je vicekonzulica Junghyun Park. Uvjerena je da će zajedničke hrvatsko-korejske ophodnje doprinijeti povećanju suradnje i osjećaju sigurnosti njihovih državljana u Hrvatskoj.

Ivana Mahnić iz Turističke zajednice Grada Zagreba pohvalila se da je Zagreb u 2018. godini imao 100.000 dolazaka i ostvario 120.000 noćenja.

- Ove godine brojke su još bolje. U prvih šest mjeseci imali smo 50.000 dolazaka što je porast od tri posto i 63.000 noćenja, odnosno porast od 11 posto - kaže Mahnić. Dodala je da je Zagreb vrlo popularna destinacija među korejskim turistima te da su od stranih turista Korejci uvijek prvi po broju dolazaka u metropolu.

Korejski policajci radit će u tri tima, dvoje u Zagrebu, dvoje u Splitu i dvoje u Dubrovniku te će se rotirati svakih dvadeset dana kako bi svih šest obišlo sva tri grada. S ophodnjama kreću već danas. U Zagrebu će prvenstveno obilaziti područje užeg centra grada, znamenitosti gdje se najviše zadržavaju korejski turisti. 

- Naš zadatak je štititi korejske turiste i pomoći hrvatskim policajcima u komunikaciji s njima. U Koreji, Hrvatska je simbol prekrasne zemlje koja ima ugodno vrijeme. Jako mi je drago što imam priliku doći ovdje. Impresionirala me topla dobrodošlica u Hrvatskoj - rekao je viši policijski inspektor Ui Yul Hwang, voditelj tima korejskih policajaca.
Zagrebački policajac Ante Marić već ima iskustvo rada sa stranim policajcima. lani je bio u timu s Kinezima.
- Ovo mi je drugo iskustvo. Vjerujem da će biti još bolje i lakše nego lani. Mi poznajemo mjesta gdje se najviše okupljaju turisti. Cilj nam je izravan kontakt s njihovim sugrađanima - rekao je Marić. Na pitanje hoće li biti druženja i izvan uniforme, odgovorio je: "Svakako, mi smo policajci, sigurno će biti vremena i za to".

Kineski policajci lani su nam kazali da su se u Zagrebu svi željeli fotografirati s njima te da su kineski turisti bili jako sretni kada bi vidjeli kineske policajce. Ispred Hotela Dubrovnik sreli su i Miroslava Ćiru Blaževića, koji u Kini ima status legende te ga zamolili za "selfie".
 

Strani policajci i u Istri

Šesnaest policajaca iz  7 europskih zemalja stiglo je na područje Istarske županije kako bi potpomogli u radu policijskih službenika u turističkoj sezoni.U okviru projekta “Sigurna turistička sezona”policijske službenike predstavili su načelnik PU Istarske Božo Kirin te predstavnik slovenske policije, Janez Rupnik. Sigurnost u turističkoj sezoni zadaća je hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa, već i sigurna odredišta. Turisti kažu da se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, a takvi su i pokazatelji praćenja i kretanja kriminaliteta.

- Posljednjih godina nisu zabilježeni nikakvi događaji koji bi u značajnijoj mjeri narušili sigurnost građana i turista” kazali su u istarskoj policiji. 16 policajaca iz Austrije, Njemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Srbije i Slovenije do 1. rujna boravit će na području PU Istarske, a policajci će biti odjeveni u svoje službene  odore. “Njihova zadaća je pomoći policajcima u svakodnevnim obavezama, posebno u unapređenju komunikacije s turistima, prevenciji kaznenih djela i održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu, kazala je Nataša Vitasović iz PU Istarske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca