Obavijesti

News

Komentari 28

'Sijeku i zdrava stabla, a ista tvrtka bavi se otkupom drva...'

'Sijeku i zdrava stabla, a ista tvrtka bavi se otkupom drva...'
5

Tvrtka koja sječe bolesna stabla na Marjanu istodobno otkupljuje posječene trupce od Grada. Neovisni nadzor stiže u Split tek u četvrtak. Stabla sjek jer je potkornjak uništio pola šume

VIDEO

Ne znaš što je gore. Invazija potkornjaka i činjenica da se buba-štetočina, koja je “pojela” pola marjanske šume budi iz hibernacije za manje od mjesec dana ili činjenica da šumu praktički bez nadzora neovisnih stručnjaka sječe tvrtka koja istu tu drvnu građu i otkupljuje.

U interesu joj je, naravno, da posiječe i koju tisuću zdravih stabala, uz onih 20.000 koja su ionako, prema procjeni, uništena potkornjakom i predviđena za sječu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:58

U tvrtki Matima project ne vide ništa čudno što se sječa obavlja bez stručnog nadzora i elaborata. Sve kao u žurbi da se potkornjak ne probudi iz hibernacije početkom travnja, prije nego što radovi budu gotovi, sječe se sve redom i nemoguće je kontrolirati padaju li uistinu samo zaražena ili će među 20 pa i više tisuća stabala biti jako puno zdravih, kao što sumnjaju lokalne udruge za zaštitu prirode. Tek u četvrtak na teren stiže neovisni nadzor.

- Elaborat? Nisam vidio elaborat jer ga nema, odnosno nije potreban. Nema ‘ucrtavanja’, nisu to vlake. Kad se skine žičara za izvlačenje stabala, neće biti tragova da je tu bila - kaže glavni koordinator Nenad Ružić. Uvjeren je da će Marjan nakon svega “procvjetati”.

- Mislim da treba prestati ova, da se tako izrazim, histerija oko Marjana.

Situacija na terenu je odlična, sve ide po planu i prema pravilima struke - tvrdi Ružić. Ipak, dio Splićana tvrdi da se sijeku i zdrava stabla, a sve kako bi se pogodovalo tvrtki Matima project i izvođaču radova. Razočarani su, kažu, potpunim manjkom brige i odgovornosti prema, kako ističu, splitskoj svetinji.

U Društvu Marjan su izrazito skeptični prema cijeloj priči. Za sada se, ističu, radi samo sječa zaraženih stabala, a ne pošumljavanje. Sječa je, kako tvrde, započela sa zakašnjenjem od dvije i pol godine. Iako tvrde da su upozoravali na problem, sječa je počela tek kad se broj zaraženih stabala s nekoliko stotina popeo na 20.000.

- Najveći problem je nedostatak nadzora. Uočeno je da se sijeku i stabla koja nisu označena za sječu. Dobro je da se konačno počelo sa sanacijom, ali zahtijevamo da se radovi izvode uz stručni nadzor, kako bi se izbjegle potencijalno štetne situacije - kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Naš poznati alpinist Stipe Božić smatra da su sječa i pošumljavanje neophodni za Marjan.

- Svi se slažu da šumu treba ozdraviti. O spletkama i ćakulama ne znam ništa - kaže nam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a